Zeci de elevi așteptați la Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc” | Vertical

Zeci de elevi așteptați la Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc” | Vertical
📅 2023-12-02

Pentru al doilea an consecutiv, Filiala Gorj a Societății de Științe Istorice și Inspectoratul Școlar Județean Gorj,  în colaborare cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, organizează Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”. Scopul acestui proiect educațional până la urmă este de a readuce în atenția publică monumente legate de trecutul acestor meleaguri. Elevii vor trebui să îmbine imaginile cu textul, pe lângă partea de documentare fiind necesare și cunoștințele digitale.

După ce prima ediție a  Concursului Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc” s-a bucurat de mare succes, și pentru anul acesta așteptările sunt mari. Manifestarea este dedicată Zilei Naționale a României  iar Gorjul are o mulțime de monumente spre care tinerii își pot îndrepta atenția. Profesorul Cornel Șomîcu, președintele Societății de Științe Istorice Gorj,  ne-a declarat cu acest prilej; ”Potrivit unei statistici întocmită de Ministerul Culturii cu circa două decenii în urmă, Gorjul are peste 500 de monumente istorice, dintre care două treimi sunt monumente de arhitectură. Așa cum am văzut și la prima ediție a acestui concurs, predomină construcțiile bisericești și mai ales cele de lemn, aproape 200 în total. În ediția trecută, ca un exemplu, s-a vorbit despre Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli” din Ceauru-Bălești(1672) sau despre Mânăstirea Tismana(sec XIV) ș.a. Mulțumesc tuturor participanților pentru munca depusă și Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” pentru găzduire și premiere, o constantă din acest punct de vedere în ultimii ani.”

Concurenții trebuie să prezinte un film  de 2 minute în format  AVI, .MPEG., MP4, WMV (Windows Media Video) ș.a., un referat cu informații relevante despre tema aleasă și, bineînțeles, cu susținerea necesară. Există două secțiuni: GIMNAZIU și LICEU. Se acordă trei premii și trei mențiuni la fiecare secțiune, pe lângă premii elevii primind cărți, reviste, DVD-uri acordate de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Fundația Cultural-Științifică ”Gheorghe Magheru”.

Prof. Angelica Necșulea, inspector școlar de specialitate în cadrul I.S. J. Gorj, a spus  cu acest prilej: ”Țin să evidențiez  activitatea colegilor mei care se remarcă și prin activități în afara catedrei. Generațiile tinere trebuie să cunoască trecutul acestor  meleaguri și să păstreze cât mai bine tot ce n-a prăpădit timpul. Faptul că o seamă de instituții își dau mâna pentru o asemenea competiție, de fapt un pretext didactic de a fixa cunoștințele primite la orele de istorie, denotă implicare și dragoste față de trecut. Mulțumiri deosebite, ca de fiecare dată, gazdelor noastre de la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Kilometrul zero al istoriei și culturii gorjene de aproape un veac”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri vertical online

Probe pentru iluminatul de Sărbători la Târgu Jiu

Autoritățile au terminat pregătirile de Sărbători și au făcut, deja, problele pentru iluminatul festiv. Târgujienii au avut posibilitatea, astfel, să vadă, în avanpremieră, cum va arăta orașul, începând din 1 … The post Probe pentru iluminatul de Sărbători la Târgu Jiu first appeared on Ver...

Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 Decembrie

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. În 1988 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Adunarea … The post Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 Decembrie first appeared on Vertical.

,, 105 trepte către România de azi ’’-proiect educațional

              Casa Corpului Didactic Gorj în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj ,, Alexandru Ștefulescu ’’, Consiliul Judeţean Gorj și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, au organizat Proiectul Educațional cu … Th...

Programul de 1 Decembrie, la Târgu Jiu

Autoritățile din Târgu Jiu au anunțat programul de 1 Decembrie: „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, vă invităm în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, acolo unde se vor desfășura … The post Programul de 1 Decembrie, la Târgu Jiu first appeared on Vertical.

IMAGINI ÎN CUVINTE La Sfântul Andrei, când toamna îşi încheie toate socotelile!

Soarele acestei toamne a tot încercat să zâmbească în linia orizontului, dar norii iviţi peste vârfuri de Carpaţi i-au acoperit cu nonşalanţă chipul uşor strălucitor, ascunzându-l privirilor noastre. Au fost … The post IMAGINI ÎN CUVINTE La Sfântul Andrei, când toamna îşi încheie toate soc...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..