Europa cumpără gaz rusesc într-un ritm fără precedent în 2025, cheltuind miliarde de dolari pe care Kremlinul îi poate folosi pentru a-și finanța războiul din Ucraina, la doar câteva săptămâni după încheierea unui acord major de tranzit, a ridicat speranța că continentul își poate rupe dependența de Moscova, informează politico.eu.
Datele culese de firma de informații Kpler și analizate de POLITICO arată că, în primele 15 zile ale anului 2025, cele 27 de țări ale Uniunii Europene au importat 837.300 de tone metrice de gaz natural lichefiat din Rusia.
Aceasta marchează un record, în creștere față de cele 760.100 de tone aduse în aceeași perioadă a anului trecut, alimentând îngrijorarea că națiunile occidentale nu fac suficient pentru a stoarce fondurile rusești, când războiul de la Moscova intră în al patrulea an.
Ce se întâmplă?
Cifrele vin după ce un acord de referință care permite Rusiei să pompeze gaze către UE prin conducte care traversează Ucraina sa încheiat la 1 ianuarie, Kievul afirmând că nu va negocia o prelungire. Acest lucru pune mai multă presiune asupra țărilor pentru a cumpăra GNL pe mare, livrat cu un tanc din porturile rusești.
Câteva țări, inclusiv Slovacia și Ungaria, erau dependente de ruta Ucrainei pentru aprovizionarea cu energie și făcuseră eforturi ca acordul să fie reînnoit, avertizând că vor trebui să plătească pentru GNL mai scump dacă se încheie. Prim-ministrul slovac, prietenos cu Kremlinul, Robert Fico, a promis chiar să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei și să reducă sprijinul pentru refugiați dacă Kievul nu va da înapoi și nu va permite reluarea tranzitului.
Dar limitarea nu a redus apetitul mai larg de gaz al Rusiei. Există o furtună perfectă de factori care explică acest lucru, potrivit lui Charles Costerousse, analist senior GNL la Kpler.
„A fost o perioadă rece din a doua jumătate a lunii decembrie; generarea de energie eoliană nu a fost la cel mai înalt nivel”, a spus el. „Deci există o dorință de a menține aceste volume să curgă”.
El a adăugat că 95 până la 96% din GNL-ul rusesc care sosește în Europa provine de la uzina Yamal, o instalație vastă din nordul înghețat al Siberiei.
„Majoritatea acestor volume sunt contracte pe termen lung”, a spus el. „Deci nu este ca UE să cumpere încărcături spot suplimentare, ci aceste volume contractate care vin.”
Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că eforturile de a reduce cota Moscovei din importurile de cărbune, petrol și gaze au „rupt stăpânirea Rusiei asupra sistemului energetic al Europei”.
„Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate semnificative, energia rusă – în special gazul – este încă prezentă în UE, iar importurile de gaze din Rusia au crescut în 2024, inclusiv importurile de GNL. Acest lucru dă naștere unor preocupări serioase”, a recunoscut ea, subliniind ideea Comisiei care intenționează să producă o „foie de parcurs” pentru a pune capăt importurilor de energie din Rusia, care este așteptată la sfârșitul lunii februarie.
Separat, 10 țări UE cer blocului să sancționeze GNL rusesc, care a fost cumpărat în cantități mari după ce Moscova a început să oprească livrările de conducte în încercarea de a arma fluxurile de combustibili fosili după începerea războiului său pe scară largă împotriva Ucrainei.
„Capacitatea Rusiei de a-și susține eforturile de război este profund împletită cu veniturile sale din energie”, au spus țările într-o propunere divulgată. „Trebuie să facem un alt salt și să abordăm importurile în creștere de gaz natural lichefiat din Rusia. Ca scop final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil.”
UE este, de asemenea, sub presiune să cumpere mai mult combustibil din Statele Unite, viitorul președinte Donald Trump declarând că vrea să „foreze, baby, forage” și să stimuleze exporturile de gaze.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a susținut deja ideea de a cumpăra mai mult combustibil din SUA pentru a eradica alternativa rusă.
„De ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie?”, a spus ea în noiembrie . „Este ceva în care putem intra într-o discuție, de asemenea [în ceea ce privește] deficitul nostru comercial.”