Semnal categoric de la Camera de Comerț Americană după măsurile fiscale anunțate de Guvern: 'Afectează predictibilitatea și încrederea investitorilor'

Semnal categoric de la Camera de Comerț Americană după măsurile fiscale anunțate de Guvern: 'Afectează predictibilitatea
📅 2024-12-31

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la măsurile fiscale anunțate de Guvern, subliniind impactul negativ al implementării acestora începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit AmCham, aceste decizii luate fără consultare prealabilă și analize riguroase creează un climat de incertitudine economică și riscă să descurajeze investițiile esențiale pentru creșterea economică, relatează Mediafax.

AmCham subliniază că, în ultimii cinci ani, a atras atenția asupra degradării indicatorilor macroeconomici și a necesității unor reforme structurale care să sprijine echilibrul fiscal și atragerea investițiilor.

Organizația avertizează că adoptarea unor măsuri din scurt, fără un proces transparent de consultare, amplifică gradul de incertitudine resimțit de companiile din România, indiferent de dimensiunea sau industria în care activează.

Deși recunoaște necesitatea unor măsuri corective, AmCham consideră că limitarea creșterii cheltuielilor publice nu este suficientă în absența unor inițiative de modernizare administrativă și eficientizare a cheltuielilor. România nu poate depăși impasul bugetar fără un efort concertat pentru reforme substanțiale în sectorul public.

AmCham România face apel la dialog transparent și predictibilitate în procesul decizional, subliniind că acestea sunt esențiale pentru consolidarea încrederii mediului de afaceri, atragerea investițiilor pe termen lung și găsirea celor mai bune soluții pentru redresarea economică.

Măsurile luate de Guvern

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că a hotărât împreună cu partenerii de coaliţie să adopte azi aşa-zisa Ordonanţă „Trenuleţ”, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în 2025, el precizând că această ordonanţă nu este una a „austerităţii” sau „sărăciei” ci austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de şcoli şi spitale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în şedinţa de guvern că ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar şi datele venite în decembrie de la Comisia Naţională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât aşteptările specialiştilor. ”Situaţia s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România. Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB faţă de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credinţă nu poate critica că am mărit pensiile de două ori şi am eliminat inechităţile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, poliţiştilor sau militarilor”, a spus şeful Executivului, relatează NEWS.RO.

El a arătat că nimeni nu poate contesta că a trebuit să acorde bani în plus pentru a menţine facturile la energie şi gaze neschimbate pentru populaţie şi economie, că au mărit fondurile pentru sănătate sau că au făcut investiţii record în infrastructură. ”Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, şcoli şi spitale şi pentru a achita datoriile din urmă. Vreau să anunţ că nu regret niciuna dintre aceste măsuri, pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni şi am ajutat economia, prin investiţii majore. Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în faţa cifrelor şi a realităţii trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore. Un comportament economic iresponsabil, în acest moment, ar însemna automat scăderea rating-ului de ţară, alungarea investitorilor şi împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente şi şomaj pentru foarte mulţi români”, a spus premierul Ciolacu. ”De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliţie să adoptăm azi aşa-zisa Ordonanţă „Trenuleţ”, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în 2025, aşa cum ne-am angajat în faţa Comisiei Europene, prin Planul Fiscal. Am obţinut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene şi din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României”, a anunţat premierul.

El a menţionat că ”această ordonanţă nu este una a „austerităţii” sau „sărăciei” aşa cum se spune la televizor”. ”Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de şcoli şi spitale”, a continuat el.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în şedinţa de Guvern, despre măsurile fiscale din ordonanţa-trenuleţ, că salariile demnitarilor vor fi îngheţate şi în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puţini bani, el precizând că nu există resurse financiare pentru creşterea salariilor bugetarilor şi nu se mai acordă sporuri şi premii, iar fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă. Şeful Executivului a mai spus că Guvernul elimină toate facilităţile fiscale, pentru un sistem fiscal echitabil şi reduce gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un şoc în economie.

Premierul a anuntat în şedinţa de Guvern, despre Ordonanţa trenuleţ, că a structurat această ordonanţă pe trei obiective fundamentale: stoparea creşterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR. ”Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului şi reducerea cheltuielilor publice. Şi începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi îngheţate şi în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puţini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creşterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri şi premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în 2025. Şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice”, a anunţat premierul.

