Surpriză pe piața imobiliară din România: Constanța - 'vedeta' începutului de an. Motoarele tradiționale ale pieței, în picaj

Surpriză pe piața imobiliară din România: Constanța - 'vedeta' începutului de an. Motoarele tradiționale ale pieței, în
📅 2025-04-16

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat statisticile complete pentru piața imobiliară din România la nivelul lunii martie. Peste 14.600 de tranzacții imobiliare au avut loc în România în luna martie, în creștere cu aproape 2% comparativ cu martie 2024. Pe județe, creșteri semnificative au fost raportate în Cluj (+21%) și Constanța (+40%).

Astfel, la nivel național au avut loc peste 14.600 de tranzacții, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 2% raportat la martie 2024. În plus, martie 2025 a devenit luna calendaristică cu cel mai mare număr de tranzacții imobiliare din acest an, cu 6% peste nivelul raportat în februarie.

În București au fost raportate peste 4.400 de tranzacții, în scădere cu aproape 5% comparativ cu martie 2024. Totuși, la fel ca la nivel național, luna martie a adus și în București cel mai mare număr de tranzacții imobiliare din acest an, în creștere cu peste 2% comparativ cu februarie 2024.

„Creșterea raportată la nivel național este justificată de evoluțiile din județele Timiș și, mai ales, Cluj și Constanța. Datele ANCPI arată că județele Cluj și Timiș au depășit pragul de 1.000 de tranzacții în luna martie după creșteri cu 21% și, respectiv, 9% comparativ cu martie 2024. Dintre județele de top, cea mai mare creștere procentuală a avut însă loc în Constanța: +40%, la peste 900 de tranzacții. În schimb, în alte două județe importante creșterile au fost mai mici: aproape 3% în Ilfov și 0,6% în Brașov”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare).

Piața imobiliară în primele 3 luni ale anului

La nivelul primelor trei luni ale anului, în România au avut loc aproape 37.000 de tranzacții, în scădere cu aproape 5% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Piața imobiliară din București a evoluat în ritm cu media națională, întrucât cele 11.300 de tranzacții reprezintă de asemenea o scădere cu 5%.

Județul „vedetă” al începutului de an este însă Constanța. Aici au fost înregistrate aproape 2.700 de tranzacții, în creștere cu peste 39%. Cu această performanță, Constanța a devenit județul din România cu cel mai mare număr de tranzacții și a depășit inclusiv Cluj, care a înregistrat peste 2.400 de tranzacții după o creștere cu 13%.

Singurul alt județ care a mai depășit pragul de 2.000 de tranzacții este Timiș, care a înregistrat o scădere cu 12%, dar rămâne în fața județului Ilfov, care a raportat o creștere cu peste 2%.

Dintre principalele județe ale țării, cel mai mare declin a fost raportat de Iași: 1.300 de tranzacții, în scădere cu 58%. Totuși, merită menționat că martie a fost cea mai bună lună din acest an pentru județul Iași în privința numărului de tranzacții.

Ipotecile cresc într-un ritm mai alert decât tranzacțiile

La fel ca anul trecut, și 2025 se remarcă în fiecare lună printr-o creștere a numărului de ipoteci active mai mare decât creșterea numărului de tranzacții.

Astfel, datele colectate de ANCPI indică existența a peste 8.600 de ipoteci active în martie 2025, în creștere cu aproape 15% comparativ cu martie 2024. Numărul de ipoteci active este în creștere inclusiv în București: peste 2.600 de ipoteci, cu 10% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

De altfel, cu numai două excepții, toate marile județe au raportat creșteri la acest capitol, iar dintre acestea se remarcă Ilfov, cu o dublare a numărului de ipoteci la 800. În schimb, la Constanța, au fost raportate aproape 450 de ipoteci active, în scădere cu 48%, în ciuda creșterii puternice a numărului de tranzacții. Celălalt mare județ pe scădere este Iași (350 de ipoteci active, -33%).

