Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat la Baku că guvernul începe discuții cu Azerbaidjanul privind o posibilă construcție comună a unei centrale electrice pe gaz de 1 GW la Niš sau a două unități mai mici. „Tot ceea ce avem de făcut în ceea ce privește energia verde, mediu mai bun, eliminarea treptată a combustibililor fosili, toate implică bani uriași”, a subliniat el, potrivit balkangreenenergynews.com.
Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP29 de la Baku este o oportunitate pentru Serbia de a discuta despre cum să obțină finanțare pentru surse regenerabile sau combustibili nefosili și să obțină cunoștințe despre reactoarele modulare mici (SMR) și cu cine să le construiască, astfel încât să nu „Nu durează doar 12 până la 14 ani”, a spus președintele Aleksandar Vučić.
Este important să începem să luăm în considerare SMR-urile nucleare, a adăugat el. „Nu sunt sigur că în prezent, deși avem oameni minunați deștepți în CERN, Vinča, în alte locuri, avem suficiente cunoștințe și capacitate pentru a face acest lucru”, a declarat președintele. Serbia trebuie să ia în considerare importarea de know-how și tehnologie și rapid, în opinia sa.
Serbia trebuie să ia în considerare importarea de know-how și tehnologie și rapid, potrivit șefului statului sârb
CERN este Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Acesta operează cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume, în Meyrin din Geneva. Institutul de Științe Nucleare Vinča este o instituție de cercetare în fizică nucleară administrată de stat de lângă Belgrad.
După o întâlnire bilaterală cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în marginea evenimentului, Vučić a dezvăluit că cele două guverne vor negocia posibilitatea unui proiect comun de energie pe gaz, care să includă furnizarea de gaz natural.
El a evaluat investiția la 1,2 miliarde USD până la 1,3 miliarde USD, spunând că va asigura furnizarea de energie electrică a Serbiei timp de șapte până la doisprezece ani.
Parteneriatul cu Azerbaidjan ar asigura aprovizionarea cu gaz
Azerbaidjanul construiește centrale electrice de până la 1 GW, a subliniat Vučić. El a spus că Serbia analizează posibilitatea unei instalații de 1 GW în Niš, al treilea oraș ca mărime al țării, sau a două cele mai mici de 350 MW fiecare. Parteneriatul cu Azerbaidjan în cadrul proiectului ar permite securitatea aprovizionării cu gaz, a subliniat președintele.
Proiectul de strategie energetică a țării pentru 2040 include un plan pentru o centrală de cogenerare pe gaz la Niš cu o capacitate de electricitate de 150 MW și încă 100 MW pentru căldură. Un altul ar urma să fie construit în Novi Sad. Este preconizat la 350 MW, respectiv 100 MW.
„Tot ceea ce avem de făcut în ceea ce privește energia verde, mediu mai bun, eliminarea treptată a combustibililor fosili, toate implică bani uriași”, a subliniat Vučić. Întreaga Europă va avea multe probleme, a spus el, subliniind atacurile asupra infrastructurii electrice din Rusia și Ucraina. Președintele și-a exprimat convingerea că sistemul energetic din unele părți ale Europei se va prăbuși complet.
„În trei, patru ani, America va opri livrarea de gaz lichefiat, deoarece îl va folosi pentru centralele pe gaz. Consumul de energie electrică este din ce în ce mai mare. Inteligența artificială și mașinile electrice consumă putere. La noi în țară consumăm mai multă energie vara decât iarna. Acestea sunt problemele noastre cheie”, a declarat Vučić.
Acordurile cu Rusia și Azerbaidjan mențin prețul gazului mai scăzut decât pe piață
Acesta este motivul pentru care Serbia are nevoie de contracte cu Rusia și Azerbaidjan și de centrale pe gaz, a adăugat el. „Este energie curată”, a susținut președintele.
Vučić a menționat că gazul natural costă 485 EUR pe metru cub la hub-ul TTF, punctul de referință european, și că Serbia plătește 323 EUR pe metru cub. Costul este mai mic datorită aranjamentului cu Rusia și a unui preț relativ favorabil pentru gazul din Azerbaidjan, a explicat el.
„De aceea suntem capabili să continuăm să subvenționăm, în plus, atât populația noastră, cât și industria noastră. Să plătești un preț mic pentru benzină. Dar o bună parte din prețul
energiei electrice, care crește și pe piața futures și peste tot, va fi determinată de prețul gazului”, a spus Vučić.
Nicio acțiune climatică fără pace
Există mai multe premise pentru a începe lupta cu schimbările climatice, potrivit Vučić. „Dacă nu suntem capabili să creăm pacea, despre ce altceva putem vorbi?” a avertizat el. COP29 este o oportunitate pentru țări de a-și consolida obiectivele climatice și de a prezenta pași concreti către durabilitatea mediului, a subliniat președintele.
„Serbia se alătură eforturilor globale în lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin strategiile și politicile noastre naționale, continuăm să lucrăm la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, promovarea eficienței energetice, protecția biodiversității și promovarea unei tranziții la energie verde”, a declarat Vučić.
Comunitatea internațională trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să acționeze solidar pentru a salva planeta pentru generațiile viitoare, a spus el.
„Astăzi nimănui nu-i place cuvântul pace, pentru că toată lumea vrea să-l învingă pe celălalt. De aceea trebuie să lucrăm la pace, să abordăm seceta, inundațiile, incendiile, poluarea aerului și a apei. Dar mai întâi – trebuie să stabilim pacea. De aceea, fac apel la toate marile puteri să rezolve problemele din Ucraina, din Orientul Mijlociu și peste tot în lume, pentru că numai așa vom putea rezolva toate celelalte probleme. Numărul doi, cei mari și bogați, ca întotdeauna, creează probleme, iar țările sărace și mici plătesc prețul pentru asta. De aceea consider că este extrem de important să găsim noi instrumente financiare, pentru a ajuta țările nedezvoltate și în curs de dezvoltare”, a declarat Vučić la Baku.
El a îndemnat țările mari și bogate să le ajute pe cele mai sărace.
Vučić a spus că proiectul de litiu Jadar din Serbia este finalizat din punct de vedere politic și că Rio Tinto trebuie acum să îndeplinească cererile guvernului de a primi permisiunea de a deschide o mină și o instalație de procesare.
Revenind la proiectul controversat al lui Rio Tinto pentru o mină de litiu și o fabrică de procesare în Serbia, președintele a declarat presei că metalul alcalin va fi excavat dacă compania îndeplinește condițiile guvernului. „În sens politic, acea poveste este de mult făcută”, a afirmat Vučić.
De notat, numele oficial al COP29 este Conferința părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).