Cum e posibil? Rusia luptă pe frontul din Ucraina cu un obuzier pe care nu ar fi trebuit, din punct de vedere tehnic, să îl aibă - VIDEO

Cum e posibil? Rusia luptă pe frontul din Ucraina cu un obuzier pe care nu ar fi trebuit, din punct de vedere tehnic, să
📅 2024-10-19

Săptămâna trecută, un videoclip promoțional de la Kremlin a atras atenția presei ucrainene care acoperă războiul. Clipul arăta un echipaj rus întărit care trăgea cu un sistem vechi de artilerie remorcată împotriva pozițiilor ucrainene din Donețk, scrie businessinsider.com.

Tunul de campanie prezentat: un obuzier D-74 de 122 mm, dezvoltat de Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor 1940.

Totuși, vârsta sa nu a fost principala atracție. La urma urmei, Rusia a desfășurat în mod regulat armament din epoca Războiului Rece din stocurile sale vechi.

Ceea ce este surprinzător în legătură cu D-74 din Ucraina este faptul că acesta nu ar trebui să se afle în inventarul Rusiei. Uniunea Sovietică a început să le producă în 1955, dar au fost înlocuite rapid de un alt tun, M-46, care trăgea cu gloanțe de 130 mm la o distanță mai mare.

Pe măsură ce D-74 a ieșit din vogă, Moscova a început să exporte armele în țări prietenoase cu sovieticii, precum Vietnam și China, și se crede că a distribuit întregul său arsenal.

D-74, importat din Coreea de Nord?

Cu toate acestea, arma a reapărut în mâinile rușilor în Donețk, ceea ce a determinat presa ucraineană să discute posibilitatea ca aceasta să fi fost importată dintr-o țară precum Coreea de Nord, despre care se știe, de asemenea, că stochează D-74.

„Nu este un secret faptul că Rusia are dificultăți semnificative atât în ceea ce privește materialele, cât și forța de muncă”, a declarat pentru Business Insider locotenent-colonelul în retragere Michael Purcell, care predă cursuri despre Rusia și securitatea internațională la Universitatea George Washington. „Și este sigur să presupunem că aceste sisteme, sau cel puțin muniția, provin din RPDC”.

Faptul că Rusia face cunoscut lumii că importă și utilizează D-74 s-ar potrivi, de asemenea, cu strategia sa de război, a adăugat el.

„Rusia nu s-a sfiit să-și consolideze și să-și promoveze legăturile de apărare cu RPDC”, a spus Purcell. „În același mod în care regimul Putin a căutat întotdeauna sprijin și aprobare din partea statelor marginalizate, indiferent de legitimitatea guvernului”.

Jennifer Kavanagh, senior fellow și director de analiză militară la think tank-ul Defense Priorities din Washington, a declarat pentru BI că Rusia ar putea încerca să demonstreze că poate aduna resurse vaste în mijlocul sancțiunilor occidentale.

„Având în vedere atenția acordată pierderilor Rusiei în ultimele șase săptămâni, publicitatea utilizării D-74 ar putea fi modul Rusiei de a-și semnala puterea de rezistență și capacitatea de a continua să lupte încă o perioadă”, a spus ea.

Rolul Pyongyangului în război a fost în centrul atenției în special pe măsură ce acesta își consolidează legăturile cu Rusia și se spune că furnizează Kremlinului un flux constant de arme. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat în februarie că Rusia primește cel puțin 1 milion de proiectile de artilerie din Coreea de Nord.

Duminică, el a declarat că aceasta din urmă a stabilit o prezență militară în Ucraina. Autoritățile de la Seul au declarat, de asemenea, săptămâna trecută, că este „foarte probabil” ca soldați nord-coreeni să fie desfășurați în Ucraina și că rapoartele potrivit cărora șase dintre aceștia au fost uciși pe câmpul de luptă sunt probabil adevărate.

Purtătorul de cuvânt al președinției Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat presei de stat că aceste rapoarte sunt false. „Arată ca o altă știre falsă”, a spus el, potrivit TASS.

China menține, de asemenea, un arsenal de D-74, pe care îl numește tun remorcat Type 60, potrivit raportului Military Balance 2024 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice .

Ministerul Apărării din Rusia și Ministerul Afacerilor Externe din China nu au răspuns solicitărilor de comentarii trimise de BI.

Apariția lui D-74 demonstrează producția nouă încă nu ține pasul cu pierderile de pe câmpul de luptă

Kavanagh a declarat că este posibil ca Rusia să mai aibă o mână de D-74 rămase în propriul stoc. Chiar dacă D-74 nu provine din Coreea de Nord, utilizarea de către Rusia a unui sistem atât de vechi - precum tancurile T-55 văzute în Ucraina - indică faptul că a trebuit să sape adânc în rezervele sale.

„Oricum ar fi, faptul că sunt forțați să folosească tehnologie din era sovietică sugerează că, în ciuda unei reconstrucții militare mai rapide decât se aștepta, producția nouă încă nu ține pasul cu pierderile de pe câmpul de luptă”, a declarat Kavanagh.

Purcell a declarat că, în ciuda vârstei sale, D-74 ar putea fi încă util Rusiei într-un război modern în Ucraina.

„Aceste sisteme vechi pot fi eficiente”, a spus el.

„Un D-74 întreținut, aprovizionat și utilizat în mod eficient poate ajuta la acoperirea unei lacune în cerințele Rusiei pentru focuri de artilerie în masă în tipul de război de tranșee în mare parte static din Ucraina”, a adăugat el.

Capacitatea Rusiei de a achiziționa provizii, arme, piese - și acum, conform rapoartelor, trupe - de la aliații săi a fost un punct dureros pentru Occident, care a sperat că sancțiunile sale vor reduce capacitatea Moscovei de a-și alimenta războiul.

De atunci, însă, președintele rus Vladimir Putin a orientat economia țării astfel încât aproximativ 40% din bugetul național să se concentreze pe producția de apărare, producând milioane de drone și proiectile de artilerie.

Moscova se întreabă acum cât timp își poate susține maratonul de război, un termen limită care a devenit din ce în ce mai incert acum că a semnat un pact cu Phenianul și a deschis un flux critic de materiale de război gata de utilizare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Când ar putea fi dați în folosință cei 10 km ai autostrăzii A1 dintre Marginea și Holdea, între județele Timiș și Hunedoara

Cei 10 km ai autostrăzii A1 dintre Marginea și Holdea, între județele Timiș și Hunedoara, ar putea fi dați în folosință înainte de termenul stabilit pentru 2026, spune  Sorin Grindeanu, potrivit Rador Radio România. Citește mai departe...

Cum e posibil? Rusia luptă pe frontul din Ucraina cu un obuzier pe care nu ar fi trebuit, din punct de vedere tehnic, să îl aibă - VIDEO

Săptămâna trecută, un videoclip promoțional de la Kremlin a atras atenția presei ucrainene care acoperă războiul. Clipul arăta un echipaj rus întărit care trăgea cu un sistem vechi de artilerie remorcată împotriva pozițiilor ucrainene din Donețk, scrie businessinsider.com. Citește mai depart...

Motivul absurd pentru care Delia Budeanu a fost pedepsită de Elena Ceaușescu

Delia Budeanu s-a stins din viață pe 19 octombrie 2024. După decesul soțului său, Radu Budeanu, reputat jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, Delia Budeanu s-a retras din viața publică. Citește mai departe...

Volei masculin: CSA Steaua Bucureşti şi CS Dinamo Bucureşti au obţinut victorii, sâmbătă, pe teren propriu, în etapa a treia a Diviziei A1 / Clasament

CSA Steaua Bucureşti şi CS Dinamo Bucureşti au obţinut victorii, sâmbătă, pe teren propriu, în etapa a treia a Diviziei A1 la volei masculin, informează AGERPRES. Citește mai departe...

Fenomenul therianilor a ajuns și în România: să nu ne mirăm dacă îi vom vedea pe străzi sau în parcuri - VIDEO

O persoană care se comportă și se identifică ca fiind un animal poartă denumirea de Therian. Acest fenomen a devenit tot mai popular pe TikTok, unde utilizatorii adoptă comportamente și înfățișări inspirate de diverse animale, precum pisici, lupi, urși sau câini. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.