Statele Unite l-au asigurat pe președintele rus Vladimir Putin că nu vor desfășura arme nucleare în Ucraina, a declarat președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat pe 17 ianuarie pentru MSNBC, notează Kyiv Independent.
„Armele nucleare tactice din Europa sperie pe toată lumea, inclusiv pe ruși”, a spus el.
Biden a povestit conversațiile cu Putin, în timpul cărora liderul rus a subliniat cererile de a menține armele nucleare în afara Ucrainei și de a bloca aderarea Ucrainei la NATO.
„Am spus: „(Armele nucleare sunt) nu o problemă. Am scos deja armele nucleare. Nu există niciuna acolo. Nu o să le punem înapoi”, a răspuns Biden, fără a furniza data la care o astfel de a avut loc conversația.
Președintele SUA a criticat și mai mult ambițiile lui Putin: "Tot ce vrea să facă este să restabilească Pactul de la Varșovia. Nu pot lăsa să se întâmple asta. Tipul ăsta nu este un tip bun".
Aceste discuții reflectă tensiuni de lungă durată asupra securității Ucrainei, care au fost esențiale pentru Memorandumul de la Budapesta din 1994. Conform acordului, Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear – al treilea ca mărime din lume – în schimbul asigurărilor din partea SUA, Regatul Unit și Rusia de a nu folosi forța sau constrângerea economică împotriva Ucrainei.
În ciuda acestor angajamente, Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei și a emis în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a aliaților săi.
În noiembrie, Putin a aprobat o doctrină nucleară actualizată, care zăpada permite Moscovei să folosească arme nucleare împotriva statelor non-nucleare. Rusia a lansat ulterior racheta balistică cu rază intermediară „Oreshnik”, concepută pentru arme nucleare.
Un sondaj din noiembrie realizat de Centrul independent Levada din Rusia a arătat că 39% dintre ruși cred că utilizarea armelor nucleare ar putea fi justificată în războiul în curs împotriva Ucrainei, reflectând impactul intern al retoricii Kremlinului.