Imaginea 1/10: Chipurile actorilor Oana Sîrbu și Ștefan Bănică Jr, pictate la intrarea în liceul unde s-a filmat Liceenii
Intrarea liceului „Al.I.Cuza”, din București, a devenit brusc un loc de atracție pentru bucureștenii nostalgici. Chipurile protagoniștilor din „Liceenii”, Oana Sîrbu și Ștefan Bănică Jr, tronează, la loc de cinste. Vestea a emoționat-o pe artista care, în 1986, a filmat, aici, alături de Ștefan Bănică Jr și de fantastică echipă, condusă de regizorul Nicolae Corjos, una dintre cele mai difuzate și mai populare producții cinematografice românești.
Imaginea 1/10: Chipurile actorilor Oana Sîrbu și Ștefan Bănică Jr, pictate la intrarea în liceul unde s-a filmat Liceenii
Oana Sîrbu, sensibila Dana, din „Liceenii”, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre lăudabila inițiativă a Primăriei Sectorului 3, din București, de a picta, pe zidurile Liceului „Al.I.Cuza”, chipurile actorilor, care au făcut istorie, cu rolurile lor:
„Mi-au dat lacrimile de emoție! Am văzut și câteva comentarii minunate, dar și unele dezaprobatoare, în sensul că în fotografii ar fi trebuit să fie prezenți și restul marilor actori. L-am abordat personal, pe domnul primar Negoiță, după ce am văzut postarea pe Facebook, mulțumindu-i. Inițiativa mi se pare măgulitoare, emoționantă și potrivită pentru copii, având în vedere că multe dintre scenele de la școală s-au filmat acolo”.
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, a și postat, de altfel, pe Facebook, un mesaj și câteva fotografii, cu noua imagine a unității de învățământ aflate acum în centrul atenției:
„Ce ziceți de noua intrare de la Liceul Al. Ioan Cuza, una dintre locațiile în care s-a filmat „Liceenii”? Meritul este al pictorilor noștri talentați și chiar e o bucurie să-i revedem aici pe Dana și pe Mihai”.
Nostalgicii filmului de succes, dar și liceenii care au învățat aici și își amintesc de perioada filmărilor, unii dintre ei făcând parte chiar și din figurație, s-au întrecut în mesaje:
„Eu aș numi liceul „Liceenii”, va intra in istorie datorită acestor tineri actori. Și ei merită pe de-a-ntregul acest omagiu, pentru entuziasmul și șarmul cu care și-au jucat rolurile” sau „Doamne, ce nu aș da să mai fi din nou licean?”, „Unde sunt Isoscel, Socrate, Ionică și Geta?” sau „Astăzi, la o primă vedere, parcă ar fi Muzeul Liceenilor. Frumos!”.
Oana Sîrbu (56 de ani) a mai trăit însă o emoție de proporții, și în urmă cu două zile, la deschiderea cafenelei „Kopp Kaffe”, în memoria regizorului Nicolae Corjos:
„Am fost invitată la casa domnului Nicolae Corjos de către Oxana, fiica dumnealui, care, refăcând întreaga locuință, a decis ca, la demisol, să deschidă o cafenea în memoria tatălui ei. Există și o cameră nostalgică, ce poartă pe pereți sau în mici biblioteci, poze din filmele domnului Corjos, cu toți protagoniștii.
Cocheta cafenea cu amintiri se află pe Strada Dr Lister, nr. 12, în cartierul Cotroceni. Mă bucură că „Liceenii” e unul dintre cele mai difuzate și mai populare filme românești! În sensul că, după aproape 40 de ani, filmul a rămas într-o memorie colectivă, întreținută, atât de difuzări, cât și de mici astfel de evenimente”.
Iar Oxana Corjos, fiica regizorului Nicolae Corjos, a adăugat:
„Ne-am dorit să creăm un spațiu unde generațiile noi să descopere farmecul acestui film și să își creeze propriile amintiri. Cafeneaua este un omagiu adus cinematografiei românești și tuturor celor care au crescut cu povestea lui Mihai și Dana”.
Prețurile nu sunt mari la cafea, pornesc de la 10 lei, pentru o cafea simplă, iar o cafea cu lapte costă 16 lei. Cafeneaua este deschisă între orele 7.00 și 18.00.
Actrița Tamara Buciuceanu Botez, „Isoscel”, din „Liceenii”, a încetat din viață pe 15 octombrie 2019, la vârsta de 90 de ani. Cu puțin timp înainte de a părăsi această lume, Doamna teatrului și filmului românesc declara, pe scena Teatrului ”Metropolis”, unde fusese premiată pentru întreaga activitate:
„Pe stradă, tot timpul se găsește cineva să spună: „Ia uite-o pe Madame Isoscel!”. Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat. Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat, 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă”.
Ion Caramitru sau Socrate, din „Liceenii”, a părăsit această lume pe 5 septembrie 2021. El povestea, cândva, la Digi FM, despre acest film:
„Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi în picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte...
Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci...Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: „Vai, dar cât vă iubeam atunci!””.
Ca o coincidență stranie, ambii mari artiști s-au stins din viață la Spitalul Elias, la o distanță de doi ani.