Marile fonduri de pensii canadiene şi-au majorat în ultimii ani investiţiile în active americane, însă după măsurile adoptate de preşedintele SUA, Donald Trump, unele dintre aceste fonduri se uită spre Europa ca o destinaţie atractivă pentru alocarea capitalului, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Trump a declanşat un război comercial global fără precedent, după ce a impus tarife de 10% pentru câteva zeci de ţări şi tarife de 145% la bunurile din China, iar în paralel a modificat alianţele vechi de câteva decenii cu statele europene şi alţi aliaţi, inclusiv cu Canada. Asta a forţat unele ţări, precum Germania, să îşi majoreze cheltuielile cu apărarea şi alte domenii, ceea ce este o veste bună pentru perspectivele economice pe termen lung ale Europei, chiar dacă în prezent există un grad ridicat de incertitudine economică.
"Cred că a avut loc o revigorare interesantă a gamei de posibilităţi şi rezultate care ar putea să se întâmple în Europa", a declarat Aaron Bennett, director de investiţii la fondul de pensii al Universităţii din Ontario (UPP). Pe măsură ce economia europeană face tranziţia "de la o creştere mică spre un ritm de creştere mai mare", anumite clase de active ar putea deveni mai atragătoare, precum infrastructura, imobiliarele şi creditul privat, a spus Aaron Bennett.
UPP analizează mai multe zone ale creditului privat din Europa "care sunt mai puţin folosite" de marile fonduri, a spus Bennett, director la un fond de pensii care gestionează active în valoare de 8,4 miliarde de dolari americani. Bennett a mai spus că echipa de investiţii de la UPP analizează şi alte domenii de investiţii precum imobiliarele.
La rândul său, Fondul de pensii al profesorilor din Ontario caută şi el oportunităţi de investiţii în Europa, a declarat recent directorul său general Jo Taylor. "Îmi place ideea de a avea curaj şi a investi în zone unde alţii nu vor să meargă pentru că asta înseamnă mai puţină concurenţă şi şansa de a face alegeri mai bune la preţuri mai mici. Ne uităm la unele zone din Europa pentru a investi în toate categoriile de active", a spus Jo Taylor.
Fondul de pensii al profesorilor din Ontario este unul din cele mai mari fonduri de pensii din Canada, cu active sub administrare de 266,3 miliarde de dolari la finele anului trecut. În prezent, 33% din activele acestui fond sunt în SUA şi 17% în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
Chiar dacă zona de credit privat există de mult timp, creşterea sa a fost una rapidă în ultimii ani, ajungând la o valoare de 1.600 de miliarde de dolari la nivel global, astfel încât anumite părţi nu au trecut prin întregul ciclu al creditării, spune Aaron Bennett, directorul de investiţii de la UPP. "Sunt multe segmente unde foarte mult capital este alocat cu rapiditate, dar există şi segmente unde vedem o fragmentare şi oportunităţi interesante", a precizat Aaron Bennett.
Înfiinţat în 2021, UPP administrează fondurile de pensii pentru 41.000 de angajaţi de la cinci universităţi din Ontario şi 14 organizaţii sectoriale. La finele lui 2023, aproximativ 42% din portofoliul fondului era alocat în instrumente cu venit fix şi 34% în acţiuni ale unor companii tranzacţionate la bursă.