Escrocii nu dorm niciodată, iar românii continuă să cadă în plasa unor înșelătorii bine orchestrate. Un studiu recent arată că mai bine de jumătate dintre cetățeni au fost ținta tentativelor de fraudă online, iar mulți au pierdut sume semnificative. Printre victime se numără și o româncă stabilită în Spania, care a crezut că și-a împlinit visul de a avea o casă în România. În schimb, s-a ales cu o ruină și o gaură uriașă în cont.
Irina Ichim, stabilită de 20 de ani în Spania, a găsit pe internet o ofertă care părea prea bună ca să fie adevărată: o casă de lemn, „A-frame”, exact cum își dorea, la prețul de 24.000 de euro. Constructorul i-a promis că locuința va fi gata într-o săptămână, iar femeia, convinsă că a dat lovitura, a acceptat fără ezitare.
A trimis prima tranșă de bani, dar la doar câteva ore după, a fost presată să trimită încă o sumă, sub pretextul că ar fi nevoie urgentă de materiale suplimentare. Banii au ajuns în contul unei persoane necunoscute, iar în scurt timp, femeia a realizat că a fost victima unei escrocherii.
„Au dispărut. M-am trezit că mi-au lăsat căsuța în faza de construcție“, a spus femeia pentru Digi24.
Lucrările au fost abandonate, iar casă, aflată în fază incipientă, riscă să se prăbușească la prima rafală de vânt. În loc de locuința mult visată, Irina s-a ales cu un proces în instanță, în încercarea disperată de a-și recupera banii.
Case 'din Lego' și polițiști din 'desene animate'
Fraudele online și telefonice au explodat în ultimele luni, iar metodele escrocilor devin din ce în ce mai sofisticate. Un alt român, Vasile, a fost sunat de un individ care pretindea a fi polițist și care încerca să obțină informații bancare sub pretextul unui presupus furt de identitate. Spre deosebire de Irina, bărbatul și-a dat seama la timp că este vorba de o înșelătorie și nu a căzut în capcană.
„Mi-a trimis legitimația care nu era de la poliție, încerca să afle detalii pe care în mod normal nu trebuie să le dăm. Și într-un final mi-a închis că a văzut că nu merge“, a explicat el pentru Digi 24.
Experții avertizează că persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani sunt cele mai vulnerabile în fața atacurilor cibernetice și a fraudelor. Multe dintre aceste escrocherii încep cu un simplu email sau un apel telefonic aparent inofensiv, dar finalul poate fi devastator pentru cei care cad în plasă.