Un avocat celebru intervine în scandalul acuzațiilor penale de la PMB

Un avocat celebru intervine în scandalul acuzațiilor penale de la PMB
📅 2025-01-09

În ultimele zile, două voci importante - una din zona de afaceri și una din presă - s-au pronunțat public împotriva activității primarului Capitalei. Pe de o parte, Lucian Azoiței, fondatorul Forty Management, întocmește un adevărat rechizitoriu cu privire la situația deplorabilă în care a ajuns Bucureștiul în ultimii aproape 5 ani, sub conducerea întemeietorului USR. În postarea sa, managerul indică abuzurile repetate cu privire la documentațiile de urbanism, precum și încălcarea cu știință a deciziilor de instanță, fapt ce a creat prejudicii majore bugetului local, prin plata unor sume uriașe către avocații angajați de PMB să-i reprezinte în litigiile cu oamenii care își caută dreptatea. În paralel, bilanțul triumfalist și nerealist al lui Nicușor Dan, după aproape 5 ani în fruntea urbei, a fost luat în derâdere de celebrul realizator tv Ionuț Cristache, acesta demolând pur și simplu laudele edilului într-o postare pe facebook. Pe ambele subiecte, mai cu seamă că o parte dintre reproșurile aduse primarului general îmbracă laturi de natură penală, l-am consultat pe experimentatul avocat Radu Andrei Dinulescu, specializat, între altele, în domeniul urbanismului.

SPS: Domnule Avocat, am citit cu toții „rechizitoriul” întocmit de către Lucian Azoiței, care conține acuzații extrem de grave cu privire la conduita domnului Nicușor Dan. Acesta ar fi refuzat parcursul legal al Planurilor Urbanistice Zonale, ce trebuiau supuse aprobării Consiliului municipal, iar când instanțele au decis „obligația de a face”, urmare a proceselor în care PMB a plătit milioane către avocați, primarul general a ignorat sentințele, fiind amendat cu sume impresionante, achitate tot din bani publici. Cum vedeți situația?

RAD: Sunt două categorii de aspecte menționate, în opinia mea ambele aflate dincolo de lege. Sau, ca să fim mai exacți, ilegale. Pe de o parte, discutăm despre blocajul instituțional impus de către primarul general, prin nesupunerea pe ordinea de zi a ședințelor CGMB, spre dezbatere, a solicitărilor de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale, fapt extrem de grav, ce încalcă prevederile Codului Administrativ, prin împiedicarea exercitării atribuțiilor prevăzute de legiuitor pentru consilierii din forul deliberativ al Capitalei. Pe de alta, discutăm despre sumele uriașe cheltuite cu plata avocaților care trebuie să apere Primăria în procesele cu cei ale căror drepturi sunt încălcate, în ciuda faptului că instituția are o Direcție specializată unde activează zeci de juriști. De asemenea, în urma proceselor pierdute, instanțele au dispus și amendarea domnului Nicușor Dan, care achită sancțiunile din bani publici, un alt element de ilegalitate, ca să nu mai vorbesc de moralitate, câtă vreme nu bucureștenii au decis nerespectarea sentințelor. Aceeași situație se regăsește și în sfera proceselor dintre ONG-urile apropiate de primarul general și Primăria pe care acesta o conduce, incompatibilitatea și conflictul de interese fiind evidente.

SPS: Haideți să le luăm pe rând. Ce se întâmplă cu PUZ-urile?

RAD: Așa cum bine a remarcat domnul Azoiței, și cum și eu am declarat în numeroase interviuri de presă, PUZ-ul este un document legal ce se aprobă exclusiv de către Consiliul General al Municipiului București, ca atribuție expresă prevăzută în legislație. Pentru ca un astfel de document să fie supus dezbaterii, el trebuie introdus pe ordinea de zi de primarul general, după parcurgerea unui lung șir de etape instituționale, însemnând o mulțime de avize și proceduri de transparență publică. Conform legislației în vigoare, pentru orice teren cu suprafață mai mare de 3,000 mp, a căruie suprafață prezintă o formă neregulată ori necesită schimbarea destinatiei, este necesar un PUZ. Obligativitatea nu ține cont de forma de proprietate. Fie că vorbim de un privat care să facă o casă, o clădire de birouri, ori de o primărie, care vrea să dezvolte un proiect de interes public, documentul acesta este imperativ. De la preluarea funcției, în octombrie 2020, și până astăzi, în ultimii 4 ani și jumatate, primarul general nu a introdus pe ordinea de zi a CGMB niciun proiect de hotărâre legat de vreun PUZ destinat unei investiții private. Chiar și la cele publice au fost scandaluri, unul dintre cele mai răsunătoare fiind sumele pierdute din PNRR pentru Institutul C.C. Iliescu, fapt reclamat, paradoxal, chiar de de fostul primar USR de la Sectorul 2. Astăzi, probabil că sunt peste 200 de PUZ-uri, adunate în cei aproape 5 ani, care au parcurs etapele impuse de lege pentru a fi supuse dezbaterii și aprobării Consiliului General. În mod legitim, particularii ale căror interese au fost afectate au chemat în judecată PMB, solicitând instanței să îl oblige pe Nicușor Dan să le introducă pe ordinea de zi.

