Imaginea 1/4: Gabriela Lucuțar susține că acești bani ajung pentru o înmormântare modestă
Ajutorul de deces crește semnificativ, în 2025. Ajung
însă acești bani pentru o înmormântare? Iată ce spune Gabriela Lucuțar, patroană
de pompe funebre din București, exclusiv pentru Click!: „Se încadrează și la mine!”.
Imaginea 1/4: Gabriela Lucuțar susține că acești bani ajung pentru o înmormântare modestă
Potrivit capital.ro, ajutorul de deces înregistrează, în 2025, o majorare, față de anul 2024. Astfel, pentru persoanele asigurate, crește la 8.354 lei, față de 7.567 lei, iar pentru persoanele neasigurate, se majorează la 4.177 lei, comparativ cu 3.784 lei, în 2024.
Ajung însă acești bani pentru o înmormântare? Iată ce spune Gabriela Lucuțar, vestita patroană de pompe funebre:
„Ajutorul de înmormântare crește, în fiecare an, dar la fel cresc și taxele la cimitir, costurile sicrielor este mai mare, an de an, toate se scumpesc. Cu acești bani se pot încadra și la mine, la firma mea de pompe funebre, fără niciun fel de problemă, dar fără pretenții. Totul modest.
Modest, dar la fel de implicată. Eu nu mă dezic, de la implicarea mea, care mă caracterizează, în funcție de bugetul pe care îl alocă clientul. Diferențele o fac doar multitudinea de servicii, nu și calitatea! Niciodată nu m-am dezis de la calitate!”, spune ea, exclusiv pentru Click!
Ajutorul de deces se achită rudelor, în termen de trei zile lucrătoare, de la solicitare, de către casa teritorială de pensii.
Iată și lista actelor necesare pentru solicitarea ajutorului de deces: cererere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces, actul de identitate al solicitantului, actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar, dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, adeverință eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat, la data decesului.
Patrona de firmă de pompe funebre, cea care, de altfel, s-a ocupat și de funeraliile fostului om de afaceri Silviu Prigoană, ne-a dezvăluit și în ce luni ale anului au loc cele mai multe înmormântări:
„Cele mai multe decese se înregistrau, anii anteriori, în luna ianuarie. În ultimii trei ani, au murit foarte multe persoane în lunile calde de vară. Anual mă ocup de aproximativ 100 de înmormântări”, mai menționează Gabriela Lucuțar, exclusiv pentru Click!