Smogul din regiunea pakistaneză Punjab este vizibil din spațiu. Ceața toxică se extinde și către alte regiuni, inclusiv din India. Aparatele au arătat că în Punjab s-a înregistrat un nivel record de poluare a aerului.
????????????PAKISTAN'S PUNJAB CLOSES PARKS, ZOOS, & PLAYGROUNDS DUE TO DANGEROUS POLLUTION LEVELS
Lahore is now ranked the world’s most polluted city. Officials may extend closures to universities as pollution monitoring intensifies.
Source: Reuters pic.twitter.com/BWpl2TwZTD
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) November 9, 2024Imaginile din satelit arată că smogul de peste regiunea Punjab este vizibil din spațiu. NASA Worldview a demonstrat că estul Pakistanului este acoperit de ceață toxică, smogul ajungând și în regiunile de nord ale Indiei până aproape de capitala New Delhi.
Lahore, capitala regiunii Punjab din Pakistan și care găzduiește 14 milioane de locuitori, a avut marți dimineață un indice de calitate a aerului de peste 400, potrivit IQAir, o organizație care urmărește calitatea aerului la nivel mondial. Orice cifră peste 300 este considerată periculoasă și doar valorile între 0 și 50 sunt bune. La începutul lunii noiembrie, în unele părți din Lahore s-a ajuns la o valoare record de peste 1.900.
Poluare de 50 de ori mai mare decât limita maximă
IQAir a mai raportat că marți, concentrația de microparticule care intră în sânge prin plămâni și pot provoca cancer, a fost în Lahore de peste 50 de ori peste limitele recomandate, conform Sky News.
Orașul din estul Pakistanului este adesea cotat drept unul dintre cele mai poluate din lume. Autoritățile au interzis majoritatea activităților în aer liber, au ordonat magazinelor să se închidă devreme și au închis școlile și spațiile publice până pe 17 noiembrie, ca răspuns la poluarea aerului.
Oficialii din domeniul sănătății au declarat că peste 40.000 de persoane au fost deja tratate pentru afecțiuni respiratorii, în timp ce spitalele din regiune au raportat o creștere fără precedent a pacienților cu iritații ale ochilor și gâtului . De asemenea, o agenție ONU a avertizat că sănătatea a 11 milioane de copii din regiunea Punjab este în pericol dacă nu se iau măsuri urgente.