Precizări fulger privind măsurile de austeritate pe care România le va adopta începând cu 2025.
„Situația nu este ușoară, înțelegem nemulțumirile”, declară ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța „trenuleț”.
Tanczos menționează că este vorba despre o ordonanță pentru „ajustare multisectorială”: „România are nevoie de o corectare amplă a nivelului de chetuieli publice. Este fără tăgadă. Iar această ordoanță ne ajută să intrăm într-o zonă de credibilitate necesară pentru a corecta traiectoria construcției bugetare. Anul următor este un an a solidarității, în care economia trebuie să se sprijine, în primul și în primul rând, pe mediul privat, pe investițiile publice masive, finanțate de la bugetul european și de la buget național”.
Potrivit ministrului, avem nevoie „și de acele reașezări fiscale în zona mediului privat, astfel încât să menținem atractivitatea investițională a României”.
„Situația nu este ușoară, înțelegem nemulțumirile, venim după ani grei de pandemie, de inflație, criza energiei, război la graniță și un an electoral destul de complicat. Oamenii au trecut prin foarte multe încercări. Este normal ca statul, în momentul în care ne confruntăm cu o asemenea situație, să se uite în primul rând în propria ogradă și răspunde cerințelor mediului privat, dar și așteptărilor cetățenilor, să taie masiv din propriile cheltuieli, să devină un stat mai suplu, să devine un stat care își respectă cetățenii, un stat care oferă servicii publice de calitate la un cost mai mic. Asta înseamnă reașezarea, asta înseamnă ajustarea multisectorială”, adaugă ministrul.
Ministerul Finanțelor publicase proiectul ordonanței, despre care spune că prevede economii bugetare semnificative pentru anul viitor. Măsurile vor genera venituri suplimentare de 7,11 miliarde lei în 2025 și vor reduce cheltuielile bugetare cu 126,26 miliarde lei.
Printre măsurile principale se numără înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024, blocarea posturilor vacante și compensarea orelor suplimentare cu timp liber. De asemenea, se vor majora impozitele pe dividende de la 8% la 10% și se vor elimina facilitățile fiscale din sectoarele IT, construcții și agricultură.
Aceste măsuri vin în contextul în care România se află din aprilie 2020 în procedura de deficit excesiv și trebuie să reducă deficitul sub 3% din PIB, conform recomandărilor Comisiei Europene din iunie 2024.