Jurnalistul Victor Ciutacu îl atenționează pe Crin Antonescu că ar fi necesar să solicite și apoi să publice declarația sa dată la Securitate în anul 1988, pentru că au mai existat și alți foști președinți, inclusiv Traian Băsescu, care au primit inițial verdict de necolaborator al Securității, iar apoi au ieșit toate documentele și s-a văzut că, de fapt, a turnat sub numele Petrov.
”Cârd de lebede negre pe apele învolburate ale politicii românești. Nici n-au apucat bine să se usuce hectarele și debarcaderul inundate de Victor Ponta în 2014, că i-a explodat în față lui Crin Antonescu declarația dată Securității cu un an înainte de Revoluție. Care a generat hotărârea CNSAS, nici cal, nici măgar, că omul a turnat, dar de bine, deci n-a făcut poliție politică, așa că n-are rost să mai vadă alegătorii declarația la Securitate, secretizată ca atare în premieră. O mizerie legală, că a avut grijă Parlamentul să amputeze și să amendeze actul normativ reparatoriu față de victimele regimului comunist, împărțind turnătorii în unii de bine și unii de rău.
Evident, după ce ani de zile s-a jurat public că nu a avut NICIO interacțiune cu securitatea și nu l-a scos (pe bună dreptate) pe adversarul său politic Traian Băsescu din turnător și securist, Crin Antonescu a avut ieri, pus în fața hârtiei, un puseu fulminant de memorie. Și-a amintit ceas cazul prietenului său profesor, pe care - spune el, momentan fără să și probeze - l-a acoperit când acesta a vrut să fugă din țară și despre care a avut un dialog consemnat în scris cu securistul. Privind retrospectiv, nu l-a lovit memoria cu aceeași rapiditate și când Traian Băsescu făcea aluzii cu un anume colaborator al Securității cu nume conspirativ Porumbacu, dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Plecând de la prezumția de bună-credință, candidatul coaliției de guvernământ la președinție e obligat moral, măcar față de alegătorii săi, dacă nu și față de el însuși, să se ducă urgent la CNSAS, să ceară nota de constatare secretizată și declarația pe care a dat-o Securității. Și să le publice de-ndată. Ca să nu facă două drumuri, că-i ocupat cu munca în campania electorală, să-și ceară și dosarul de urmărit. Că tot susține că a fost victimă, nu profitor al Securității. Pe care, de asemenea, să-l facă public. Nu există nici o justificare să fenteze acest gest politic absolut necesar. Nici măcar faptul că, de-a lungul multelor sale candidaturi postrevoluționare, inclusiv la Președinția României, a mai fost verificat de CNSAS și că are nu știu câte adeverințe de bine. Fiindcă, iar aici îmi fac datoria de onoare să-i amintesc public, și adversarul său Traian Băsescu, și sprijinitorul său Dan Voiculescu au primit multe adeverințe de necolaborare de la CNSAS. Până când, ca să citez din folclorul specific, au apărut niște documente noi la dosar. Și au devenit turnători cu acte...”, scrie Victor Ciutacu.