Statul prelungit pe scaun poate duce la micșorarea creierului și probleme cognitive, chiar dacă faceți exerciții fizice regulate. Un nou studiu făcut pe persoane de peste 50 de ani arată că statul prelungit pe scaun poate duce la micșorarea creierului și probleme cognitive, chiar dacă faceți exerciții fizice regulate.
Cercetarea realizată de experți de la Universitățile Vanderbilt, Pittsburgh și Națională din Seul contrazice ideea că perioadele sedentare pot fi compensate de activitate fizică, cel puțin în privința sănătății creierului. Studiul sugerează că comportamentul sedentar poate crește riscul de demență, inclusiv boala Alzheimer.
„Reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer nu înseamnă doar să faci exerciții fizice o dată pe zi", afirmă neurologul Marissa Gogniat de la Universitatea din Pittsburgh. „Reducerea la minim a timpului petrecut în poziție șezând, chiar dacă faci exerciții fizice zilnic, reduce probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer".
În cadrul studiului, 404 voluntari au fost monitorizați timp de șapte ani. Deși 87% dintre ei respectau recomandarea de 150 minute săptămânale de exerciții moderate, cei care stăteau mai mult așezați au prezentat o cognitivitate mai slabă și semne de neurodegenerare. Aceștia au avut o subțiere mai rapidă a hipocampului, zonă esențială pentru memorie și una dintre primele afectate de Alzheimer.
Asocierea a fost mai puternică la persoanele cu risc genetic crescut pentru Alzheimer. „Este esențial pentru sănătatea creierului nostru să luăm pauze de la statul în poziție șezândă pe parcursul zilei și să ne mișcăm pentru a crește timpul activ", explică neurologul Angela Jefferson de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.
Cercetătorii subliniază că exercițiile fizice rămân importante pentru sănătatea generală, însă reducerea timpului petrecut așezat pare să fie cheia pentru prevenirea deteriorării creierului.
Studiul a fost publicat în revista Alzheimer's & Dementia.