"A ieșit la iveală: prin reeșalonarea subvențiilor agricole, Bruxelles-ul promovează de fapt aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană", a declarat Olivér Hortay, care a atras atenția asupra evoluțiilor pe pagina sa de socializare. Șeful Departamentului pentru climă și energie din cadrul Fundaţiei "Századvég", cu sediul la Budapesta, a afirmat: se pare că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a fost afectat de fiasco-ul dumpingului de cereale. Astfel, noul buget ar urma să fie adaptat Ucrainei. Pe deasupra, comisarul de la Bruxelles pentru Agricultură a declarat că extinderea ar fi bună pentru că imensa suprafață agricolă ucraineană ar diminua dependența de America de Sud, ceea ce va rezulta din acordul de liber schimb semnat de șeful său, relatează Magyar Nemzet citat de Rador Radio România.
Managerul de afaceri al Fundaţiei "Századég" a spus zilele trecute că Bruxelles-ul va deschide complet piețele alimentare din Uniunea Europeană către America de Sud, ceea ce i-a supărat din nou pe fermieri. Motivul indignării este același ca și în cazul dumpingului de cereale din Ucraina.
Un producător agricol din UE trebuie să respecte standarde mult mai stricte decât un brazilian sau un argentinian, ceea ce ar deveni un dezavantaj serios dacă barierele la import ar fi desfiinţate.
Prin urmare, comerțul liber împreună cu regulile pe jumătate nu ar duce la o concurență mai bună și, prin urmare, la o valoare mai mare pentru consumatori, ci dimpotrivă. Cerințele de siguranță ar fi încălcate, unii dintre fermierii locali ar intra în faliment, ceea ce ar restrânge cercul de concurenți, iar comunitatea ar deveni lipsită de apărare față de noile creşteri ale prețurilor aplicate de producătorii externi, a explicat Olivér Hortay, care a adăugat: din păcate, aplicarea unor standarde stricte, dsfiinţarea barierelor comerciale și supraviețuirea producătorilor locali este un sistem cu triplu obiectiv, din care nu pot fi îndeplinite mai mult de două în același timp, al treilea va suferi, cu siguranță, daune serioase.
Ursula von der Leyen a declarat la o conferință de presă susținută zilele trecute la Montevideo că acordul avantajos pentru toată lumea are beneficii majore pentru consumatori și întreprinderi din Uniunea Europeană, precum și din țările respective din America de Sud. Acordul se bazează pe corectitudine și beneficii reciproce.