Ultimă oră – România vrea să-și renegocieze PNRR-ul. Precizări făcute de ministrul Investițiilor

Ultimă oră – România vrea să-și renegocieze PNRR-ul. Precizări făcute de ministrul Investițiilor
📅 2025-01-15

Ministrul investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și-a anunțat planul de acțiune după preluarea mandatului. Printre priorități se numără examinarea unor posibile scenarii privind renegocierea PNRR.

„Am avut zile pline în acest început de mandat, cu discuții aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului, în care am stabilit acțiunile concrete, necesare pentru accelerarea implementării PNRR, impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020, consolidarea situației apelurilor de proiecte aferente exercițiului financiar 2021-2027, dar și pentru a preveni riscul de decomitere.

De asemenea, analizăm cum putem ajusta și eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene, în strictă concordanță cu regulamentele UE.

Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituțiile și beneficiarii implicați, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare.

România a demonstrat că poate atinge cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene și o va demonstra în continuare, prin măsuri ferme pentru a elimina blocajele administrative și pentru a ne asigura că beneficiarii au tot sprijinul de care au nevoie”, a transmis ministrul Marcel Boloș. Boloș a venit la conducerea instituției după ce a mai deținut demnitate în perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 și noiembrie 2019 – decembrie 2020.

Rezultatele radiografierii inițiale au arătat că există în continuare oportunități pentru maximizarea eficienței în utilizarea fondurilor europene, se arată într-un comunicat.

Pentru a menține un ritm adecvat al absorbției și pentru a evita blocajele, prioritățile pentru perioada următoare sunt:

„I. Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.

A fost efectuată o evaluare comprehensivă a investițiilor întârziate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind încadrate în diferite categorii de risc.

Simultan, se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să rămână aliniată priorităților europene și să evite blocajele în accesarea următoarelor tranșe de finanțare.

Reamintim că alocarea PNRR modificată este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro în împrumuturi, 13,6 miliarde euro în granturi) și acoperă 66 de reforme și 113 investiții (179 de măsuri), structurate în jurul a 16 componente, care conțin 518 jaloane și ținte.

II. Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.

La final de 2024, România a primit 23,9 miliarde euro (din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 99,4%. Este un rezultat care poziționează România printre liderii Uniunii Europene în atragerea fondurilor europene pentru coeziune, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a țării.

Pentru a închide cu succes perioada de programare 2014-2020, eforturile se vor concentra pe verificarea și validarea finală a cheltuielilor efectuate, astfel încât toate sumele declarate să fie eligibile și conforme cu reglementările europene.

Această etapă presupune realizarea controalelor administrative și a auditului final, transmiterea pachetelor de închidere către Comisia Europeană și gestionarea eventualelor ajustări și corecții financiare.

III. Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.

În perioada de programare 2021-2027, care aduce României 45 de miliarde de euro, prin 16 programe (8 programe naționale și 8 programe regionale), o atenție deosebită este acordată prevenirii riscului de decomitere pentru 2025.

O prioritate imediată o reprezintă realizarea măsurilor care conduc la îndeplinirea condițiilor favorizante (setul de cerințe de bază pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească înainte de a putea primi rambursări pentru proiectele finanțate prin fondurile europene).

De asemenea, se va urmări o coordonare riguroasă în aplicarea unitară a măsurilor orizontale (cum ar fi ajutorul de stat, achizițiile publice, costurile simplificate etc.) la nivelul tuturor entităților implicate în gestionarea fondurilor nerambursabile.

Până în prezent, autoritățile de management care gestionează programele 2021-2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 contracte de finanțare în valoare totală de aprox. 35,3 miliarde euro, din care aprox. 18,5 miliarde euro contribuție UE (60% din alocarea UE). Autoritățile de management se vor concentra pe activitatea referitoare la încheierea contractelor de finanțare aferente alocărilor deja puse la dispoziția potențialilor beneficiari de fonduri europene, precum și lansarea apelurilor pentru acele priorități pentru care încă nu au fost lansate”, se arată în comunicat.

