Scandal imens la Belgrad - Mormântului lui Tito este mărul discordiei

Scandal imens la Belgrad - Mormântului lui Tito este mărul discordiei
📅 2024-09-21

Primarul Belgradului a anunțat că vrea ca rămășițele lui Tito să fie mutate înapoi în Croația sa natală, declanșând o dezbatere mai fierbinte decât o vară balcanică, notează Politico.

Cu trabucul cubanez în mână și îmbrăcat în costumul său alb, emblematicul lider al celui de-al Doilea Război Mondial al fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito, ar fi avut probabil un chicot din plin la dezbaterea  care a fost aprinsă de planurile de a-și muta mormântul din capitala sârbă în locul său natal, in Croatia.

Primarul naționalist al Belgradului, Aleksandar Šapić, face eforturi pentru exhumarea eroului iugoslav, argumentând că relocarea lui Tito la locul său natal din orașul croat Kumrovec este o problemă cheie pentru Serbia.

„Cred că mutarea mormântului lui Josip Broz de la Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importantă pentru poporul sârb și pentru viitorul acestei țări”, a spus Šapić în timpul unei reuniuni a adunării orașului de luni, care a fost convocată pentru a discuta bugetul. probleme.

Dar într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru POLITICO, președintele sârb Aleksandar Vučić a turnat apă rece asupra ideii.

„Nu se va întâmpla”, a spus Vučić. „Nu am fost niciodată un mare fan al comuniștilor și al regimului comunist, dar Josip Broz face parte din istoria noastră, a trăit aici și a fost îngropat aici și va rămâne o parte a istoriei sârbe și iugoslave”.

Lupta pe oasele lui Tito subliniază echilibrul delicat pe care liderul sârb, pe care mulți din străinătate îl consideră naționalist, trebuie să-l mențină în propriile sale rânduri, care includ multe figuri în dreapta sa.

Tito a fost un titan al istoriei iugoslave și a condus țara de zeci de ani în urmă, când era un stat comunist. A fost înmormântat la Belgrad în 1980 într-o înmormântare de stat elaborată. Deși mulți din regiune îl consideră încă o figură unificatoare, naționaliștii sârbi susțin că originea sa etnică croată și slovenă cer ca rămășițele sale să fie mutate dincolo de granițele Serbiei.

Šapić a adăugat că, în loc să întrețină mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslavă din capitală, Belgradul ar trebui să ia în considerare ridicarea unui monument pentru Dragoljub „Draza” Mihailović, liderul sârb al mișcării cetnice care a colaborat cu naziști, care a fost condamnat. la moarte de Tito după al Doilea Război Mondial.

„Cred că ar trebui să aibă în sfârșit un monument la Belgrad, într-un loc demn din centrul orașului”, a spus Šapić.

Propunerea de relocare a lui Tito a provocat rupturi în cadrul coaliției de guvernământ a Serbiei, care, deși este condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), de centru-dreapta, include și Partidul Socialist din Serbia și Mișcarea Socialiștilor, precum și ultranaționaliștii sârbi care țin jurământul.

În afara guvernului, intelectuali proeminenți din Serbia s-au refuzat la ideea de a dezgropa pe Tito, care este încă iubit în Serbia și în întreaga regiune.

Strada principală din Sarajevo, capitala Bosniei, poartă încă numele lui Tito, la fel ca străzile din Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovenia. Chiar și locuri atât de departe de Serbia, cum ar fi Algeria, Brazilia și Egiptul, au drumuri care poartă numele lui Tito, precum și țările UE, Franța și Italia.

În calitate de președinte pe viață al Republicii Socialiste Federale Iugoslavia, Tito a condus o țară socialistă atipic moderată care a menținut o relație strânsă atât cu Vestul, cât și cu Estul. Personalități precum prim-ministrul britanic conservator Winston Churchill s-au numărat printre prietenii săi apropiați, în timp ce președintele comunist cubanez Fidel Castro îi furniza cel mai bun tutun premium din națiunea insulară.

Cel mai remarcabil, Tito a scos Iugoslavia din ghearele Uniunii Sovietice și a ordinii sale mondiale comuniste rigide și a fondat așa-numita Mișcare Nealiniată. Ordinea mondială a treia cale a fost esențială în sprijinirea țărilor post-coloniale, cum ar fi India lui Jawaharlal Nehru, și a inspirat figuri precum liderul sud-african Nelson Mandela.

Sute de mii de oameni au vizitat mormântul lui Tito și muzeul  din Belgrad, din locuri atât de îndepărtate, precum statul pustnic din Coreea de Nord, a cărui interpretare a unui cântec dedicat liderului rămâne o curiozitate virală.

Mișcarea Nealiniată este încă activă, dar pălește în comparație cu perioada de glorie a Războiului Rece. Acum este dominată în mare măsură de regimuri autoritare precum Iranul.

Președintele Vučić a prezidat sesiunea de deschidere a reuniunii mișcării de la Belgrad din octombrie 2021 pentru tot ceea ce călătoria sa politică – de la membru al Partidului Radical Sârb anti-Tito la fondatorul Partidului Progresist Sârb – nu se aliniază cu moștenirea lui Tito.

Observatorii au spus chiar că Vučić canalizează abordarea lui Tito cu privire la politica externă prin menținerea legăturilor atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Moscova și că el profită de statutul nostalgic al liderului iugoslav pentru a construi legături cu națiunile africane - toate acestea, cu excepția Sudanului de Sud, sunt membre ale miscarea.

Imaginați-vă atunci consternirea lor când descoperă că primarul Belgradului intenționează să ducă rămășițele lui Tito peste graniță și să le arunce fără ceremonie în Croația.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Echipa Restul Lumii conduce cu 4-2 selecţionata Europei, în Cupa Laver

Echipa Restul Lumii o conduce pe selecţionata Europei cu scorul de 4-2, în competiţia masculină de tenis Cupa Laver, după ce americanul Frances Tiafoe l-a învins sâmbătă pe rusul Daniil Medvedev, cu 3-6, 6-4, 10-5, transmite presa internaţională. Citește mai departe...

Detalii despre scandalul monstru de la Spitalul Pantelimon. Medic: 'Au intrat cu bâte, cu furci şi cu săbii/ I-au căutat prin toate camerele'

Şase persoane au ajuns la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală în urma conflictului violent între două familii din oraşul Pantelimon, conflict care a continuat la unitatea de primiri urgenţe. Citește mai departe...

In Toronto, ForMin Odobescu presents Romania's experience in promoting equal opportunities

Romania's Foreign Minister Luminita Odobescu has presented, in Toronto, Canada, Romania's experience in promoting equal opportunities, combatting discrimination and stereotypes, eliminating all forms of violence and abuse. Citește mai departe...

Sean „Diddy” Combs, sub supraveghere la închisoare

Rapperul și producătorul de hip-hop Sean „Diddy” Combs a fost plasat sub supraveghere pentru prevenirea suicidului la Centrul Metropolitan de Detenție din Brooklyn, în primele zile ale detenției sale pentru acuzații de șantaj și infracțiuni sexuale. Citește mai departe...

Ministrul Luminiţa Odobescu, la reuniunea ministrelor afacerilor externe - "Women Foreign Ministers' Meeting"

Ministrul român al afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea ministrelor afacerilor externe - "Women Foreign Ministers' Meeting", organizată la Toronto de miniştrii afacerilor externe canadian, Mélanie Joly, şi jamaican, Kamina Johnson Smith. Citește mai depart...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..