Aniversare: Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău – la 80 de ani | Vertical

Aniversare: Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău – la 80 de ani | Vertical
📅 2025-04-04

Zilele trecute, respectiv pe data de 27 martie ac. la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, a avut loc evenimentul organizat de către Asociația Cercetărilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” în cadrul căruia a avut loc, lansarea volumului ”Frunză verde de demult – aduceri aminte” a graficianului și scriitorului Grigore Haidău, urmată de aniversarea autorului cu prilejul împliniri de către acesta a frumoasei vârste de 80 de ani.

În acest context, apreciem că este oportun să prezentăm, în cele ce urmează, câteva date biografice despre domnia sa.

Grigore Haidău s-a născut la  27 martie dar trecut în acte la data de 1 aprilie 1945 în Bălănești, județul Gorj, fiind al doilea copil al lui Grigore și al Aureliei Haidău.

Urmează cursurile Școlii primare din satul natal  după care pe cele ale Școlii Pedagogice de șase ani pentru învățători din Craiova. Pasionat de artele plastice urmează și cursurile Școlii de Arte Plastice (secția pictură-grafică) din Craiova – promoția 1963. Știind să cânte bine la fluier, a fost cooptat  și în Ansamblul Casei Studenților din Craiova.

După absolvirea Școlii Pedagogice din Craiova, tânărul învățător Grigore Haidău primește repartiție și începe activitatea profesională la Școala generală Curtișoara, unde lucrează doar un an pentru că, își amintește la anii senectuții Grigore Haidău, ”toamna nu a vrut directorul să mă mai primească”. În aceste condiții, învățătorul Grigore Haidău solicită și primește de la Inspectoratul de Învățământ Gorj, delegare la Școala generală din Pinoasa, județul Gorj, dar naveta de la Bălănești i se părea destul de grea. Așa că se hotărăște să părăsească Gorjul și pleacă la Școala de la Periș, județul Arad, de unde  este încorporat pentru satisfacerea stagiului militar, mai întâi la o unitate militară din Caracal și apoi la  una din București, perioadă care a durat doi ani și șase luni.

După armată,  revine în Gorj și primește din partea Inspectoratului Școlar repartiție la Școala generală din Licurici, unde este numit și director al Căminului cultural din comună. În cele câteva luni cât lucrează aici, prin munca sa desfășurată în cadrul Căminului cultural a fost remarcat de autorități, iar imediat după reorganizarea administrativ-teritorială din anul 1968 omul de cultură, învățătorul și interpretul la fluier Grigore Haidău este cooptat de către autoritățile vremii în echipa județeană care se ocupa, de cultură. Așadar Grigore Haidău vine la Târgu Jiu, unde lucrează, în perioada 1968-1972,  în echipa care de ocupa de cultură la nivelul județului.

În anul 1972 ocupă prin concurs postul de învățător de desen la Casa Pionierilor din Târgu Jiu unde lucrează până în anul 1991. În acest interval de timp urmează cursurile de patru ani ale Ministerului Învățământului organizate printr-un Institut de cercetare și pregătire a cadrelor care lucrau cu pionierii, cu specializarea pe desen.

În anul 1991, trece în învățământ, mai întâi ca învățător, iar pe baza Certificatului care îi atesta specializarea de desen, i-au fost alocate, ca  profesor suplinitor, și ore la această disciplină, mai întâi la Școala generală nr. 3 Târgu Jiu, apoi la Liceul Pedagogic Târgu Jiu (un an), Liceul Tudor Vladimirescu (2 ani) și la alte unități de învățământ din Târgu Jiu, unde era necesară acoperirea orelor de specialitatea ”desen”. Lucrează în acest mod până la pensionare.

Cu talent deosebit în arta desenului și absolvent al Școlii de Arte Plastice (secția pictură-grafică) din Craiova, învățătorul iar mai apoi omul de cultură Grigore Haidău, odată cu venirea sa în echipa care se ocupa de cultura județului, începe să-și expună public creațiile sale. Astfel, debutează public cu caricatură, în anul 1968, la Gazeta umoristică stradală ”În obiectiv”, ce era amplasată în centrul municipiului Târgu Jiu și în care a expus, în perioada 1968-1972, numeroase creații caricaturistice. s-a exprimat public, prin gazeta umoristică de stradă ”În obiectiv”, amplasată în centrul municipiului Târgu-Jiu. Caricaturile realizate și expuse publicului  de Grigore Haidău la această gazetă stradală erau create de autor pe diverse teme, situații, evenimente care aveau loc în municipiu, fiind solicitate de către autoritățile vremii, pentru a le aduce în atenția publicului într-o astfel de manieră.

La anii senectuții, graficianul Grigore Haidău își reamintește și povestește cu mare plăcere faptul că, în acei ani, pe când se ocupa de cultură, împreună cu directorul Casei de cultură a municipiului Târgu Jiu, a organizat, la ”Sala 23 August”, prima expoziție de desene ”foarte interesantă”, a reputatului actor Horațiu Mălăele, pe atunci elev în clasa a XII-a la Liceului ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu.

În acei ani în care a realizat caricaturi, la comandă, pentru gazeta stradală din Târgu Jiu, Grigore Haidău a prins drag de acest gen al artei grafice, pe care apoi l-a cultivat întreaga sa viață.

De menționat faptul că din acei ani (1972-1973)) datează și prima apariție a unei caricaturi semnată de Grigore Haidău în paginile unei publicații. Astfel prima sa caricatură a apărut în ”Gazeta Gorjului”, pe teme de circulație, la solicitarea renumitului gazetar al vremii Ion Tărăpoancă, publicație cu care a colaborat în anii următori atât cu caricaturi cât și cu diverse ”pastile” literare și articole despre activitatea organizațiilor de pionieri din județ,

Creațiile artistice, respectiv caricaturile realizate de-a lungul anilor de către graficianul Grigore Haidău au fost prezentate publicului prin organizarea a numeroase expoziții de caricatură, foarte bine primite și apreciate, îndeosebi cu prilejul festivalurilor de umor ”Al. C. Calotescu-Neicu” de la Turceni și ”Ion Cănăvoiu” de la Târgu-Jiu, iar în ultimii ani prin expozițiile organizate în sălile Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, sau în alte locații, inclusiv expozițiile sale stradale.

De remarcat și faptul că talentul său deosebit și dedicația spre munca de creație, i-au permis graficianului prof. Grigore Haidău  să realizeze de-a lungul anilor, portretele caricaturizate a numeroși scriitori, oameni de cultură și politicieni gorjeni și să organizeze mai multe expoziții ale operelor sale fiind deținătorul a mai multor premii pentru grafică.

Amintim aici expoziția graficianului prof. Grigore Haidău intitulată ”Portrete ȘIC”, organizată în toamna anului 2024 (16 oct) la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, în care au fost expuse peste 100 de portrete ale unor oameni de cultură, scriitori, artiști, politicieni, ș.a., foarte apreciată de public.

Mai subliniem faptul că prof. Grigore Haidău a fondat revista ”Fana-Coțofana” destinată elevilor și revista de grafică umoristică ”Ocheade”, fiind în același timp autorul a zeci de coperte de cărți ale autorilor Gorjeni. De asemenea este editorul mai multor albume tematice cu desene ale elevilor săi.

Debutul publicistic al prof. Grigore Haidău se produce în septembrie 1968, în publicația locală ”Gazeta Gorjului” și în care publică ani de-a rândul caricatură și cronici plastice.

De-a lungul anilor, prof. Grigore Haidău a colaborat cu numeroase publicații, dintre care amintim: ”Gazeta Gorjului”, ”Cutezătorii” (revistă națională pentru elevi), ”Luminița”,  ”Urzica”, ”Scânteia tineretului”, ”Ager” (redactor), ”Ideea”, ”Revista învățătorimii gorjene” (redactor), ”Fana-Coțofana” (director fondator, publicația pentru copii, primul număr apărând în anul 1991, cu apariție îndelungată), ”Hohote” – revistă de umor (redactor), ”Fluidul roditor” (redactor șef-adjunct), ”Ocheade” (director fondator , publicație de umor care apare periodic din anul 1992), ”Orfeus”(fondator), ”Informația Gorjului”, ”Polemika”, ”Spicon”, ș.a.

Activitatea creativă a graficianului Grigore Haidău nu s-a limitat la caricatură și desen. Mediul său de lucru în domeniul învățământului și al culturii, l-au apropiat pe prof. Grigore Haidău de scris.

Astfel, prof. Grigore Haidău debutează editorial în anul 1977, cu volumul ”Suntem aici de peste 2000 de ani”  (album metodic de artă plastică, Editura ”Ramuri”, Craiova, 1977), urmat de alte volume, pe tematici diverse (artă, istorie, monografie, etnografie, ș.a.), publicând de-a lungul anilor numeroase volume, dintre care amintim: ”Culorile copilăriei”, album cu desene ale copiilor, Editura ”Ramuri, Craiova, 1978; ”Glasul curcubeului – în amintirea fiului meu Cătălin”, culegere, Editura ”Ager”, Târgu-Jiu, 1993; ”Curcubeului”, carte de spiritualitate românească. Editura ”Ager”, Târgu-Jiu, 1995; ”Stropi de lumină”, culegere, Editura ”Ager”, Târgu-Jiu, 1995; ”Ziurel de ziuă”, culegere, Editura ”Ager”, 1995; ”A, B, C-ul desenului și lucrului manual”,  coautor alături de Ana-Daria Haidău, Târgu-Jiu; 1997;  ”Cu pastramă și cu must”, album de caricaturi, Editura Fundației Culturale ”Dăruie Vieții farmec”, Târgu-Jiu,  ed. a I-a, 1998; ediția a II-a, 2001; ”… de toamnă/Aduceri aminte”, proză, Editura Fundației Culturale ”Dăruie Vieții farmec”, Târgu-Jiu, 2001; ”Pro-memoria – Erou sublocotenent Haidău Grigore-Cătălin”, Editura Fundației Culturale ”Dăruie Vieții Farmec” Târgu-Jiu, 2003; ”Aritmetică și jocuri distractive”, Târgu-Jiu; ”Se plimbă noaptea prin grădini”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2007; ”De Dragobete”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2008; ”Vremile anului”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu; 2008; ”Trecut istoric al comunei Bălănești”, coautor alături de  Ion Popa Matei, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu,  2009; ”… de toamnă – aduceri aminte”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2010; ”Baladă pentru Cătălin”, împreună cu Elena-Doina Haidău, Editura ”Măiastra”, 2007, 2011; ”De necrezuta poveste a lui Ionuț, căpitan de oaste”, volum apărut cu îngrijirea lui Grigore Haidău, Editura ”Ager”, Târgu-Jiu, 2012; ”Frunză verde de demult; aduceri aminte”, Târgu-Jiu, 2013; 2014, 2025;   Îndepărtate vremuri”. Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2018; ”Soldatul român în sfântul război 1916-1919”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2018; ”Albumul Tudor Vladimirescu”, Tipog. Târgu Jiu, 2021; ”Niște Olteni”, Tipog. Târgu Jiu, 2022; ”Când amintirile devin povești”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024.

De subliniat faptul că prof. Grigore Haidău se îngrijește de publicarea postum a volumelor fiului său, eroul sublocotenent Cătălin-Grigore decedat în timpul evenimentelor din decembrie 1989, respectiv: ”Condiția umană”, culegere, Editura ”Gorjeanul”, Târgu-Jiu, 1990 și ”Lumea viitorului”, îngrijirea ediției cuprinzând poeziile fiului său, erou sublocotenent Cătălin-Grigore Haidău, Editura ”Ramuri”, Craiova, 1990;

De asemenea se ocupă de editarea volumului  ”Eroica ʼ89”, ca o culegere cu relatările unor cadre militare privind Revoluția de decembrie 1989,  apărută la Editura ”Gorjeanul”, Târgu-Jiu, 1992;

Este de subliniat faptul că prof. Grigore Haidău a realizat ilustrarea și grafica unui mare număr de volume de carte precum și a revistei ”Hohote”.

În final menționăm și faptul că graficianul, cercetătorul și scriitorul Grigore Haidău este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu, iar la acest moment aniversar, folosim prilejul de a-i transmite toate urările noastre de sănătate, succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte de cercetare și scriitoricești, însoțite de tradiționalul La mulți ani!

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri vertical online

UPDATE: PERICOL! Mașină în flăcări în centrul Târgu Jiului!

13.30: Un autoturism arde în centrul Târgu Jiului. Situația de urgență, care pune în pericol atât traficul cât și pietonii, s-a produs în sensul giratoriu de la Colegiul „Tudor Vladimirescu”. … The post UPDATE: PERICOL! Mașină în flăcări în centrul Târgu Jiului! first appeared on Vertical.

Lecții cu HAR

Sub egida Concursului Național Catehetic Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri,  Biserica Ortodoxă Brădetu cu hramul:  SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL și Liceul … The post Lecții cu HAR first appeared on Vertical.

Aniversare: Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău – la 80 de ani

Zilele trecute, respectiv pe data de 27 martie ac. la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, a avut loc evenimentul organizat de către Asociația Cercetărilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. … The post Aniversare: Profesorul, graficianul și scriitorul Grigore Haidău – la 80 de ani f...

Horoscop 3 aprilie 2025

🔮 Descoperă ce ți-au pregătit astrele pentru joi, 3 aprilie 2025! Energia zilei favorizează introspecția, luarea deciziilor și gestionarea relațiilor cu cei din jur. ♈ Berbec – În prima parte … The post Horoscop 3 aprilie 2025 first appeared on Vertical.

Prognoza meteo pentru 3 aprilie 2025: Ploi în mai multe zone și temperaturi de primăvară

Vremea de joi, 3 aprilie 2025, se va menține în limitele normale pentru această perioadă, cu temperaturi agreabile și precipitații în mai multe regiuni ale țării. ☁️ Cum va fi … The post Prognoza meteo pentru 3 aprilie 2025: Ploi în mai multe zone și temperaturi de primăvară first appeared ...

Accident la Rovinari: Doi pietoni răniți pe stradă

Un accident rutier s-a produs pe 2 aprilie, în orașul Rovinari, unde doi pietoni au fost loviți de un autoturism în timp ce traversau strada neregulamentar. Potrivit polițiștilor ajunși la … The post Accident la Rovinari: Doi pietoni răniți pe stradă first appeared on Vertical.

„Școala Siguranței Tedi” – Lecții esențiale pentru elevii din Gorj

În perioada 27 noiembrie 2024 – 1 aprilie 2025, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj au desfășurat 18 activități informativ-preventive în cadrul Programului Național „Școala Siguranței Tedi”, … The post „Școala Siguranței Tedi” – Lecții esențiale pentru elevii d...

Accident grav la Stoina! 3 mașini implicate și 2 adolescente rănite după o depășire periculoasă

O depășire riscantă s-a transformat într-un accident cu urmări grave pe DN 6B, în comuna Stoina! Pe 1 aprilie 2025, un tânăr de 18 ani, din Melinești, Dolj, a fost … The post Accident grav la Stoina! 3 mașini implicate și 2 adolescente rănite după o depășire periculoasă first appeared on Ve...

GORJ: Accident pe DN 67: Doi șoferi răniți în urma unei coliziuni puternice!

Un moment de neatenție a fost suficient pentru a transforma un drum obișnuit într-o scenă de accident! Pe 1 aprilie 2025, în comuna Licurici, un tânăr de 18 ani, din … The post GORJ: Accident pe DN 67: Doi șoferi răniți în urma unei coliziuni puternice! first appeared on Vertical.

ANUNȚ! Poliția Gorj avertizează: Atenție sporită în trafic!

Vremea capricioasă pune la încercare șoferii și pietonii! Inspectoratul de Poliție Județean Gorj trage un semnal de alarmă și recomandă tuturor participanților la trafic să dea dovadă de prudență maximă. … The post ANUNȚ! Poliția Gorj avertizează: Atenție sporită în trafic! first appeared o...

Good News

Only good and positive news.