Şeful Executivului a menţionat că Guvernul preia ”un model deja consacrat şi va înfiinţa Departamentul pentru eficientizarea activităţii guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor”. ”Precizez, că în acest departament vor veni specialişti din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono”, a spus Ciolacu.

Premierul a completat că trebuie să luăm măsuri de creştere a veniturilor la bugetul de stat.”Am adoptat acele măsuri care sunt cuprinse în reforma fiscală din PNRR cu cel mai redus impact asupra creşterii economice. Am refuzat să tăiem de la investiţii sau să creştem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creşterea TVA care ar fi dus la creşterea inflaţiei. Aşadar eliminăm toate facilităţile fiscale şi creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un şoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducem impozitul pe construcţiile speciale şi aliniem impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10%. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce priveşte cel mai mic impozit pe dividende, în faţa noastră fiind ţări precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20%”, a mai spus premierul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Schimbare majoră pentru toți studenții - Examenul și lucrarea de licență, obligatorii la toate facultățile

Marți, 31 decembrie 2024, Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial noi modificări aduse Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație. Citește mai departe...

Teorie incendiară: Generalul Dumitru Iliescu, fostul șef SPP, explică cine nu îl vrea președinte pe Georgescu

Fostul șef al SPP Dumitru Iliescu spune că anularea alegerilor prezidențiale a fost orchestrată de mari oameni de afaceri din România, care s-au simțit amenințați de planurile naționaliste ale lui Călin Georgescu legate de resursele României. Citește mai departe...

Atac cu cuțitul în Berlin: mai multe persoane rănite

Poliția din Berlin a declarat că a reținut marți un bărbat după ce acesta a atacat și rănit mai multe persoane în cartierul Charlottenburg, scrie Rador Radio România. Citește mai departe...

SUA anunţă raiduri aeriene efectuate în ultimele două zile asupra rebelilor houthi în Yemen

Statele Unite au anunţat marţi că au efectuat raiduri aeriene pe 30 şi 31 decembrie în Yemen asupra unor ţinte ale rebelilor houthi, în special în Sana'a, capitala acestei ţări, oraş aflat sub controlul acestor rebeli susţinuţi de Iran, transmit agenţiile AFP şi EFE, relatează Citește mai de...

Cursul de schimb arată 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an

BNR a reuşit şi în 2024 să păstreze cursul extrem de stabil, în ciuda contextului marcat de instabilitate politică şi presiuni constante pe pieţele financiare. Marţi, cursul leu/euro afişează o cotaţie de 4,9741, nivel aproape similar cu cel înregistrat la finalul anului trecut. Citește mai ...

Donald Trump îi acordă preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA 'sprijinul complet şi total' pentru a fi reales

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a oferit luni sprijinul pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care va candida vineri pentru realegerea sa în această funcţie, însă cu o majoritate republicană redusă în Camera Reprezentanţilor, actualul speaker va Citește mai d...

Adrian Mutu revine în Superliga - A fost numit oficial antrenor la o echipă care luptă pentru play-off

Echipa de fotbal Petrolul Ploiești a anunțat, marți, pe rețelele de socializare, că Adrian Mutu este noul antrenor al clubului. Contractul semnat de fostul internațional cu echipa se va întinde până la finalul stagiunii 2025-2026. Citește mai departe...

Bistriţa-Năsăud: Bărbat, rănit în urma unui accident rutier produs din cauza unui şofer băut

Un bărbat de 35 de ani a fost rănit, marţi, în urma unui accident produs în Sigmir, judeţul Bistriţa-Năsăud, din cauza unui alt bărbat, care conducea băut. Testarea a indicat o concentraţie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul acestuia. Citește mai departe...

Ursula von der Leyen, suspectată că promovează pe ascuns inundarea Europei cu produse ieftine din Ucraina

"A ieșit la iveală: prin reeșalonarea subvențiilor agricole, Bruxelles-ul promovează de fapt aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană", a declarat Olivér Hortay, care a atras atenția asupra evoluțiilor pe pagina sa de socializare. Citește mai departe...

Obiceiuri, tradiții și superstiții în noaptea Anului Nou: cine va avea succes în dragoste?

Datini, practici, superstiţii, ziceri, sfaturi cu originea în credinţe şi mituri străvechi sau creştine. Multe şi frumoase sunt obiceiurile noastre pentru sărbătorile de iarnă, dar din păcate se cam pierd în negura timpului. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.