Aproape 13.000 de părinţi au apelat, pe parcursul anului 2024, serviciul de telemedicină ALOPEDI, pentru a rezolva problemele de sănătate ale copiilor lor, conform Agerpres.
"Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a realizat împreună cu reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii care gestionează serviciul de call center ALOPEDI 0364-917, o analiză a activităţii derulate pe parcursul anului 2024 prin intermediul proiectului destinat obţinerii sfaturilor medicale pediatrice. (...) S-a constatat, astfel, că în anul 2024, prin intermediul ALOPEDI 0364-917, au fost evaluaţi telefonic nu mai puţin de 12.978 de copii", se arată într-un comunicat trimis, joi, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.
Potrivit sursei citate, marea majoritate a apelurilor (70,70%) s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinţilor li s-au explicat care sunt semnele la apariţia cărora trebuie să se adreseze medicului, pentru o evaluare faţă în faţă. De asemenea, 8% dintre copii au avut nevoie de evaluare imediată în serviciile de urgenţă, iar în 14 cazuri a fost necesară intervenţia Serviciului de Ambulanţă.
Numărul de solicitări a fost mai mare în lunile de iarnă, respectiv ianuarie şi decembrie, perioade în care au predominat problemele respiratorii.
Totodată, pe parcursul anului 2024, febra a fost principalul motiv de solicitare a sfatului medical al profesioniştilor cu experienţă în evaluarea telefonică a gravităţii stării copilului bolnav, fiind înregistrate peste 3.000 de apeluri.
Cele mai multe solicitări din anul precedent au provenit din judeţul Cluj, iar 37,34% din alte judeţe. De asemenea, 145 de părinţi români aflaţi în afara ţării au solicitat sprijinul medicilor care deservesc ALOPEDI 0364-917.
"Numărul părinţilor care solicită recomandările şi sfaturile de specialitate ale medicilor ce deservesc serviciul de call center pentru urgenţe pediatrice se menţine ridicat. Acest fapt ne responsabilizează şi mai mult şi dovedeşte, o dată în plus, utilitatea şi eficienţa ALOPEDI. Ce e cu adevărat important este faptul că cele mai multe probleme de sănătate ale micilor pacienţi au putut fi soluţionate telefonic, evitându-se deplasarea la spital sau la cabinetul medical", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicat.