Un nou minister de vârf pentru o nouă politică economică, Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor fuziona, a subliniat ministrul ungar al economiei într-un videoclip postat vineri pe pagina sa de pe Facebook.
Márton Nagy a mai menţionat că va lucra cu profesioniști excelenți pentru a sprijini familiile și afacerile. "În același timp, dorim să stabilim o cooperare excelentă şi cu banca centrală", a adăugat ministrul, care a subliniat: „În ultimii cinci ani ne-am confruntat cu trei crize: criza provocată de coronavirus, criza energetică cauzată de război și "acum ne confruntăm cu criza economiei germane". Familiile și afacerile au dat dovadă de o implicare exemplară şi în această situație extrem de dificilă.
Márton Nagy a spus: "Avem o șansă pentru pace anul acesta. Putem depăşi această situaţie cu ajutorul noului plan de acțiune economică în 21 de puncte.
În 2025 salariile vor crește cu 8% , inflația va fi menținută la 3%, iar economia va fi impulsionată; toate acestea pe lângă o politică bugetară extrem de strictă", a anunțat oficialul maghiar, informează Hirado, conform Rador Radio România.
"Ajutăm familiile să își gestioneze finanțele cu mai mulți bani. Ajutăm tinerii să găsească mai ușor o locuință. Și ajutăm întreprinderile să se dezvolte mai rapid", a spus Márton Nagy, adăugând că "o putem face împreună".
Situația din România
Anul 2025 vine cu scumpiri la carburanţi, în urma creşterii accizelor, cu majorarea tarifului la călătoria cu metroul, dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa "trenuleţ".
Așa-numita „ordonanță-trenuleț” conține măsuri de austeritate care afectează bugetarii, pensionarii și sectoare întregi precum IT, Construcții și HoReCa. Guvernul își propune să facă economii de aproximativ 1% din PIB, în condițiile în care deficitul bugetar va depăși, cel mai probabil, 8% în 2024 (subiectul pe larg, aici).