SPS: Și aici ajungem la problema sumelor cheltuite din banii publici, corect?

RAD: Exact! Majoritatea reclamanților au câștigat definitiv, după cel puțin 3 sau 4 ani, toate fazele procesuale, iar domnul Nicușor Dan a sfidat atât litera, cât și spiritul legii, refuzând să pună în aplicare hotarârile definitive ale instanțelor. Drept urmare, magistrații au început să aplice amenzi pentru primarului general, în cuantum de 3.000 de lei pe zi. Din punct de vedere juridic, amenda este stabilită în nume personal, pentru că actul de voință în nerespectarea sentinței aparține individului Nicușor Dan. E drept, din calitatea sa de primar general, însă fapta, în această speță, e săvârșită de un om, cu CNP, nu de instituție în ansamblul său, ca să justifice plata din conturile PMB, adică din banii bucureștenilor. Această sancțiune prevăzută de lege cu amendă calculată pentru fiecare zi, atinge nivelul maxim după 90 de zile, adică 270.000 de lei pentru fiecare proces. Înmulțiți cu cele 200 de litigii potențiale - momentan sunt doar câteva zeci finalizate - și veți ajunge la o sumă amețitoare, de peste 10 milioane de euro, bani luați din taxele contribuabililor Capitalei. Din câte știu, Curtea de Conturi a remarcat aceste aspecte în ultimele sale rapoarte, fapt care, la un moment dat, va avea consecințe. Însă pe lângă banii aruncați, elementul de principiu cel mai grav este că Justitia nu a fost servită asa cum ar fi trebuit. Iar asta pentru că nimeni nu s-a gândit la alte sancțiuni, mai drastice, legiuitorul neputând imagina un scenariu în care un conducător al administrației locale sfidează și disprețuiește, repetat și consecvent, decizia judecătorilor.

SPS: Altfel spus, suntem buni de plată.

RAD: Din păcate, da. Și nu doar aici. Nicușor Dan a urmărit și în alte cauze interese personale sau ale unor asociații. Când “Centrul Pentru Politici Durabile ECOPOLIS” (ONG finantat din fonduri publice, provenind din bugetul local al Municipiului Bucuresti), a solicitat în instanță suspendarea hotararilor Consiliului General nr. 339/13.08.2020, nr. 443/26.07.2018 si nr. 242/18.06.2020, avand ca obiect aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale ale Sectoarelor 2,4, respectiv 5, Municipiul Bucuresti și Consiliul General, ambele reprezentante de catre Primarul General, nu au atacat pe calea recursului sentința nedefinitivă pronunțată de Tribunalul București. Această inacțiune a fost explicit formulată într-un document oficial intern purtând semnătura primarului general: „Prin prezenta, imi exprim dezacordul ca Directia Juridic din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si directorul executiv al Directiei Juridic din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti sa exercite vreo cale de atac, pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, impotriva sentintei civile nr. 860/2022 din 17.02.2022 pronuntate de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 37533/3/2021”. Acest fapt ridică nu doar o problemă de moralitate, ci mai ales una de loialitate instituțională. Mai simplu spus, șeful unei instituții are obligația de a reprezenta cu bună credință acea instituție și deciziile acesteia, până la ultima cale procedurală de atac. Mai suspectă în acest caz este și finanțarea de aproape 100.000 de lei obținută tocmai de la Primărie, de către ONG-ul care, ulterior, a atacat deciziile primăriei în instanță. Este doar un exemplu, dintr-un lug șir similar. Există mai multe asociații în care domnul Nicusor Dan și partenera de viață a acestuia, doamna Loredana Mirabela Grădinaru, au deținut sau dețin calitatea de membri fondatori ori de membri în structurile de conducere/persoane împuternicite să reprezinte aceste asociații: Salvați Bucureștiul, SOS Orașul, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural sau Miliția Spirituală. Este, așadar, cel puțin suspectă dubla calitate pe care o exercită actualul primar: aceea de reprezentant în instanță al Primăriei (și al Consiliului, deși mandatul încredințat potrivit HCGMB nr. 393/08.12.2020, a expirat in data de 08.12.2021) și de persoană cu legături verificate cu entități care se judecă împotriva Primăriei și Consiliului General. Pentru că se naște o întrebare legitimă: ale cui interese le apără, în acțiunile sale, acesta? Ale instituției pe care o conduce sau ale foștilor sau actualilor asociați și apropiați din zona ONG-istă?

