Singura opţiune pentru România este liberalizarea pieţei energiei, de la 1 aprilie, la pachet cu pregătirea pieţei, atât cât mai e timp, apreciază preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, într-un punct de vedere cu privire la expirarea plafonării preţurilor la gaze şi energie electrică, la 31 martie 2025, transmis miercuri AGERPRES, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, cea mai mare provocare a anului este legată de faptul că în martie plafoanele preţurilor la gaze şi energie electrică urmează să expire.
În context, el spune că angajamentele României faţă de UE sunt pentru liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică, iar continuarea plafonării va duce la diminuarea fondurilor comunitare, lucru pe care ţara noastră nu şi-l permite. Totodată, Chisăliţă consideră că plafonarea în continuare a preţurilor la gaze şi energie electrică presupune cheltuieli mari de la bugetul de stat cu plata compensărilor către furnizori.
"Să nu uităm că România a reuşit în 2024 să ajungă la un deficit bugetar demn de o ţară aflată în război, de peste 8-9% din PIB, în condiţiile în care a adunat mai mulţi bani din taxe şi impozite şi a împrumutat aproape 50 miliarde de euro, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de România într-un singur an. Deficit record, împrumuturi record, îngheţări ale beneficiile celor defavorizaţi record, dar FMI devine, pe zi ce trece, singura noastră salvare. Va accepta FMI să se continue gaura de la bugetul de stat cu plafonarea preţurilor la energie şi gaze?", afirmă preşedintele AEI.
Conform acestuia, liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică presupune o pregătire corespunzătoare.
Astfel, sunt utile "campanii de ridicare a cunoştinţelor minime necesare funcţionării unei pieţe", pentru că "liberalizarea înseamnă a înţelege, iar înţelegerea se bazează pe învăţătură".
De asemenea, este necesară dezvoltarea încrederii în piaţă, respectiv în instituţiile necesare asigurării funcţionării pieţii, mai ales că, potrivit specialistului, nivelul de încredere în aceste instituţii este scăzut în rândul populaţiei.
Chisăliţă arată, totodată, că piaţa energiei trebuie organizată prin asigurarea regulilor de funcţionare şi că este nevoie şi de timp pentru ca toţi "actorii" pieţei energiei să fie conştienţi de avantajele liberalizării. "Libertatea există atâta vreme cât se acţionează potrivit unor reguli susţinute de valori conştientizate, înţelese şi împărtăşite de consumatori", afirmă preşedintele AEI.
Acesta susţine că, în lipsa pregătirii liberalizării pieţei de gaze şi energie electrică, se vor produce creşteri importante ale preţului la gaze şi electricitate, deoarece furnizorii vor profita de lipsa cunoştinţelor pentru a-şi crea avantaje de preţuri. În plus, "vom asista la o înfierare a valorilor europene şi euroatlantice, care au la bază libertatea şi vom asista la creşterea sărăciei energetice şi la probleme economice profunde", mai precizează sursa citată.
Dumitru Chisăliţă a anunţat că Asociaţia Energia Inteligentă va lansa o Campanie de informare şi diseminarea de informaţii specifice pieţii de gaze naturale.