Un antreprenor din Baia Mare lansează un semnal de alarmă: vor veni 2 ani grei, poate cei mai grei de după 1989.
"Anunț important Dragii noștri clienți, Vă informăm că, începând de astăzi, restaurantul își închide porțile. A fost o onoare și o bucurie să fim gazdele voastre, să vă oferim momente frumoase și preparate speciale. Vă mulțumim pentru toată susținerea, loialitatea și amintirile minunate pe care le-am creat împreună. Povestea noastră se oprește aici, dar amintirile rămân", este mesajul transmis clienților în urmă cu o oră, pentru mai multe unități.
Pentru 2025, marile temeri ale antreprenorilor sunt legate, în primul rând, de o impozitare suplimentară față de ceea ce există la acest moment. Cum deficitul bugetar a ajuns la cote alarmante, statul va trebui să ia măsuri urgente pentru a ține situația sub control, lucru cu care toată lumea este de acord.
Reducerea cheltuielilor și majorarea impozitelor vor fi, mai mult ca sigur, măsurile la care vor apela guvernanții, pentru că nu există prea multe alte variante de luat în calcul sau cel puțin așa gândesc oamenii de afaceri din piață.
Doi ani grei
Sorin Orzac, directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș și prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român, spune că vor urma doi ani grei pentru România, în contextul deficitului bugetar ridicat, transmite termene.ro.
„Anul 2025 și 2026 vor fi cei mai grei an pe care i-a avut România din 1989 încoace. Stăm de trei luni pe credit, adică de trei luni tot ce cheltuie statul român sunt credite. Gândiți-vă, acestea vin peste noi”, spune Orzac. Probleme sunt nu doar la noi, ci peste tot în Europa, iar ele afectează direct mediul de afaceri autohton, în principal firmele care lucrează cu societăți din Germania.
„Economia Germaniei este praf, o mare parte din industriașii din România sunt susținuți de fapt de comenziile venite din Germania. Aceasta înseamnă șomaj, șomaj, șomaj, mii de oameni fără locuri de muncă. În Maramureș au fost deja patru concedieri colective într-o săptămână”, afirmă Orzac.
Sorin Orzac a uimit pe toată lumea, în luna decembrie, când a făcut public faptul că scoate la vânzare afacerea restaurantelor Millennium și La Tour din Baia Mare. „În cazul în care nu se va concretiza o tranzacție până la finalul acestui an, cele două restaurante își vor închide porțile definitiv începând cu 1 ianuarie 2025”, a anunțat antreprenorul. Acum, unitățile vor fi închise.
Majorările de după alegeri
Chiar dacă deocamdată noul Guvern nu a anunțat creșteri de taxe, ba dimpotrivă o reducere a taxelor pe muncă și chiar unele scutiri de taxe în cazul studenților care lucrează în HoReCa, antreprenorul român este de părere că majorarea impozitelor este iminentă din a doua parte a anului 2025, după ce vor avea loc alegerile prezidențiale.
„Eu cred că vor crește impozitele. Deocamdată, guvernanții nu mai zic nimic, probabil o să o facă doar după alegerile prezidențiale. De dragul nostru, cu ghilimelele de rigoare, vor spune că nu vor lua nicio decizie care să ne afecteze foarte tare…. până după prezidențiale”, spune Orzac. Între timp, partidele pro-europene și candidatul lor vor încerca, cel mai probabil, șă-și facă o imagine cât mai bună în perspectiva viitoarelor alegeri, așa că este greu de crezut că vor lua măsuri nepopuliste. Impozitarea muncii, o mare povară Printre primele decizii anunțate de noul guvern se află și reducerea taxelor pe muncă, ceea ce se va resimți, în primul rând la companiile mari. Pentru a avea efect, ea trebuie corelată, însă, și cu alte măsuri.
„Este un lucru bun, pentru că apăsarea pe noi, pe angajatori din punct de vedere al taxelor și impozitărilor aferente salariilor, era mare.. (..) Există un dezechilibru în piață astăzi, de fapt, pentru că salariile trebuie mărite, materia primă s-a scumpit, dacă impozitările pe salarii se reduc, atunci ai un ajutor… (….) însă, doar din asta nu se va reuși să fie păstrată o economie reală”, afirmă Orzac. El atrage atenția că trebuie redus personalul care lucrează la stat, iar din cei 1,3 milioane de angajați, măcar 500.000 ar putea să plece acasă. „Dacă faci un calcul cât înseamnă salariile acestor oameni și alte avantaje pe care le au ei, pentru faptul că lucrează în instituții publice, o să ne dăm seama de fapt că noi suntem o țară bogată”, declară Orzac.
Măsuri de austeritate
Programul noului Guvern mai prevede înghețarea salariilor și sporurilor pentru bugetari la nivelul lunii decembrie 2024, urmând să fie suspendată și plata unor beneficii precum voucherele de vacanță, primele și indemnizațiile de ieșire la pensie.
Nu în ultimul rând, instituțiile publice trebuie să-și limiteze cheltuielile la nivelurile aprobate, ceea ce va bloca angajările și va reduce capacitatea acestora de a atrage personal suplimentar. În același timp, compensațiile pentru chirie vor fi suspendate, iar beneficiile acordate militarilor și polițiștilor, la fel ca și plata sumelor rezultate din hotărâri judecătorești vor fi amânate sau plafonate.