„Acum, trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025”, a mai subliniat ministrul.

„Este important ca MIPE să asigure un cadru eficient de monitorizare și raportare, care să permită urmărirea atentă a progresului proiectelor și intervenția rapidă atunci când apar blocaje sau întârzieri. În paralel, se va oferi asistență tehnică și de îndrumare beneficiarilor prin ghiduri, sesiuni de formare și ateliere, astfel încât aceștia să poată derula proiectele în conformitate cu cerințele europene și să evite neregulile”, se mai transmite în comunicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Borussia Dortmund susține că antrenorul Nuri Şahin nu va fi demis, în ciuda înfrângerii cu Holstein Kiel

Postul antrenorului Nuri Şahin nu este pus sub semnul întrebării în ciuda unei înfrângeri şocante suferite de Borussia Dortmund pe terenul nou-promovatei Holstein Kiel, marţi seara, în Bundesliga, scrie DPA, conform Agerpres. Citește mai departe...

Instanța supremă îngroapă definitiv dosarul Ferma Băneasa: Puiu Popoviciu scapă de închisoare

Omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu (cunoscut drept Puiu Popoviciu) a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost trimis în judecată şi condamnat iniţial, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru dare de mită. Citește mai depar...

Harghita: SJU Miercurea-Ciuc suspendă vizitele din cauza creșterii infecțiilor respiratorii

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a anunţat că va suspenda vizitarea pacienţilor, începând de joi, în contextul în care se înregistrează o creştere a numărului de infecţii respiratorii, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Evaziune fiscală la firmele de ridesharing. DNA deschide dosar pentru trafic de influență

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a avut mai multe întâlniri cu ANAF, pentru a descrie mecanismele prin care firmele de transport alternativ fac evaziune fiscală. Astfel s-a ajuns la anchete DNA, în mai multe dosare de fraudă fiscală. Citește ...

Roman altar, discovered in walls of 18th century church, exhibited at National Museum of the Unification

A Roman altar dedicated to Jupiter, most probably from the year 163, discovered relatively recently during the restoration of the former Unitarian church in the town of Abrud, in its walls, was exhibited Wednesday at the National Museum of the Unification (MNU) Alba Iulia, informs Agerpres. Cite&...

Rusia și Ucraina fac un nou schimb de prizonieri: câte 25 de persoane eliberate de fiecare parte

Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război, eliberând fiecare câte 25 de persoane, în urma negocierilor mediate de Emiratele Arabe Unite, relatează Reuters.„Aceştia sunt militarii şi civilii noştri”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X. Citește mai dep...

Lovitură pentru angajații care au tichete de masă: Unii pot primi bani mai puțini

Angajații din România pot primi bani mai puțini aferenți tichetelor de masă. În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 40,04 lei, sumă stabilită în urma unei indexări realizate în octombrie 2024. Citește mai departe...

VIDEO Accident înfiorător pe A1: Șapte autoturisme au fost implicate - Mai multe autospeciale intervin la fața locului. Traficul este paralizat

Accident grav miercuri pe autostrada A1 București-Pitești, în zona localității Olteni din județul Dâmbovița: șapte mașini implicate, două persoane rănite. Citește mai departe...

Escaladare periculoasă în Kosovo: instituţii 'paralele şi criminale ale Serbiei' au fost închise

Autorităţile kosovare au închis miercuri zeci de municipalităţi "paralele" sârbe, printre care una în capitala Priştina, decizie denunţată imediat de Belgrad ca fiind o "escaladare periculoasă", informează AFP, conform Agerpres. Citește mai departe...

Pieton cu 6 fracturi în urma unui accident rutier, recuperat rapid la Spitalul `Sfântul Sava cel Sfințit`

Pieton fiind, domnul George Stan a fost lovit de o mașină, suferind 6 fracturi. A fost operat de urgență și a rămas imobilizat la pat, timp de două luni. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.