Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a anunţat că va suspenda vizitarea pacienţilor, începând de joi, în contextul în care se înregistrează o creştere a numărului de infecţii respiratorii, potrivit Agerpres.
"Având în vedere creşterea numărului de infecţii respiratorii acute identificate în ultimele săptămâni, pentru a proteja pacienţii, personalul şi vizitatorii, începând cu 16.01.2025, se suspendă programul de vizită în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare se suspendă până la o dată care va fi anunţată ulterior, în funcţie de evoluţia epidemiologică. În cazuri excepţionale, accesul vizitatorilor pe secţii se face doar cu acordul medicului curant, respectând următoarea regulă: maximum o persoană/pacient, pentru o durată de cel mult 15 minute. Vizitatorii vor purta echipament de protecţie (măşti, halate) şi vor fi instruiţi să respecte igiena mâinilor înainte şi după vizită, pentru a preveni orice risc de transmitere a infecţiilor", este anunţul postat pe site-ul unităţii sanitare.
Totodată, purtătoarea de cuvânt al SJU Miercurea-Ciuc, Kiss Edit, a precizat pentru AGERPRES că s-au luat şi măsuri ce vizează personal medical, respectiv obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate secţiile, inclusiv în spaţiile comune cu risc crescut de transmitere, cum ar fi sălile de aşteptare, precum şi igienizarea frecventă şi corectă a mâinilor, conform protocoalelor interne şi evitarea prezentării la locul de muncă în cazul apariţiei simptomelor de gripă sau infecţii respiratorii.
Potrivit sursei citate, zilnic se efectuează triajul epidemiologic al personalului şi pacienţilor şi a crescut frecvenţa dezinfecţiei suprafeţelor comune, fiind efectuată ventilarea corespunzătoare a saloanelor şi spaţiilor de lucru.
Reprezentanţii SJU Miercurea-Ciuc încurajează vaccinarea antigripală pentru personalul medical, pacienţi şi vizitatori, "ca măsură esenţială de prevenire a gripei".
Datele statistice puse la dispoziţie de purtătoarea de cuvânt a spitalului arată că numărul de infecţii respiratorii a început să crească începând cu data de 20 decembrie 2024.
În ultima săptămână, respectiv 6-12 ianuarie, au fost diagnosticate 122 cazuri de infecţii respiratorii, 90 dintre acestea necesitând internare.
S-au înregistrat 86 de pneumonii, fiind nevoie de internare în cazul a 72 de persoane, dar şi 15 cazuri de gripă, cu 11 internări şi 21 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 11 persoane fiind internate în spital.
De asemenea, o persoană a fost diagnosticată cu COVID-19 şi a necesitat internare în spital, a mai precizat sursa citată.