Directorii de școli ar putea fi scoși de la ore | Vertical

Directorii de școli ar putea fi scoși de la ore | Vertical
📅 2024-06-18
Deși Ministerul Educației nu găsește bani pentru încadrarea legală a directorilor de școli, a apărut ideea ca pentru anul școlar următor – 2024-2025 – să se producă degrevarea totală de norma didactică a acestora. Asta înseamnă că aceștia nu vor mai preda elevilor la clasă, pe durata mandatelor. Mii de posturi didactice ar putea fi eliberate pentru clientela de partid.

În prezent, directorii de școli au normă de predare, în medie, de 6 ore pe săptămână, inspectorii la fel, pe lângă activitatea managerială sau de îndrumare și control.

În România sunt circa 8.692 de posturi de directori de școli, generali și adjuncți, conform datelor de la concursul pentru directori 2021. Degrevarea de norme a directorilor ar duce la formarea a circa 4.000 de norme de predare întregi, de 18 ore pe săptămână, conform estimărilor sindicatelor. Toate acesta ar trebui scoase la concurs sau pentru etapele de mobilitate dar pot fi scoase mai târziu pentru rudele primarilor, ale directorilor etc.

Articolul 208 din Legea învățământului preuniversitar, 198/2023, prevede la alineatul (11) „Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat total sau parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației, elaborate prin consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar. De același drept pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin același ordin se stabilesc atribuțiile persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică.

(12) Personalul degrevat potrivit alin. (11) primește drepturile salariale pentru funcția în care este încadrat, precum și celelalte sporuri și indemnizații prevăzute de lege pentru activitatea desfășurată, după caz“.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri vertical online

PSD are majoritatea în Consiliul Județean Gorj

PSD Gorj, câștigător detașat al alegerilor locale din județ, cu 50 de primari și 74.483 de voturi pentru lista de consilieri județeni, adică 46,27%, deține majoritatea absolută în Consiliul Județean … The post PSD are majoritatea în Consiliul Județean Gorj first appeared on Vertical.

Au fost validate alegerile locale la Târgu-Jiu

Rezultatele alegerilor din municipiul Târgu-Jiu au fost validate la sfârșitul acestei săptămâni. Primarul PSD Marcel Romanescu a câştigat, la mare luptă,  un nou mandat, cu 11.777 de voturi. Candidatul Partidului … The post Au fost validate alegerile locale la Târgu-Jiu first appeared ...

ROFUIP și Statutul elevului, lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației

Ministerul Educației anunță că a lansat în consultare publică două proiecte importante pentru sistemul de învățământ preuniversitar: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul … The post ROFUIP și Statutul elevului, lansate în de...

Lista europarlamentarilor români aleși în 9 iunie 2024

Surprize majore în Gorj la alegerile din 9 iunie 2024

Desfășurate în condiții meteo dificile, alegerile locale din Gorj au adus surprize. Patru primari PSD au pierdut alegerile: Social-democratul Robert Păiuşi a pierdut alegerile în comuna Stejari, scaunul de primar … The post Surprize majore în Gorj la alegerile din 9 iunie 2024 first appeare...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..