Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, a vorbit, în cel mai recent episod al podcastului „Armonia lu’ Mina”, despre începuturi, despre cum s-a apropiat el de muzica psaltică, despre activitatea primului cor psaltic de la noi din țară și despre frumusețea autentică a muzicii bizantine.
De asemenea, discuția pe care Părintele Vasile Ioana a purtat-o cu Mina Cristiana a îmbrăcat foarte multe subiecte de interes pentru români: lucrarea femeii creștine în biserică, folosirea tehnologiei în biserică și în relație cu instituțiile ecleziastice, motivele pentru care tinerii nu frecventează lăcașurile de cult și, nu în ultimul rând, despre neiertare ca fiind una dintre cauzele spirituale ale cancerului.
Potrivit spuselor părintelui Vasile Ioana, „cancerul este legat și de neiertare”. În acest sens, părintele a adus în discuție un exemplu al unei doamne care nu și-a iertat vecina timp de zece ani de zile. Totodată, el a vorbit și despre importanța rugăciunii în viața cotidiană și felul în care muzica bizantină, prin melodiile armonioase și sacre, poate deveni un mijloc de iluminare și purificare spirituală. Un alt subiect important pe care Mina Cristiana și părintele Vasile Ioana l-au dezbătut este cel legat de vedetism. În definitiv, „vedetismul este un păcat”, iar „vedetele” nu au nimic în comun cu „persoanele publice”.
„De ce nu merg tinerii la Biserică? Pentru că nu înțeleg slujbele.”
Întrebat de ce nu frecventează tinerii bisericile în secolul XXI, părintele Vasile Ioana consideră că unul dintre motive este faptul că slujbele nu sunt clare și că tinerii nu reușesc să le înțeleagă. Se plictisesc și se conectează cu tehnologia, în loc să se conecteze cu Dumnezeu. Într-o notă contemporană, părintele Vasile Ioana mărturisește că „Sfânta Liturghie este aidoma unui live cu Dumnezeu”. În cadrul Sfintelor Liturghii, părintele consideră că fețele bisericești ar trebui să aducă mai mult dinamism procesului liturgic. Bazându-se pe spusele Sfântului Ioan Gură de Aur, părintele Vasile Ioana arăta că el „punea mereu întrebări, ridica tonul, cobora tonul, niciodată nu era în același ton”. Părintele a conchis că prin acest dinamism dăm „viață cântecului și stranei” pentru că „strana e vie”.
Mulți oameni din ziua de astăzi ajung să conchidă: „Eu nu am nevoie să vin la Biserică pentru că eu mă rog acasă singur.” Această credință este foarte răspândită în lumea contemporană. Potrivit răspunsului părintelui Vasile Ioana, conexiunea cu Dumnezeu de acasă și cea din Biserică nu poate fi niciodată egalată, „E o diferență uriașă!”, conchide Părintele. Spre deosebire de oamenii care se roagă doar acasă, Biserica îi ajută pe cei prezenți să intre într-o anumită stare. Spre deosebire de rugăciunile în propria casă, „întâlnirea cu Dumnezeu este reală în Biserică”. Prin urmare, „nu poți să compari prezența ta în fața unui ecran, că tu stai pe fotoliu și asculți Liturghia, cu prezența ta vie în fața Sfântului Altar real. Altfel vezi viața, altfel privești realitățile, altă atitudine ai în fața răului care vine în viața ta”.
Cu telefonul în Biserică? Părintele povestește o experiență pe care a trăit-o în timpul unei Sfinte Liturghii: „Am întâlnit cazuri când dădeam cu cădelnița și vedeam pe cineva că stă în spate și făcea așa și i-am luat telefonul! Și adun telefoanele, pentru că nu e în regulă. Le dau la final. Pentru că tu dacă te conectezi cu Dumnezeu, trebuie să stai.”
În cadrul podcastului, părintele Vasile Ioana a subliniat faptul că muzica bizantină este un mijloc și un mod de a trăi viața. Acest subiect va fi dezvoltat și în cadrul evenimentului de la Brașov, acolo unde părintele Vasile Ioana va ține o cuvântare despre muzica psaltică în secolul XXI. Cu o tradiție veche și vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este o rugăciune care îi face pe ascultători să trăiască o stare aidoma unei pregustări a raiului pe pământ. Cele mai recente cercetări în neuroștiințe au demonstrat că ascultarea unor astfel de ritmuri melodice reprezintă un leac pentru minte, suflet și trup. Toate aceste cercetări s-au reunit sub numele de „meloterapie”, revigorarea minții și a sufletului prin note, intensități și ritmuri.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, părintele Vasile Ioana va fi prezent la „Caravana Creștină” de la Filarmonica Brașov, un turneu de promovare a muzicii bizantine în România. În cadrul acestui eveniment, corul psaltic „Kirios” alături de Ana Nută și părintele Alexandru Grigoraș vor interpreta muzică tradițională bizantină. „Tronos Junior” vor aduce pe scenă o parte din glasul creștin al celor mici, iar concertul va fi prezentat de Daniel Buzdugan. Evenimentul va include, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul de lungmetraj „Sounds of Byzantium” care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diferitele culturi și discipline, în artă, în știință și în terapie. Fondurile strânse în urma evenimentului vor fi distribuite către aducerea la viață a acestui film.