La nivelul primelor trei luni ale anului au fost raportate aproape 22.500 de ipoteci active, în creștere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Peste 7.100 dintre acestea sunt în București (+15%), în timp ce creșteri semnificative au fost raportate și în Timiș (26%), Ilfov (47%) și Cluj (33%). În schimb, Constanța a raportat o scădere cu 13%, la 1.300 de ipoteci active.

Ca de obicei, este important de menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în prezent numeroase persoane aleg să-și refinanțeze creditele ipotecare pentru a beneficia de o perioadă de 3-5 ani de dobândă fixă.

Banca Națională a României (BNR) a menținut și în luna martie dobânda de politică monetară la 6,5%, nivel care nu a mai fost modificat de la ședința din august 2024. Astfel, pe baza acestei decizii, este de așteptat ca dobânzile percepute de bănci pentru creditele ipotecare să rămână în general constante în perioada următoare, fără fluctuații semnificative.

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019, este în prezent de 5,90%, în scădere nesemnificativă de la valoarea de 5,92% raportată în cursul lunii martie. De altfel, acest indice s-a menținut aproape de pragul de 6% începând de la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

Între timp, conform metodologiei de calcul, la 1 aprilie a intrat în vigoare noua valoare a indicelui IRCC, utilizat pentru creditele ipotecare acordate după 1 mai 2019. Astfel, în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2025, indicele IRCC este de 5,55%, în scădere ușoară de la precedenta valoare de 5,66%.

Autorizațiile de construire în februarie 2025

Între timp, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent datele despre autorizațiile de construire emise de autoritățile publice locale în cursul lunii februarie.

Astfel, în februarie 2025 au fost emise circa 2.600 de autorizații de construire la nivel național, în creștere cu peste 2% comparativ cu februarie 2024. În mod atipic, creșterea provine în special din mediul urban, unde au fost emise circa 800 de autorizații (+6%), comparativ cu cele 1.800 de autorizații din mediul rural (+1%).

Pe de altă parte, suprafețele autorizate sunt în scădere: la nivel național au fost autorizați în februarie peste 601.000 de metri pătrați, în scădere cu 5% comparativ cu februarie 2024, iar în mediul urban scăderea a fost de aproape 10%, la circa 302.000 metri pătrați. În mediul rural, suprafața autorizată a scăzut cu numai 0,6%, la 299.000 de metri pătrați.

La nivelul primelor două luni ale anului aproape toți indicatorii sunt pe creștere, cu o singură excepție. Astfel, numărul autorizațiilor emise la nivel național a crescut cu 3,4% comparativ cu primele două luni din 2024, la peste 4.500 de autorizații. Dintre acestea, în mediul urban au fost emise 1.400 de autorizații (+6%), iar în mediul rural 3.100 de autorizații (+2%).

Suprafața autorizată asociată acestor autorizații a ajuns la nivel național la aproape 1,1 milioane de metri pătrați, în creștere cu 1%. Mediul urban a înregistrat o scădere cu aproape 4%, la 526.000 de metri pătrați, concomitent cu o creștere cu 7% pentru mediul rural, la 544.000 de metri pătrați.

În total, pe baza acestor autorizații de construire, în primele două luni ale anului au fost autorizate pentru construcție la nivel național peste 10.100 de locuințe, în creștere cu 9% comparativ cu primele două luni ale anului trecut.

În București au fost autorizate în total aproape 500 de locuințe, ceea ce reprezintă o scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe prima poziție în topul județelor este Ilfov, cu aproape 1.600 de locuințe autorizate (+35%), urmat de Iași cu aproape 1.500 de locuințe (+135%), în timp ce Constanța și Timiș au înregistrat scăderi ample: 800 de locuințe (-42%) și, respectiv, 700 de locuințe (-33%).

Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro, folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna martie 2025 o valoare medie de 4,9768 lei, practic în stagnare comparativ cu valoarea medie de 4,9770 din februarie 2025 și în creștere cu 0,11% comparativ cu valoarea de 4,9709 lei din martie 2024.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Liga Campionilor: Real Madrid a pierdut şi returul cu Arsenal. Echipa engleză este în semifinale

Echipa engleză Arsenal Londra a învins miercuri seara, în deplasare, scor 2-1, gruparea spaniolă Real Madrid, în manşa secundă a sferturilor Ligii Campionilor. „Tunarii” merg în semifinale. Citește mai departe...

'Soțiile virtuale', refugiul bărbaților fără partenere

Ultimele inovații tehnologice vin în ajutorul bărbaților aflați în căutare de soluții ca să-și aline singurătatea. Tot mai mulți dintre ei apelează mai nou la „soții virtuale” ca să umple goluri fie din viața socială, fie din cea amoroasă. Citește mai departe...

'Nu dorm, nu merg la toaletă'. Motivul uluitor pentru care milioane de oameni stau cu ochii lipiți de un ecran ore în șir

Migrația elanilor din Suedia a devenit un spectacol natural care ține milioane de oameni lipiți de un ecran. Se întâmplă asta în fiecare primăvară din ultimii șase ani. De la un milion, audiența a crescut la 9 milioane, scrie The Guardian. Citește mai departe...

Paștele 2025, în era incertitudinii politice și economice: Cum se schimbă obiceiurile și bugetele românilor

Incertitudinea economică şi politică actuală afectează modul în care opt din zece români îşi planifică vacanţa de Paşte, arată un studiu Reveal Marketing Research dat miercuri publicităţii. Citește mai departe...

Cenzura online în campanie electorală. Ministrul Digitalizării pasează mingea: 'Nu face parte din atribuţiile mele'

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că nu are competenţe cu privire la cenzurarea persoanelor fizice care exprimă opinii politice pe reţelele de socializare, iar pentru a gestiona aceste situaţii a fost creat un grup de Citeș...

'Raportați-o și pe-asta' - Lui Moșteanu (USR) i s-a îndeplinit dorința, BEC îi șterge încă o postare/ Și Danileț e vizat de o nouă decizie

Biroul Electoral Central (BEC) a admis o plângere depusă de AUR și a decis că o postare distribuită pe Facebook de deputatul USR Ionuț Moșteanu încalcă legislația electorală. Citește mai departe...

Homo Deus - noua specie umană. Începe o nouă eră a omenirii: Cipuri cerebrale care dau super-puteri

Un bărbat paralizat și-a recăpătat controlul... cu gândul. În ianuarie 2024, Noland Arbaugh, victimă a unui accident care l-a lăsat imobilizat, a fost supus unei intervenții spectaculoase: i-a fost implantat un cip cerebral creat de Neuralink, compania lui Elon Musk. Citește mai departe...

Tânăr arestat preventiv pentru trafic de persoane, proxenetism, trafic de droguri de risc şi de mare risc

Un tânăr de 28 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, miercuri, acesta fiind cercetat pentru mai multe infracţiuni, printre care trafic de persoane, proxenetism şi trafic de droguri de risc şi de mare risc în formă continuată. Citește mai departe...

VIDEO Bucureștiul se poate extinde teritorial: Daniel Băluță aduce argumente pentru ca 'Micul Paris' să devină mult mai mare

Localitățile limitrofe Bucureștiului trebuie să devină parte a Capitalei, pentru ca proiectele de dezvoltare ale orașului să poată fi gândite și implementate integrat, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, potrivit Mediafax. Citește mai departe...

Asociaţia Pro Infrastructură: În câteva săptămâni ar trebui să avem primul tren care trece prin tunelul Bătuţa, după 4 ani şi jumătate de întârziere

Asociaţia Pro Infrastructură anunţă, miercuri seară, că, în câteva săptămâni, ar trebui să avem primul tren care trece prin tunelul Bătuţa, după 4 ani şi jumătate de întârziere, potrivit news. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.