Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, face notă discordantă cu ceilalți caniddați la alegerile prezidențiale. Preşedintele Partidului Liga Acţiunii Naţionale, Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidenţiale din luna mai, a afirmat joi că, deşi este pregătit să semneze Declaraţia Universităţii Bucureşti pentru păstrarea orientării euroatlantice a României şi a valorilor societăţii deschise, nu va fi prezent la UB. Predoiu atenționează că democraţia românească cere "acţiune şi implicare, mai mult decât apeluri, declaraţii şi ceremonii".
"Astăzi, la invitaţia rectorului Universităţii Bucureşti, universitatea pe care am absolvit-o şi eu, ar fi trebuit să particip la semnarea "Declaraţiei pentru o Românie democratică şi euroatlantică". Îi mulţumesc domnului profesor Preda pentru invitaţie şi, deşi de acord cu principiile Declaraţiei şi deci pregătit să semnez, nu voi fi prezent la Universitate pentru protocolul semnării, nu doar din motive de agendă. Cred că astăzi situaţia democraţiei româneşti cere mai mult decât apeluri, declaraţii şi ceremonii. Cere implicare concretă. Cere acţiune. Cere reacţie din partea elitelor universitare, atunci când politica se dovedeşte a fi acaparată de plagiatori, de mediocri şi de incompetenţi. Pentru că nimic nu poate pune mai mult în pericol România democratică şi euroatlantică, la a cărei integrare eu am contribuit în mod concret, decât o clasă politică mincinoasă, coruptă, incompetentă, care acţionează pe principii de gaşcă, difuzând mediocritatea către toate palierele guvernării şi administraţiei", a precizat Silviu Predoiu, într-un comunicat transmis AGERPRES.
E necesară reacția elitelor când se instaurează cenzura
Potrivit candidatului, "democraţia are nevoie de reacţia elitelor atunci când începe să se instaureze cenzura, pentru că libertatea de exprimare reprezintă fundamentul pe care se clădeşte democraţia, iar dreptul cetăţeanului de a fi critic cu puterea ar trebui să fie nenegociabil".
"Democraţia devine vulnerabilă atunci când în faţa unui abuz cei care înţeleg ce se întâmplă tac, atunci când în loc de dezbateri oneste şi argumentate anulăm vocile care nu sunt de acord cu noi. Aş vrea să văd un apel pentru eliminarea subvenţiei uriaşe acordate de la buget partidelor politice, pentru că acesta este unul dintre motivele degradării accelerate a democraţiei româneşti, alături de mediocritatea clasei politice. Aceste subvenţii au dus la anularea mecanismelor de competitivitate, la auto-cenzura mass-media ca efect al propagandei plătite şi la transformarea lipsei de transparenţă a actului politic într-o normalitate, efectul său final constând în alterarea echilibrului democratic. Democraţia românească are nevoie de reacţia elitelor universitare atunci când sub lozinca "votează informat" se ascunde segregarea candidaţilor pe criterii cunoscute doar de trusturile de presă care o practică sau atunci când sondajele de opinie se transformă din instrumente de cunoaştere în instrumente de manipulare", a adăugat Silviu Predoiu.
Preşedintele PLAN evidenţiază că "democraţia românească are nevoie de educaţie pentru că doar un electorat educat va face alegerea potrivită pentru o etapă sau alta".
"Democraţia românească are nevoie de implicarea tuturor oamenilor onorabili din această ţară. Pentru că altfel declaraţiile, apelurile, angajamentele vor fi întotdeauna semnate de candidaţi mincinoşi, dispuşi să promită orice şi să facă nimic, şi noi vom rămâne în acelaşi cerc vicios al imposturii şi incompetenţei şi vom fi în continuare preocupaţi nu de progres şi dezvoltare, ci de cum să nu pierdem libertatea şi apartenenţa euro-atlantică dobândite cu efort şi cu sacrificiu", se arată în comunicatul citat.