Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, spune că în primăvara acestui an pe piața din România va fi adus un nou vaccin care, deocamdată, se găsește și se administrează doar în străinătate și care se adresează tuturor persoanelor care s-au îmbolnăvit, pe parcursul vieții lor, de varicelă, conform Adevărul.
„Este vorba despre vaccinul împotriva Zonei Zoster, cunoscută și sub denumirea de Herpes Zoster. Serul se numește Shingrix, este produs de Glaxo și se adresează persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Este un vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar în toamna anului trecut s-a depus o solicitare pentru a fi comercializat și în România”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra.
Agenția Națională a Medicamentului nu a eliberat încă avizul, însă acest lucru urmează să se întâmple curând. „Mă aștept ca în primăvara acestui an românii să se poată imuniza împotriva Zonei Zoster. Nu știu să vă spun în acest moment dacă serul va fi sau nu decontat. Urmează să se stabilească. Însă, ce pot să vă spun cu certitudine este faptul că persoanele de peste 50 de ani care vor dori să prevină apariția acestei boli cumplite, o vor putea face”, a afirmat specialistul.
Cine este vizat
Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, a explicat că Zona Zoster este însoțită de dureri intense, greu de suportat. „Prima oară când intri în contact cu acest virus faci varicelă. După vindecare, virusul rămâne cantonat în organism, pe un ganglion nervos. Și, la un moment dat, în cursul vieții, într-un moment în care imunitatea ta nu e foarte grozavă, el se activează. În acest moment nu mai faci varicelă, ci Zona Zoster”, a adăugat dr. Alexiu.
„Șansa să existe în rândul populației persoane care să nu fi făcut varicelă este destul de mică, exceptând cohorta de copii vaccinați. În rest, cam toată lumea a făcut această boală a copilăriei. Deci, la risc se află aproape toată lumea”, a spus dr. Gindrovel Dumitra.
Gindrovel Dumitra a precizat că persoanele trecute de 50 de ani au un risc mai are de îmbolnăvire. Motivul? Odată cu înaintarea în vârstă, scade și imunitatea organismului. „La risc se află persoanele cu boli cronice care determină imunosupresie, pacienți care urmează tratamente imunosupresoare sau vorbim doar de așa numita imunosenescenţă, adică îmbătrânirea fiziologică a răspunsului imunologic la persoanele peste 50 de ani”, explică specialistul.