Odată ce Rusia a făcut mișcarea de a aprinde meciul care a declanșat conflictul din Ucraina, care s-a transformat într-un război care durează de aproape trei ani, națiunile occidentale s-au angajat într-o misiune de a drena cufărul de război care finanțează activitățile Rusiei în Ucraina, lovind țara care se întinde pe aproape jumătatea emisferei nordice cu sancțiuni din belșug. Cea mai recentă serie de sancțiuni, care vine din Statele Unite (SUA) și Regatul Unit (Marea Britanie), vizează sectorul energetic al Rusiei, concentrându-se pe doi producători giganți de petrol ruși, alături de mijloacele de a permite producția și exporturile de țiței, scrie offshore-energy.biz.
După declanșarea crizei din Ucraina, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană (UE), G7 și partenerii aliați au impus o serie extinsă de sancțiuni, vizând economia Rusiei, în special sectorul energetic, pentru a reduce veniturile Kremlinului pentru a-și finanța războiul. efort. Una dintre măsurile cheie luate începând cu 2022 include un embargo asupra importurilor de petrol pe mare din Rusia și un plafon de preț pentru petrol și produsele sale, care limitează profiturile, permițând în același timp vânzări sub un anumit preț.
Al 14-lea pachet de sancțiuni pe care UE l-a impus Rusiei a fost primul care a inclus gaze naturale lichefiate, interzicând toate investițiile și exporturile viitoare legate de proiectele rusești de acest tip. Transbordarea GNL rusesc în porturile UE va fi, de asemenea, interzisă după o perioadă de tranziție.
Cu toate acestea, Rusia a găsit modalități de a evita aceste sancțiuni, inclusiv prin crearea unei flote umbră de nave, cunoscută și sub numele de flotă întunecată și uneori menționată ca flotă fantomă, despre care se spune că folosește tactici de ascundere pentru a-și introduce petrol, gaze și lichefiate. produse din gaze naturale (GNL) din întreaga lume pentru a eluda aceste sancțiuni economice.
Drept urmare, națiunile occidentale au lucrat la întărirea mecanismelor lor de aplicare pentru a împiedica Rusia să închirieze sau să asigure petroliere, cu excepția cazului în care respectă limitele impuse și limitează activitățile flotei ruse din umbră, care sustrage aceste restricții.
În acest scop, Parlamentul European a venit cu o rezoluție, care solicită măsuri suplimentare împotriva flotei umbra în pachetele de sancțiuni ale UE, inclusiv toate navele individuale, alături de proprietarii, operatorii, managerii, conturile, băncile și companiile de asigurări ale acestora.
Ulterior, Consiliul European a adoptat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, întărind poziția UE față de flota întunecată a țării și semnalând eforturi suplimentare din partea sa de a face față eludării sancțiunilor. În plus, 12 țări europene, inclusiv Marea Britanie, au stabilit un set de măsuri în Estonia pentru a perturba activitățile flotei din umbră a Rusiei.
Marea Britanie a luat recent măsuri pentru a sancționa 20 de nave din umbră care transportă petrol rusesc
De asemenea, Marea Britanie a luat recent măsuri pentru a sancționa 20 de nave din umbră care transportă petrol rusesc, permițând numărului total de nave sancționate să depășească 100 de nave care se presupune că sunt folosite pentru transportul energiei rusești, inclusiv 93 de petroliere.
Pe baza datelor compilate de SUA și aliații săi, Rusia folosește cisterne vechi, care de obicei nu sunt asigurate, pentru a-și trimite țițeiul și produsele petroliere pe tot globul, în ciuda
Având în vedere acest lucru, Departamentul Trezoreriei SUA a luat măsuri suplimentare pentru a îndeplini angajamentul G7 de a reduce sursa primară de venit rusă, care provine din energie, prin impunerea unui set extins de noi sancțiuni care includ Gazprom Neft și Surgutneftegas, mai mult de 180 nave care transportă petrol care sunt percepute ca fiind membri ai flotei din umbră, zeci de comercianți de petrol, serviciul de petrol furnizori și companii de asigurări cu legături rusești și oficiali din domeniul energiei.
În timp ce SUA au descris noile adăugări la lista sa sancționată de nave despre care se crede că participă la contrabanda de produse petroliere sancționate ca fiind „fără precedent”, acestea sunt doar vârful aisbergului în comparație cu lista completă de sancțiuni impuse Rusiei ca o modalitate pentru a forța județul să-și încheie activitățile militare pe pământul Ucrainei.
