Ministrul japonez de Externe Takeshi Iwaya a fost primit miercuri la Beijing de către omologul său chinez Wang Yi şi de către alţi oficiali de rang înalt, după ce a evocat marţi ”provocări şi îngrijorări” în relaţiile bilaterale, relatează AFP, conform News.ro.
Această este prima vizită a lui Takeshi Iwaya în China după ce a fost numit la conducerea diplomaţiei japoneze în octombrie.
El i-a transmis omologului său ”îngrijorarea gravă” a Tokyo cu privire la activitatea militară chineză în mările Chinei de Est şi de Sud şi l-a avertizat că Japonia urmăreşte ”cu atenţia” situaţia din Taiwan.
Cei doi miniştri au convenit să ”concretizeze vizita ministrului Afacerilor Externe Wang în Japonia la momentul potrvit, cât mai curând posibil, anul viitor”, anunţă într-un comunicat diplomaţia japoneză.
Takeshi Iwaya a fost primit poi de către premierul chinez Li Qiang şi a părăsit Beijingul în aceeaşi zi, anunţă ministerul japonez.
China şi Japonia întreţin un parteneriat comercial-cheie.
Însă diferendele istorice şi rivalităţile teritoriale la marea Chinei de est le-au tensionat relaţiile.
China încarnează ”una dintre relaţiile bilaterale cele mai importante pentru noi”, a declarat marţi Takeshi Iwaya, adăugând că ”există numeroase posibilităţi, dar la fel de multe provocări şi preocupări”.
”China este pregătită să coopereze cu Japonia”, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.
Tokyo, un aliat vechi al Statelor Unite, şi-a crescut în mod considerabil cheltuielile militare în ultimii ani, în contextul unei multiplicări a manevrelor militare ale Beijingului vizând Taiwanul, care se află în apropierea zonei economice exclusive (ZEE) japoneze.
În august, Forţele Aeriene chineze au efectuat prima incursiune confirmată în spaţiul aerian japonez, urmată, câteva săptămâni mai târziu, de prima trecere a unei nave japoneze de război prin Strâmtoarea Taiwan, iar la sfârşitul lui septembrie de o rară lansare a Beijingului a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) la Oceanul Pacific.
Diferendele privesc şi decizia în 2023 a Beijingului de a suspenda importruile de produse de mare japoneze, în urma deversării în Oceanul Pacific a unor ape tratate de la Centrala Nucleară accientată Fukushima.
În septembrie, China anunţa că reia treptat importruile de fructe de mare japoneze.
Ocupaţia brutală a unor regiuni chineze de către Japonia înaintea şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial rămâne alt punct de discordie, iar Beijingul acuză Tokyo de faptul că nu a recunoscut în mod suficient şi nu a reperat suferinţele provocate.
Vizite oficiale japoneze la Sanctuarul Yasukuni, la Tokyo, care onorează morţii în război, inclusiv criminali de război condamnaţi, înfurie cu regularitate Beijingul.