Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere
📅 2024-10-26

Vineri, 25 octombrie 2024, scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo: alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei și Alteța Sa Regală, Leonor, Prințesa de Asturia, la ceremonie au participat Altețele Lor Regale, Doña Sofía, Regina Letizia și Infanta Sofia.

Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obține această distincție, motivând că opera sa, care vorbește despre înfrângere și speranță, reflectă „o profundă cunoaștere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana - Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca - i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărți, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support derulat de ICR prin CENNAC – Centrul Național al Cărții. Este autoarea a peste 30 de cărți, traduse în 25 de limbi, și a obținut numeroase premii internaționale, printre care Premiul Internațional Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare franceză.

Premiile Prințesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor științifice, culturale și umaniste ca patrimoniu universal și sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport. Fiecare premiu este în valoare de 50 000 de euro.

Ceremonia de la Teatrul Campoamor din Oviedo a început cu discursul Excelenței Sale doamna Ana I. Fernández Álvarez, președinta Fundației Prințesa de Asturia, continuând cu cele ale doamnei Ana Blandiana (Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere) și domnului Michael Ignatieff (Premiul Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale). După înmânarea premiilor de către Prințesa de Asturia, au cuvântat doamna Marjane Satrapi (Premiul Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste) și domnul Joan Manuel Serrat (Premiul Prințesa de Asturia pentru Arte). În încheierea acestei ceremonii au susținut alocuțiuni Alteța Sa Regală Prințesa de Asturia și Majestatea Sa Regele Spaniei.

Ce spune Ana Blandiana?

Ana Blandiana: „Premiul Prințesa de Asturia pe care l-am luat reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria și onoareacare mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărțile mele au fost primite în Spania și rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, mai mult decât în alte țări, pentru că în Spania poezia este mai mult decât în alte țări în central atenției. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri arhiplină în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârșitoare pentru că oamenii aceștia citiseră în ultímele luni cărțile mele, cele 10, chiar 11 cărți, cu cea apărută în zilele astea, și puneau întrebări în cunoștință de cauză. Aș vrea să închei spunând că mi se pare evident că situația culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun așa, față de cultură și, mai ales față de poezie, o depășește cu mult pe cea din celelalte țări europene pe care le cunosceu la această oră.”

„Doamna Ana Blandiana a primit această binemeritată recunoaștere internațională în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de manifestări dedicate laureaților din acest an de la toate cele opt categorii. Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine și inspiră astăzi cititori din întreaga lume. Domnia sa a fost prima laureată care s-a adresat publicului, în cadrul unui eveniment de gală trăit cu emoție de cei prezenți și de întreaga comunitate a orașului Oviedo. Am fost deosebit de onorat de invitația de a fi alături de domnia sa la acest eveniment memorabil și îi sunt recunoscător pentru promovarea de care întreaga literatură română se va bucura prin acest succes!”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de decernare a Premiilor Prințesa de Asturia anunțate în mai 2024 a făcut parte din seria de manifestări din „Săptămâna Premiilor” organizate la Oviedo pentru a marca majoratul Alteței Sale Regale Prințesa de Asturia și cea de-a zecea aniversare a Prințesei de Asturia în calitate de președinte de onoare al Fundației prinţesei moştenitoare a Spaniei. Laureații au fost invitați la Oviedo cu câteva zile înainte de ceremonia de premiere pentru a participa la întâlniri cu membrii cluburilor de lectură la Teatrul Jovellanos din Gijón și cu studenții de la Facultatea de Filosofie și Litere din Oviedo, la un recital la librăria Cercantes și la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat” la Cines Embajadores. Alături de Ana Blandiana, câștigătoarea acestei ediții, John Banville, Leonardo Padura, Siri Hustvedt și Juan Mayorga au participat în „Săptămâna Premiilor” la evenimentele culturale din program. Joi, 24 octombrie, la Auditorio Palacio de Congresos Principe Felipe din Oviedo a avut loc Concertul Orchestrei Simfonice și Corului Fundației Prințesei de Asturia, eveniment prezidat de Majestățile Lor Regele și Regina Spaniei, în prezența Altețelor Lor Leonor, Prințesa de Asturia și Infanta Sofia.

Muzeul Barjola din orașul Gijón, Principatul de Asturia, găzduiește până pe 17 noiembrie 2024 expoziția multidisciplinară „Locul nostru și alte poezii” de Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. Acest proiect reprezintă o întâlnire simbolică dintre poeta Ana Blandiana și pictorița Anka Moldovan, româncă rezidentă în municipiul Salas din regiunea Asturia.

„Această expoziție se naște dintr-o carte care va apărea în 2025 și care îmbină pictura și poezia. În ea interpretez poemele Anei Blandiana, nu din punct de vedere al ilustrației, ci din inspirație. Atât poeta, cât și eu nepunem aceleași întrebări despre ființa umană în singurătate, în societate și în fața naturii. În această expoziție, natura este foarte prezentă într-un mod spiritual, prin metafore. Titlul acesteia 'Locu nostru' - preluat dintr-un poem al Anei Blandiana – ne invită să cunoaștem spațiile comune ale ambilor artiști: tăcerea, delicatețea, emoțiile, lumina, căutarea frumuseții”, a declarat Anka Moldovan.