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Şoferiţă de 19 ani, rănită grav într-un accident

O şoferiţă de 19 ani a fost rănită grav, joi dimineaţa, într-un accident produs în municipiul Bistriţa, pe raza localităţii componente Sigmir.Din informaţiile furnizate de Poliţie, maşina condusă de tânără a colizionat o autoutilitară condusă de un cetăţean ucrainean. Citește mai departe...

Ungaria amenință că va bloca aderarea Ucrainei la UE din cauza opririi tranzitului gazelor rusești

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la UE din cauza deciziei Kievului de sistare de la 1 ianurie 2025 a livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conductele de pe teritoriul ucrainean. Citește mai departe...

Ce trebuie să faci cu Agheasma Mare după Bobotează: Tradiții și superstiții din bătrâni

Agheasma Mare reprezintă un simbol al purificării și binecuvântării aduse de sărbătoarea Bobotezei, celebrată de Biserica Ortodoxă pe 6 ianuarie. Mulți credincioși se întreabă ce trebuie făcut cu Agheasma Mare rămasă după 14 ianuarie. Citește mai departe...

Employers at home and abroad had nearly 300,000 jobs available in 2024 (report)

Nearly 300,000 new jobs were registered in 2024 on one of Romania's leading online recruitment platforms and the number of applications stood at around 11 million, the data of an annual specialized report shows. Citește mai departe...

Tennis: Monica Niculescu, Fanny Stollar qualify for final of doubles event at WTA tournament in Hobart

The Romanian-Hungarian pair Monica Niculescu/Fanny Stollar qualified, on Thursday, for the final of the doubles event of the WTA 250 tennis tournament in Hobart (Australia), which has a prize pool of 275,094 US dollars. Citește mai departe...

'Doamne, mare ți-e grădina!'. Politologul Cristian Preda și-a pus mâinile în cap după decizia coaliției privind data alegerilor

Politologul Cristian Preda se arată stupefiat de datele alese de coaliția de la guvernare pentru primul și al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, respectiv 4 și 18 mai. Citește mai departe...

Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului

Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Citește mai departe...

Jannik Sinner va începe apărarea titlului său la Openul Australiei în faţa chilianului Nicolas Jarry

Italianul Jannik Sinner, numărul 1 mondial, îl va întâlni pe chilianul Nicolas Jarry în meciul de debut pentru apărarea titlului său la Openul Australiei, conform tragerii la sorţi de joi a partidelor de pe tabloul principal de simplu al primului turneu de Mare Şlem al anului, care va Citeșt...

Scumpiri în industrie: Energia electrică domină creșterile de prețuri în noiembrie

Prețurile producției industriale din România au înregistrat o creștere bruscă de 3,3% în noiembrie 2024 față de luna octombrie, în principal din cauza scumpirii energiei electrice și termice, în timp ce față de aceeași lună a anului trecut, prețurile au scăzut ușor, cu 0,4%, Citește mai depa...

Alertă - Iarna revine în forță în aproape toată țara: ANM a emis Cod Galben de vreme rea / Hara zonelor vizate

După câteva zile cu temperaturi care amintesc mai mult de primăvară decât de iarnă, fiind mult peste media normală din această perioadă, meteorologii au emis joi o informare de ploi, ninsori și vreme rece în aproape toată țara și două avertizări cod galben de vânt puternic Citește mai depart...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.