Administrația Biden-Harris, care va fi înlocuită în curând de administrația Trump, a fost foarte activă și de succes în a-și uni aliații în impunerea de sancțiuni asupra mărfurilor rusești, în special a celor legate de combustibilii fosili ai țării.
Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, noile sancțiuni sunt susținute de emiterea unei noi hotărâri care autorizează sancțiuni în temeiul Ordinului executiv (EO) 14024 împotriva persoanelor care operează sau au funcționat în sectorul energetic al economiei Federației Ruse, crescând substanțial ante asupra riscurilor de sancțiuni asociate comerțului cu petrol rusesc.
Janet L. Yellen, secretarul de Trezorerie, a subliniat: „Statele Unite iau măsuri radicale împotriva sursei cheie de venituri a Rusiei pentru finanțarea războiului său brutal și ilegal împotriva Ucrainei. Această acțiune se bazează pe și întărește atenția noastră de la
începutul războiului asupra perturbării veniturilor din energie ale Kremlinului, inclusiv prin limitarea prețurilor G7+ lansată în 2022.
„Prin acțiunile de astăzi, creștem riscul de sancțiuni asociat cu comerțul cu petrol al Rusiei, inclusiv transportul maritim și facilitarea financiară în sprijinul exporturilor de petrol ale Rusiei”.
Marea Britanie își unește mâna cu SUA pentru a lovi doi giganți petrolieri ruși cu sancțiuni
Regatul Unit a decis, de asemenea, să se alăture SUA pe 10 ianuarie 2024, într-o căutare descrisă ca „a da o nouă lovitură împotriva capacității lui Putin de a finanța războiul din Ucraina”, sancționând doi mari producători de petrol ruși, ca parte a sprijinului său neclintit pentru Ucraina.
Este prima dată când Regatul Unit și SUA sancționează direct Gazprom Neft și PJSC Surgutneftegas, care produc peste 1 milion de barili de petrol pe zi între ele, în valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari pe an la prețurile curente, ceea ce este mai mult decât PIB-ul Jamaicii.
„Profiturile obținute de la aceste 2 companii aliniază cufărul de război al lui Putin și facilitează războiul. Menținerea în siguranță a țării este prima prioritate a acestui guvern și este o parte integrantă a Planului pentru Schimbare al Primului Ministru. Fiecare lovitură pe care o dăm împotriva veniturilor petroliere ale Rusiei este încă un pas către o pace justă și durabilă în Ucraina și un pas către securitate și prosperitate în Marea Britanie și nu numai”, a subliniat guvernul britanic.
Marea Britanie și SUA sunt convinse că cea mai recentă acțiune a lor va limita fluxul lui Putin de venituri din petrol, care sunt considerate vitale pentru economia de război a Rusiei, reprezentând aproximativ un sfert din întregul buget al țării în 2023. Prin urmare, duoul crede că capacitatea Rusiei generarea de venituri din vânzările de energie va fi redusă „semnificativ” datorită noului lot de sancțiuni.
David Lammy, ministrul de Externe al Marii Britanii, a comentat: „Veniturile din petrol sunt linia vitală a economiei de război a lui Putin. Nu vom sta pe loc și nu vom lăsa profiturile petroliere să pună în pericol viața ucrainenilor – și nici nu vom lăsa Rusia să-și umple cuferele în continuare, deoarece continuă să amenințe securitatea noastră colectivă. Asumarea companiilor petroliere ruse va scurge cufărul de război al Rusiei – și fiecare rublă pe care o luăm din mâinile lui Putin ajută la salvarea vieților ucrainene.
„De aceea mi-am făcut ca misiune personală să constrâng Kremlinul și acele companii care îl susțin, pentru binele democrației noastre și al securității comune. Cu economia rusă pe picior din spate, confruntându-se cu rate ale dobânzilor înalte și accelerate și
hemoragiind miliarde într-o invazie nesustenabilă și ilegală, vom continua să lucrăm cu aliații noștri din Statele Unite pentru a întoarce șurubul asupra lui Putin și a războiului său barbar.”
În urmă cu câteva zile, Office of Trade Sanctions Implementation (OTSI) din Marea Britanie a publicat două documente de orientare privind respectarea sancțiunilor Marii Britanii împotriva Rusiei, concentrându-se pe combaterea evaziunii sancțiunilor și pe includerea clauzelor „fără Rusia” în contractele clienților pentru a sprijini afacerile Marii Britanii în înțelegerea și atenuarea riscurilor asociate cu evaziunea rusă a sancțiunilor, oferind îndrumări pentru înțelegerea practicilor de eludare și recomandări pentru pașii de atenuare.