Din tainele Pământului – „Pe urmele savantului Ion Popescu-Voitești”, atelier de cercetare și arte combinate, a fost tematica Programului de Educație Muzeală de vineri, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. A fost o ocazie minunată, pentru mulți copii, să afle câte ceva despre gorjeanul celebru care a descoperit resurse de sare și petrol, a prezentat peste 140 de comunicări la congrese din întreaga lume și a condus Institutul Geologic al României, dar s-a întors în Gorjul lui drag, unde, în prezent, poate fi vizitată casa lui memorială, ce adăpostește expoziția de științele naturii și multe dintre obiectele sale folosite în cercetările de teren.
Peste 40 de copii, printre care și elevi de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, au avut ocazia să intre în tainele geologiei și paleontologiei, cu ocazia celebrării savantului gorjean de renume mondial Ion Popescu Voitești, care s-a născut în Bălăneștii Gorjului, la data de 18 noiembrie 1876. Cei mici au aflat frumoasa sa poveste de viață, despre cercetările făcute alături de studenți, despre resursele descoperite, dar și despre dragostea pentru soția sa, al cărui nume l-a dat casei care acum îi adăpostește muzeul: Vila Luna. Cei mici au putut observa, într-o expoziție organizată special și pe care ei au fost primii care au avut ocazia să o viziteze, cristale naturale, urme fosilizate de frunze, cochilii marine, oase pietrificate de animale marine și copii după fotografii din arhiva savantului. De asemenea, ei au descoperit cum poți deosebi cristalele prețioase de cele semiprețioase, dar și de cele false, au învățat să reprezinte cristale 3D, prin jocul de umbre și lumini și și-au făcut medalioane de lut imprimate cu frunze, care să le amintească de această zi. Mai mult, ei și-au întâmpinat părinții cu adevărate prezentări, din tot ce au învățat cu această ocazie.
Activitățile, care sunt puse în practică de echipa de specialiști a muzeului, fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Cei care doresc să participe, pe viitor, trebuie să-și ia bilete din timp, locurile fiind limitate. Activitățile care urmează și condițiile de participare pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj .