Ucraina nu va organiza alegeri prezidențiale sub legea marțială, chiar dacă Rusia vrea acest lucru ca una dintre condițiile pentru negocieri de pace, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu la televiziunea ucraineană.
Ucraina trebuia să organizeze alegeri prezidențiale în martie sau aprilie 2024, când se încheia mandatul de președinte de cinci ani al lui Zelenski. Scrutinul a fost amânat deoarece constituția țării nu permite alegeri conform legii marțiale, care a fost declarată pe 24 februarie 2022, la începutul invaziei ruse, potrivit The Kyiv Intependent.
Președintele rus Vladimir Putin a încercat să se folosească de această amânare a alegerilor pentru a-l numi pe Zelenski drept un lider "ilegitim", spunând că autoritatea ar trebui să revină președintelui Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, o afirmație respinsă de oficialii ucraineni drept "o denaturare" a Constituției.
În interviu, Zelenski a reiterat că alegerile prezidențiale și parlamentare nu sunt posibile conform legii marțiale și că aleșii continuă să își îndeplinească în mod legal atribuțiile până la următoarele alegeri.
După ce Ucraina va reuși să pună capăt etapei fierbinți a războiului, să-și păstreze o armată puternică și să-și asigure garanții de securitate puternice, legea marțială va putea fi ridicată, iar parlamentul poate stabili o dată pentru alegeri, a precizat liderul de la Kiev.
„Am încălca legislația ucraineană în numele lui Putin"
„După încetarea legii marțiale, nu mai este nevoie să așteptăm ani de zile pentru alegeri", a adăugat Zelenski.
Întrebat dacă Ucraina este pregătită să facă un compromis în cazul în care Rusia stabilește organizarea alegerilor imediate ca o condiție pentru negocierile de pace, Zelenski a respins ideea.
„Am încălca legislația ucraineană în numele lui Putin, care ne-a încălcat toată legislația, suveranitatea și integritatea teritorială", a răspuns președintele. Zelenski a mai spus că Putin caută eventuale scuze pentru a evita negocierile directe cu el.
Există așteptări tot mai mari la discuțiile pentru pace în 2025, asta pentru că președintele ales al SUA, Donald Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, s-a angajat să aducă ambele părți la masa negocierilor.