Sărbătorile zilei din 16 Aprilie 2025 - Sfânta şi Marea Miercuri (Denie)
Ortodoxe
Sfânta şi Marea Miercuri (Denie);
Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina şi Hionia
Greco-catolice
Sf. m. Agapia, Irina şi Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous
Romano-catolice
Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre
În Sfânta şi Marea Miercuri dumnezeieştii Părinţi au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puţin înainte de mântuitoarea patimă.
Evanghelia care se citeşte la Denia de Marţi seara (Ioan 12, 17-50) arată înteţirea sau intensificarea conflictului dintre mai-marii cărturarilor şi fariseilor, pe de o parte, şi Iisus pe de altă parte. În această Evanghelie, Iisus prevesteşte: acum este judecata acestei lumi, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară. Iar Eu, când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine ( Ioan 12, 31 - 32). (sursa: "Foame şi sete după Dumnezeu", Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, Bucureşti, 2010 - https://basilica.ro)
În Sfânta şi Marea Miercuri, în timpul Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, după ce preotul a ridicat darurile de pe Sfânta Masă, mai rosteşte pentru ultima dată rugăciunea de pocăinţă a Sfântului Efrem Sirul.
Aceasta este ultima Liturghie a darurilor înainte sfinţite întrucât în Sfânta şi Marea Joi Hristos cheamă la Cina cea de Taină pe cei care s-au curăţit de păcate prin post şi pocăinţă.
* Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia, pomenite în calendarul creştin ortodox în ziua de 16 aprilie, erau surori şi au trăit în părţile Tesalonicului, în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), persecutor al Bisericii.
Părinţii lor nu erau creştini, dar ele îşi închinaseră viaţa lui Hristos.
Sfintele Muceniţe Agapia, Irina şi Hionia au fost aduse înaintea conducătorului Sisinie. Au fost îndemnate să se închine zeilor dar rămânând statornice în credinţa lor au fost întemniţate, lăsate un timp şi aduse din nou la judecată.
În timpul nedreptei judecăţi au fost întrebate cine le-a sfătuit să se dea de bunăvoie la o primejdie aşa mare, la care fecioarele au răspuns: "Primejdia aceasta este vremelnică, dar folositoare; căci dintr-însa se naşte slava cea veşnică".
Demnitarul le-a ordonat: "Împliniţi porunca împărătească şi jertfiţi zeilor". Iar sfintele fecioare au răspuns: "Noi aducem jertfă de laudă lui Dumnezeu, iar diavolului nu vom jertfi niciodată. Deci nu nădăjdui, că nu ne vei întoarce de la Domnul nostru Iisus Hristos, ci fă cele poruncite ţie de împăratul tău cel pământesc, precum şi noi facem cele poruncite de Împăratul nostru cel ceresc". (Vieţile Sfinţilor)
Neînduplecarea lor l-a mâniat pe slujbaşul imperial, care a poruncit ca Agapia şi Hionia să fie arse de vii.
Irina, cea mai tânără dintre ele, a fost ameninţată cu aceeaşi moarte, dacă nu se leapădă de Hristos şi nu jertfeşte idolilor. Dar nimic nu a putut să o înspăimânte. I s-a spus în cele din urmă că are să fie dusă într-o casă de desfrâu.
Şi a fost dusă de doi ostaşi spre casa de desfrâu, dar din rânduială dumnezeiască pe drum a ajuns singură pe un deal foarte înalt, iar odată ajunsă deasupra acelui deal nimeni nu a mai putut să urce la ea. Ostaşii au început atunci să tragă cu arcul asupra ei. Rănită fiind s-a culcat pe pământ şi şi-a dat duhul său Domnului, numărându-se cu mucenicii. (surse: "Foame şi sete după Dumnezeu", Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, Bucureşti, 2010 - https://basilica.ro; Vieţile Sfinţilor - paginiortodoxe.tripod.com)