La 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care modifică semnificativ sistemul de pensionare din România. Pe lângă ajustările veniturilor pensionarilor, actul normativ introduce și un mecanism dinamic pentru modificarea vârstei de pensionare și a stagiilor de cotizare, în funcție de evoluția speranței de viață.
Conform prevederilor noii legi, acești parametri vor fi analizați și, dacă este cazul, ajustați o dată la trei ani. Scopul principal al acestui mecanism este de a corela durata activității profesionale cu evoluția demografică, conform bugetul.ro.
„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani", se specifică în lege.
Modificări în funcție de speranța de viață
Textul legislativ prevede măsuri distincte în funcție de evoluția speranței de viață:
Evoluție pozitivă: Dacă speranța de viață crește, stagiul minim și complet de cotizare, precum și vârsta de pensionare vor fi majorate proporțional cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.
Evoluție negativă: Dacă speranța de viață scade, aceste valori nu pot fi majorate.
„În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6)”, se precizează în document.
De asemenea, dacă modificările ar presupune o creștere mai mică de o lună, ele nu vor fi aplicate.
Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați
Anexa 5 a legii prevede etapele de creștere a vârstei de pensionare pentru femei, proces care va începe în ianuarie 2030. Conform acesteia, de la 1 ianuarie 2035, vârsta de pensionare a femeilor va deveni egală cu cea a bărbaților, stabilindu-se la 65 de ani.
Această aliniere vine în contextul unui obiectiv similar adoptat la nivelul Uniunii Europene, unde se dorește ca retragerea din câmpul muncii să fie uniformizată la aceeași vârstă, în acord cu speranța de viață și sustenabilitatea sistemelor de pensii.
Stagiile de cotizare, adaptate noii realități
Conform noii legi, stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani, oferind astfel un cadru flexibil și predictibil pentru contribuabili.
Noua lege a pensiilor aduce un model mai dinamic și adaptabil pentru sistemul de asigurări sociale, contribuind la o mai bună corelare între speranța de viață și sustenabilitatea economică a acestuia.