Cercetătorii au descoperit obiecte din fier meteoritic într-un tezaur care datează din Epoca Bronzului, ceea ce sugerează tehnologii avansate de prelucrare a metalelor în Spania acum 3.000 de ani, scrie Science Alert, care citează Trabajos de Prehistoria.
Un tezaur din Epoca Bronzului, descoperit în 1963 și cunoscut sub denumirea de „Tezaurul din Villena”, crează controverse. Cercetătorii au identificat două obiecte care nu sunt din fier de pe Pământ, ci din fier meteoritic. Tezaurul cu pricina include o brățară ruginită și o semisferă goală prin interior, decorată cu aur.
Descoperirea sugerează că tehnologiile de prelucrare a metalelor în zona iberică erau mult mai avansate decât se credea, cu mult înainte ca fierul să devină folosit des în Peninsulă.
Fierul provine din afara spațiului
Obiectele, care au fost datate între 1500 și 1200 î.Hr., ar putea fi primele piese din fier meteoritic descoperite în Peninsula Iberică, confirmându-se, astfel, legătura cu perioada târzie a Epocii Bronzului.
Testele au arătat o concentrație de nichel mult mai mare decât în fierul provenit din sol, ceea ce înseamnă că obiectele au fost realizate din material provenit din afara spațiului.