Imaginea 1/7: Florin Piersic, sărbătorit la Gala Fundației „Niște țărani” Foto: Facebook
Gala Premiilor Fundației Naționale „Niște Țărani” ( ediția a 27-a), desfășurată pe 30 ianuarie, la Hotel Marshal Garden, a adunat personalități marcante din domenii precum: literatură, arte plastice, artă teatrală și cinematografică, film și mass-media.
Imaginea 1/7: Florin Piersic, sărbătorit la Gala Fundației „Niște țărani” Foto: Facebook
Au fost acordate premii pentru succesele și performanțele obținute în domenii de referință, pe secțiuni, iar în cadrul Galei s-au desfășurat numeroase momente artistice emoționate.
Maestrul Florin Piersic a fost invitat de Ion Antonescu să participe la eveniment, iar acesta a acceptat invitația pentru fostul său critic și prieten de-o viață, regretatul scriitor Dinu Săraru. Maestrul a fost sărbătorit la scenă deschisă, mai ales că de abia ce împlinise pe 27 ianuarie venerabila vârstă de 89 de ani.
Îndată ce a pus mâna pe microfon, Piersic a făcut show și a vorbit necontenit minute în șir, arătând o formă bună după dificilele operații suferite anul trecut.
Maestrul nu și-a pierdut deloc simțul umorului care l-a caracterizat toată viața și a povestit cu nesaț momente de la începuturile carierei sale teatrale când critic acerb i-a fost Dinu Săraru.
„Acum câteva zile am împlinit nu 90, ci 89 de ani. Nu aplaudați! Eu oricum vă spun cu sinceritate: sunt un om normal, mă țin de femei să nu cad. Domnul Antonescu mi-a spus, când am poposit eu aici, dacă vreau să vin la marea sărbătoare pe care o avem cu Dinu Săraru.
Prima cronică pe care am primit-o eu a fost de la Dinu Săraru la o piesă care se chema <<Vedere de pe pod >> a lui Arthur Miller(…) M-a numit << băiat frumos>>, dar nu mi-a spus nimic pentru că rolul era de c…t. M-a făcut de rahat. Dar, asta a fost acum 100 de ani(…) Tatăl meu s-a supărat și s-a dus la el și i-a zis: <<Nu vă e rușine?! Eu sunt tatăl lui Florin Piersic! Unul ca ăsta nu se mai naște, domnule!>>”, a povestit Florin Piersic, în aplauzele frenetice ale întregii audiențe.
Gheorghe Turda, în costum național la Gală foto: Facebook
La mijlocul discursului fulminant, maestrul l-a observat pe cântărețul Gheorghe Turda în sală și a glumit cu el în stilul inconfundabil.
„Turda, te-ai îmbrăcat în costum popular. Al naibii să fii tu de vagabond! Nu există loc unde să merg și să nu fii și tu acolo! Stai jos că nu-i vorba de tine, ci de mine!”, a glumit Piersic.
După ceremonie, cei doi buni prieteni s-au întreținut câteva minute bune.
„Florin Piersic mi-a zis că a venit pentru regretatul Dinu Săraru, autorul cărții <<Niște țărani>>. Au fost foarte buni prieteni, Dinu a fost directorul Teatrului Național, când Florin juca pe acea scenă.
Florin Piersic se ține și se menține bine, era pe picioarele lui, îmi zicea în glumă că se mai ține și de femei. E plimbăreț, a fost și la mănăstiri, merge peste tot prin țară, deși locuiește la Cluj, semn că se simte bine. M-a felicitat că am venit în ținută populară folclorică, el a fost și sărbătorit aici, de ziua lui de naștere”, ne-a declarat Gheorghe Turda, exclusiv pentru Click!
Adela Mărculescu a lipsit de la Gală foto: Facebook
În cadrul Galei Premiilor Fundației „Niște Țărani” pentru anul 2024, Marele Premiu i-a fost decernat academicianului Mircia Dumitrescu, artist plastic, grafician, pictor și sculptor care a iubit mereu satul românesc și l-a transpus în lucrările sale.
La secțiunea Literatură, premiul pentru Proză i s-a acordat scriitorului Dumitru Mihalache, iar cel pentru Poezie, scriitorului Daniel Corbu.
La secțiunea Artă teatrală și cinematografică, premiul „Scena vă aparține” i-a revenit marii actrițe Adela Mărculescu, care nu a putut ajunge însă la Gală. Adriana Trandafir a fost cea care a ridicat premiul pentru Adela Mărculescu, care a participat totuși prin intermediul unui apel telefonic, salutând publicul numeros și mulțumind organizatorilor pentru premiul primit.
Fundația „Niște Țărani” a fost creată, preluând denumirea celebrei piese de teatru ce aparține regretatului scriitor Dinu Săraru, director de teatru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care ne-a părăsit anul trecut.