Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în primă lectură, joi, noua strategie de apărare a țării, document în care Rusia este prezentată drept principala amenințare la adresa republicii, conform TASS, scrie Rador Radio România.
În document se precizează că unul dintre posibilele obiective ale Rusiei este intenția de a crea un coridor militar terestru până la granițele Republicii Moldova, considerat de autoritățile de la Chișinău „un obiectiv posibil”, "ar putea deveni o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și a statalității".
Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, în special în regiunea Odesa, ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive la adresa Republicii Moldova, conform documentului.
„Forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană, au capacitate operațională considerabilă. Fiecare în parte sau acționând sinergic pentru promovarea obiectivelor lor reprezintă în sine o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Sinergia și/sau efectul cumulativ al amenințărilor reprezintă o amenințare existențială la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, mai scrie în document.
Strategia a fost prezentată deputaților de către ministrul moldovean al apărării, Anatoli Nosatîi.
România și Statele Unite ale Americii sunt numiți drept parteneri strategici ai Republicii Moldova în domeniul apărării și se vorbește, de asemenea, despre importanța menținerii unor relații apropiate cu Ucraina.
Conform documentului, până în 2030, cheltuielile de apărare ale Republicii Moldova ar trebui să crească de la 0,6% din PIB, cât este în prezent, până la 2%, iar integrarea cu structurile militare occidentale ar trebui să atingă un nivel de cel puțin 70%.
Dezbateri contradictorii
Opoziţia a criticat documentul, acuzând partidul de guvernare (PAS) de încălcarea statutului neutru, consacrat în Constituţie, şi a planurilor efective de integrare a Republicii Moldova în structurile ţărilor NATO.
Deputații PAS au afirmat în discursurile lor că statutul neutru nu garantează securitatea țării și nu trebuie să constituie un obstacol în calea dezvoltării parteneriatelor multilaterale în domeniul apărării.
„Republica Moldova respectă statutul de neutralitate constituțional asumat prin neadmiterea dislocării de trupe militare ale altor state pe teritoriul național și neaderarea la alianțe militare, dar și prin neparticiparea la conflicte armate. În același timp, prezența ilegală a forțelor militare ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova pune în dificultate funcționalitatea juridică și recunoașterea internațională a acestui statut! Totodată, statutul de neutralitate nu reprezintă un impediment în dezvoltarea continuă a cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării. Prin urmare dreptul suveran de autoapărare individuală sau colectivă al fiecărui stat membru al Organizației Națiunilor Unite în cazul producerii unei agresiuni armate împotriva acestuia este un drept inalienabil”, a punctat Ministrul Apărării.
Socialistul Adrian Albu a acuzat că riscurile la adresa securității R. Moldova, care incriminează Federația Rusă în Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024 – 2034, ar fi fost scrise de cineva „sub influența unor substanțe”.
„Un singur stat există în Europa care duce război de cucerire, fratricid, care ucide copii și femei, bombardează blocuri de locuit și acest este Federația Rusă. (...) Cine nu își hrănește armata proprie va ajunge să hrănească o armată străină”, a punctat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar.