Mircea Badea este una dintre cele mai cunoscute figuri din media românească, dar puțini știu detalii despre parcursul său educațional. Jurnalistul a fost un elev conștiincios, însă nota finală de la Bacalaureat nu l-a mulțumit pe deplin.
Mircea Badea. Foto: arhiva.
Într-o ediție a emisiunii În gura presei, Mircea Badea a povestit despre experiența sa cu examenul maturității și despre notele obținute. Acesta a susținut cinci probe, reușind să obțină 10 la trei dintre ele: Limba și literatura română, Matematică și Sport. Însă, la Filosofie, disciplina care i-a ridicat cele mai mari probleme, a primit inițial nota 7. După ce a depus contestație, în loc să i se mărească punctajul, nota a fost scăzută la 6.
„Prietene, bine că l-am dat, bine că l-am luat. Era cât pe ce să-l iau cu mult, doar că l-am luat cu puțin. Pe vremea mea erau cinci probe. Am luat 10 la sport, matematică, română. Și am dat la filosofie și mi-a picat Heraclit. Și am luat 7. Și am făcut contestație, mi s-a admis și am luat 6. Am avut nota totală 8.99”, a povestit Mircea Badea.
După terminarea liceului, Mircea Badea și-a continuat studiile la Academia de Studii Economice (ASE), specializarea Cibernetică. De asemenea, a absolvit Liceul de Informatică din București, o instituție recunoscută pentru nivelul ridicat de dificultate al programelor de studiu.
Deși și-a construit o carieră solidă în jurnalism și televiziune, pregătirea sa academică a fost axată pe domeniul economic și IT. Cu toate acestea, talentul său oratoric și carisma l-au propulsat în lumea media, unde a devenit unul dintre cei mai vocali și cunoscuți jurnaliști din România.
De-a lungul anilor, Mircea Badea s-a remarcat prin stilul său direct și fără menajamente. A devenit cunoscut încă din anii ’90, odată cu emisiunea Noaptea târziu, pe care o realiza alături de Teo Trandafir. Ulterior, și-a consolidat poziția în televiziune cu În gura presei, un show de analiză și satiră politică, difuzat la Antena 3.