Se anunță mișcări periculoase pe piețele financiare: finalul acestei lunii provoca neliniște în rândul investitorilor

Se anunță mișcări periculoase pe piețele financiare: finalul acestei lunii provoca neliniște în rândul investitorilor
📅 2024-10-21

Finalul lunii octombrie, marcat de sărbătoarea de Halloween, ar putea provoca neliniște și în rândul investitorilor, care se așteaptă la "surprize terifiante" din partea piețelor financiare, cunoscute pentru volatilitatea din trecut. Anul acesta, tensiunea crește, având în vedere și impactul alegerilor din SUA asupra economiei globale.

Aceste două evenimente importante de la sfârșitul anului, „Efectul Halloween” și alegerile prezidențiale din SUA, pot influența dramatic mișcările pieței, prezentând atât oportunități, cât și riscuri pentru traderi.

Un studiu realizat de Ben Jacobsen și Cherry Y. Zhang de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă arată că, pe o perioadă de 300 de ani, acțiunile s-au tranzacționat în medie mai bine cu 4,52% în perioada noiembrie - aprilie decât în lunile de vară, potrivit Forbes. În ultimii 50 de ani, disparitatea de performanță a fost mai evidentă, de 6,25%. Această tendință este valabilă în 35 de țări.

Conform analizei asupra a 65 de piețe dezvoltate și emergente, randamentul mediu al burselor în cele șase luni care au urmat Halloween-ului a ajuns la aproximativ 8,5% pe an. Iar această redresare este cunoscută drept „Efectul Halloween”.

Din punct de vedere istoric, această perioadă a înregistrat adesea performanțe mai bune ale acțiunilor în comparație cu lunile de vară. Se crede că acest efect este influențat de factori precum influxurile de pensii din SUA (fondurile din conturile de pensii, cum ar fi planurile 401(k), intră masiv pe piață în ianuarie) sau stimulentele fiscale (acțiunile care au înregistrat un câștig în cursul anului pot continua să crească la sfârșitul anului, deoarece investitorii amână vânzarea acestora pentru a evita impozitarea).

Desigur, există numeroase alte aspecte care influențează piața pe tot parcursul anului, inclusiv profiturile companiilor, datele și tendințele macroeconomice, cum ar fi ratele dobânzilor, evenimentele geopolitice și sentimentul general al investitorilor.

În plus, efectul octombrie este o teorie conform căreia prețurile acțiunilor scad în această lună. Unul dintre fundamentele acestei ipoteze este faptul că nouă dintre cele mai mari 20 de scăderi procentuale ale indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA), înregistrate într-o singură zi, au avut loc în a zecea lună a anului.

Totuși, dincolo de acest punct de date, cercetările sugerează că efectul lunii octombrie asupra acțiunilor este o superstiție. Analiza efectuată de Yardeni Research indică faptul că, din 1928, S&P 500 a câștigat valoare în luna octombrie de mai multe ori decât a scăzut. De asemenea, media performanțelor din această lună din ultimii 96 de ani arată un ușor câștig, arată Radu Puiu.

Patru evenimente sunt în mare parte responsabile pentru convingerea că acțiunile scad în această perioadă. Acestea sunt Panica din 1907, Prăbușirea pieței bursiere din 1929, Lunea neagră din 1987 și scăderile legate de criza financiară din 2008.

Yardeni Research a abordat efectul octombrie printr-o analiză a performanței lunare a S&P 500 între 1928 și 2024.

Principalele concluzii:

1. S&P 500 a câștigat teren în octombrie de 56 de ori și s-a depreciat de 40 de ori.

2. În medie, S&P 500 a crescut cu 0,52% în octombrie. Aceasta echivalează cu o creștere anualizată de 6,2%.

3. Când indicele S&P 500 a avansat în octombrie, câștigul mediu a fost de 4,2%. Atunci când indicele a scăzut, pierderea medie a fost de 4,6%.

Pe scurt, teoria conform căreia acțiunile își pierd valoarea în octombrie este o simplificare excesivă a comportamentului piețelor financiare. Deși au avut loc prăbușiri majore în octombrie, experiența cu o constanță mai mare este că prețurile acțiunilor cresc pe tot parcursul lunii - deși cu o tendință spre volatilitate.

Halloween, o adevărată industrie de miliarde de dolari

Deși Halloween-ul nu este o sărbătoare legală, evenimentul duce la miliarde de dolari în cheltuieli de consum în Statele Unite. De la costume și machiaj până la dulciuri și articole de petrecere, există o arie largă de bunuri dorite de consumatori în această perioadă, iar această tendință este destul de vizibilă când analizăm datele statistice.

Consumatorii din Statele Unite au cheltuit suma record de 12,2 miliarde de dolari în 2023 și 10,6 miliarde de dolari de Halloween în 2022, potrivit National Retail Federation (NRF). În 2024, consumatorii sunt așteptați să plătească aproximativ 11,6 miliarde de dolari, adică sub recordul de anul trecut, explică analistul financiar din cadrul XTB România.