Despre Ana Blandiana

Ana Blandiana este autoarea a 31 de cărți de poezie, proză, eseuri, redactate în limba română și traduse în 26 de limbi. În limba spaniolă, Anei Blandiana i-au fost traduse unsprezece cărți, unele dintre ele prin programul de traduceri TPS al Institutului Cultural Român, precum Proyectos de pasado/ Proiecte de trecutîn 2008, Mi patria A4 în 2014 sau Un arcángelmanchado de hollín (Antologiepoetică) în 2021. Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul ,,Gottfried von Herder” (1982), ,,Poetul European al Libertății” (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry” (2018). Pe durata perioadei comuniste, a fost supusă cenzurii și a primit trei interdicții de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Ana Blandiana a reînființat Centrul român PEN România, al cărui Președinte a fost în perioada 1990 - 2004 (ulterior, a devenit Președinte de onoare - funcție pe care o deține și astăzi).

Este fondatoarea și președinta Academiei Civice, o fundație care a fost creată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaștere a trecutului istoric și a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundației a constat în crearea și administrarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet, primul memorial de acestfel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități românești, al Universității din Salamanca (Spania) și al Universității din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autoritățile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler.

Ana Blandiana este a șaptea scriitoare care primește această distincție de la înființarea premiilor în 1981. Haruki Murakami a fost în 2023 laureatul acestui premiu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Mirel Palada anunță că Geoană se va prăbuși pe model Oprescu: E din ce în ce mai clar că Geoană pică printre scaune

Șeful SOCIOPOL, Mirel Palada, spune că sondajele sale sunt cele mai corecte, după cum au demonstrat mai toate alegerile de după Revoluție. Citește mai departe...

Se profilează o mare țeapă de Black Friday: avertisment dat de Protecția Consumatorilor

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Hotca, a recomandat consumatorilor să se informeze temeinic pentru a se asigura că beneficiază, cu adevărat, de oferte, în special în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday. Citește mai departe...

VIDEO Planul lui Marcel Ciolacu pentru a salva industria auto locală: instituțiile publice să cumpere mașini produse în România

Premierul Marcel Colacu afirmă că, în contextul concurenţei pe piaţa autovehiculelor, este necesară protejarea industriei auto din România. Citește mai departe...

Incendiu în Carpații Meridionali. Aproape 100 de pompieri și un elicopter Black Hawk se luptă cu focul

Incendiu în Carpații Meridionali. Aproape 100 de pompieri și un elicopter Black Hawk se luptă cu focul. Incendiul de pădure a izbucnit, sâmbătă dimineaţa, în apropierea Vârfului Comisu, între localităţile Vlădeni şi Făgăraş. Citește mai departe...

După tentativa de lovitură de stat din Ungaria, Orban acuză Bruxellesul: 'Toate imperiile sunt aşa, la fel erau şi sovieticii! Au nevoie de un guvern marionetă'

O știre făcea vâlvă în Europa zilele trecute: tentativă de lovitură de stat la Budapesta! Autoritățile maghiare au reținut mai mulți suspecți în cazul unei tentative de lovitură de stat, o grupare periculoasă - spun anchetatorii maghiari - , care planifica o adevărată lovitură Citește mai de...

Fraudă la concursul de admitere în Poliție - Cum a încercat un candidat să trișeze

Un candidat la concursul pentru postul de agent în cadrul Biroului Rutier din Poliţia Babadag a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, după ce asupra sa a fost găsit un stem de comunicare. Citește mai departe...

VIDEO Nicolae Ciucă, plan uriaș pentru București: Palatul Victoria devine muzeu, Guvernul se mută lăngă Parlament, ministerele sunt preluate de universități

Sediul actual al Guvernului va deveni muzeu, Executivul îşi va desfăşura activitatea unde se află Casa Ştiinţei, iar clădirile actuale ale ministerelor vor intra în posesia universităţilor, prevede proiectul pentru Bucureşti, prezentat sâmbătă la Parlament de candidatul PNL la Citește mai de...

Președintele PNL Iași respinge acuzațiile PSD referitoare la o înțelegere cu AUR

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că liberalii nu au făcut vreo înţelegere cu AUR la alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi, el adăugând că "limbajul PRM-ist al PSD Iaşi arată apropierea de AUR şi denotă degradarea unei filiale aflate Citește mai depart...

Video Elias Charalambous și-a motivat echipa după înfrângerea din Scoția: Urmează un nou meci, o întâlnim pe Rapid

Elias Charalambous, antrenorul FCSB, a declarat într-o conferinţă de presă, că echipa este pregătită să dea totul pe teren în derby-ul cu FC Rapid, programat, duminică, în etapa a 14-a a Superligii."Urmează un nou meci, o întâlnim pe Rapid. Citește mai departe...

VIDEO Liviu Dragnea: 'Credeţi că este o coincidenţă faptul ca'

Orice alegeri contrafăcute, câștigate prin minciună, nu vor aduce lucruri bune, consideră fostul lider PSD, Liviu Dragnea, în contextul discuțiile despre posibila propulsare a președintelui AUR George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, totul cu sprijinul indirect al Citește mai...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.