BEC stabilește că afișele, siglele și bannerele care conține numele unor partide pot fi afișate la sediile formațiunilor politice, în campania electorală, fără a încălca legislația electorală. Decizia BEC vine în urma unei contestații depuse de partidul Dianei Șoșoacă, împotriva unei decizii a BEJ Cluj. Dacă BEC nu anula în parte decizia BEJ Cluj, toate sediile de partide erau în pericol, pentru că prezintă nume de competitori electorali în afara locurilor special amenajate în campania electorală.
Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile parlamentare a emis recent Decizia nr. 248, în urma unei contestații formulate de Partidul S.O.S. România – Filiala Cluj împotriva unei hotărâri a Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ) nr. 13 Cluj. Contestația a vizat Hotărârea nr. 13/11.11.2024, prin care BECJ Cluj dispunea îndepărtarea unor afișe electorale amplasate într-o locație neautorizată din Cluj-Napoca.
Argumentele Partidului S.O.S. România
Partidul S.O.S. România a susținut că afișele respective, aflate în interiorul sediului organizației județene din Cluj, nu constituie materiale electorale în sensul legii, acestea fiind montate încă de la începutul anului 2024 pentru a indica locația sediului. În opinia partidului, afișele nu ar trebui să fie considerate materiale de campanie, întrucât ar fi doar elemente de identificare a sediului.
Măsurile dispuse de BEC
BEC a admis parțial contestația și a anulat dispoziția de îndepărtare a afișelor inscripționate cu denumirea „PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA,” concluzionând că aceste materiale pot rămâne la locația specificată.
Cu toate acestea, BEC a dispus eliminarea afișelor ce includeau imaginea candidatei Diana Iovanovici-Șoșoacă și numele acesteia, considerându-le materiale de propagandă electorală care încalcă reglementările de afișaj, fiind amplasate în locuri nepermise.
Decizia 248 a BEC pentru al... by florinpuscas