Există mulți factori care contribuie la suma semnificativă pe care americanii o cheltuiesc în fiecare an pentru pregătirea Halloween-ului. Halloween-ul este o sărbătoare binecunoscută și îndrăgită, celebrată pe întreg teritoriul Statelor Unite și nu este specifică unei regiuni, unui grup religios sau unei alte categorii demografice.

În al doilea rând, Halloween-ul este de obicei asociat cu achiziționarea multor bunuri de consum, inclusiv costume, dulciuri și decorațiuni. În cele din urmă, prin natura evenimentului, familiile care sărbătoresc vor trebui să facă multe achiziții noi în fiecare an – fie pentru costume mai mari pentru copiii care au crescut sau care vor alte personaje, fie pentru dulciuri sau decorațiuni care să fie în ton cu noile tendințe ale culturii pop.

Popularitatea în creștere a evenimentului se poate observa și în afara SUA. Dimensiunea pieței mondiale a costumelor de Halloween a fost de 4.329,1 milioane USD în 2022 și se preconizează că piața va ajunge la 6.171,77 milioane USD în 2031, înregistrând o rată de creștere compusă anuală de 4,02% în perioada de prognoză.

Pandemia și-a spus cuvântul și asupra acestui subiect, piața costumelor de Halloween înregistrând o cerere mai mare decât cea anticipată în toate regiunile în perioada prepandemică.

În acest an, efectul Halloween vine într-un context deosebit, deoarece coincide cu alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie 2024. Anii electorali tind să accentueze volatilitatea pieței, iar acesta nu reprezintă o excepție.

Rezultatul alegerilor va avea un impact direct asupra politicilor guvernamentale din sectoare precum finanțe, sănătate și energie, ceea ce poate crea oscilații imprevizibile ale prețurilor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Washingtonul aplică noi sancțiuni pentru a tăia finanțarea programelor militare ale Iranului și Pakistanului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că au oferit sprijin material sau financiar programelor militare şi de drone ale Pakistanului şi Iranului, dar şi faţă de Rusia, notează AFP, citat de Citește mai...

Se anunță mișcări periculoase pe piețele financiare: finalul acestei lunii provoca neliniște în rândul investitorilor

Finalul lunii octombrie, marcat de sărbătoarea de Halloween, ar putea provoca neliniște și în rândul investitorilor, care se așteaptă la "surprize terifiante" din partea piețelor financiare, cunoscute pentru volatilitatea din trecut. Citește mai departe...

Reacții vehemente din Rusia după alegerile din Moldova: 'Asistăm la reorientarea unei țări prietenoase într-o tabără dușmană! Integrarea europeană este un rău'

Dmitri Belik, deputat în Duma de Stat din partea Sevastopolului, membru al Comitetului pentru probleme internaționale, a făcut apel să se tragă învățăminte din referendumul privind integrarea europeană din Republica Moldova, care a arătat cum într-o perioadă scurtă de timp, o Citește mai dep...

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Forțele ucrainene au lovit noaptea trecută un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3

Forțele ucrainene au lovit noaptea trecută un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3, aflat la aproximativ 60 km de linia frontului, a anunțat Statul Major de la Kiev. Ținta a fost distrusă de o dronă care a lansat o grenadă. Citește mai departe...

La Liga: Valencia pierde în compania echipei Las Palmas. Gazdele au avut un jucător eliminat

Echipa spaniolă Las Palmas a învins luni seara, în deplasare, scor 3-2, formaţia Valencia, în etapa a 10-a din La Liga, informează news.ro. Citește mai departe...

FOTO Imaginea care a fascinat Internetul: Nebuloasa Rechinului 'mușcă' cerul deasupra Europei. Este 100% reală, fără intervenția AI

Un cunoscut astrofotograf a capturat o imagine uimitoare a Nebuloasei Rechinului, aflată la aproximativ 650 de ani-lumină de Pământ, în constelația Cepheus. Citește mai departe...

Horoscopul zilei de 23 octombrie 2024. Leii au probleme din cauza stresului. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Horoscopul zilei de 23 octombrie 2024 spune că nativii din zodia Leului au probleme din cauza stresului. Leii se văd nevoiți să facă schimbări în viața lor pentru a putea ajunge înapoi în punctul de echilibru. Această perioadă vine cu provocări în viața nativilor din zodiac. Citește mai depa...

Rapid-Farul: Gheorghe Hagi, pe cale să renunțe la banca Farului? Declarație enigmatică după eșecul dramatic din Giulești

Gheorghe Hagi, managerul echipei Farul, crede că principala problemă a Farului este câştigarea titlului de campioană, în urmă cu doi ani. De atunci jucătorii nu şi-au revenit, spune acesta, potrivit news.ro.„La scorul ăsta ce să mai zici? Tot ce a făcut Rapid a făcut foarte bine. Citește mai...

Monza a învins luni seara formaţia Hellas Verona, în ultimul meci al etapei a opta din Serie A

Echipa italiană Monza a învins luni seara, în deplasare, scor 3-0, formaţia Hellas Verona, în ultimul meci al etapei a opta din Serie A, informează news.ro. Citește mai departe...

Bullying-ul online: Cum pandemia a afectat relațiile sociale ale copiilor

Izolarea socială, tranziția către învățarea online și timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, iar efectele încă le influențează comportamentele, spun specialiștii, conform Mediafax. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.