Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare şi alte produse electronice importate în mare parte din China, acestea fiind exceptate de la tarifele reciproce de 125% impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters, conform News.ro.
Agenţia Vămilor şi Protecţiei Frontierei (CBP) a publicat o listă cu coduri tarifare excluse de la noile taxe, iar aceste excluderi sunt aplicabile retroactiv începând cu 5 aprilie, ora 12:01 AM EDT (07:01 ora României).
Pe listă se află 20 de categorii de produse, inclusiv codul 8471, care acoperă o gamă largă de echipamente precum calculatoare, laptopuri, unităţi de stocare şi echipamente automate de procesare a datelor. Sunt incluse, de asemenea, dispozitive semiconductoare, echipamente de producţie, cipuri de memorie şi ecrane cu panou plat.
Deşi notificarea oficială nu oferă explicaţii pentru decizia administraţiei Trump, scutirea este o gură de aer pentru marii giganţi ai tehnologiei americane, precum Apple, Dell Technologies şi numeroşi alţi importatori.
Scutirea se aplică doar tarifelor impuse recent de Trump asupra produselor chinezeşti, care au fost majorate săptămâna aceasta la 125%. Tarifele anterioare de 20%, legate de criza fentanylului, rămân în vigoare.
Un oficial de la Casa Albă a declarat că Trump va iniţia în curând o nouă investigaţie comercială de securitate naţională privind sectorul semiconductoarelor, care ar putea duce la impunerea unor tarife suplimentare.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a afirmat într-o declaraţie că preşedintele Trump consideră că SUA nu trebuie să mai depindă de China pentru producţia de tehnologii critice precum cipurile, smartphone-urile şi laptopurile. Ea a adăugat că, la cererea lui Trump, companii majore precum Apple, Nvidia şi Taiwan Semiconductor se grăbesc să îşi relocheze capacităţile de producţie pe teritoriul american.
Presiuni asupra consumatorilor
Excluderile sugerează că administraţia Trump devine tot mai conştientă de impactul negativ al tarifelor asupra consumatorilor americani, în special în contextul inflaţiei, pentru produse populare precum telefoanele şi laptopurile.
Chiar şi cu tarife mai mici, de 54%, analiştii estimau că un iPhone de top ar fi putut ajunge la un preţ de 2.300 de dolari, de la 1.599. Cu un tarif de 125%, mulţi economişti avertizau că relaţiile comerciale SUA–China s-ar putea bloca aproape complet.
În 2024, smartphone-urile au fost principala categorie de import a SUA din China, în valoare de 41,7 miliarde de dolari, urmate de laptopuri, cu 33,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA.
Trump a candidat pentru un nou mandat promiţând reducerea preţurilor, afectate de inflaţia cauzată de pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina. În acelaşi timp, însă, tarifele vamale reprezintă o piesă centrală a agendei sale economice. Trump a respins îngrijorările legate de volatilitatea pieţelor financiare, spunând că turbulenţele sunt un preţ necesar pentru reechilibrarea ordinii economice globale.
Totuşi, tarifele sale au stârnit temeri privind o eventuală recesiune în SUA şi au fost criticate chiar de unii republicani, îngrijoraţi că politicile dure ar putea duce la pierderea controlului asupra Congresului în alegerile de anul viitor.
Săptămâna trecută, Trump a suspendat temporar majorarea tarifelor pentru 57 de parteneri comerciali şi pentru UE, menţinând în schimb un nivel de 10% în timp ce negocierile comerciale continuă.
Aflat în weekend la reşedinţa sa din Florida, Trump le-a declarat jurnaliştilor că este confortabil cu tarifele ridicate aplicate Chinei şi că are o relaţie bună cu preşedintele Xi Jinping, exprimându-şi încrederea că din acest conflict comercial va ieşi ceva pozitiv.
Însă pieţele financiare au fost din nou în alertă vineri, după ce China a răspuns cu tarife similare de 125% pentru importurile americane, escaladând războiul comercial şi punând în pericol lanţurile globale de aprovizionare.
Preţul aurului a atins un nou maxim istoric, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale americane pe 10 ani au înregistrat cea mai mare creştere săptămânală din 2001, în timp ce dolarul s-a depreciat semnificativ, semnal clar al lipsei de încredere în economia SUA.