Moldova intenţionează să stabilească controlul deplin asupra companiei Moldovagaz, care este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, informează neftegaz.ru.
Premierul D. Recan le-a spus reporterilor despre acest lucru după ședința de guvern.
Să notăm că acțiunile de participare la societate începând cu anul 2013 au fost distribuite după cum urmează:
• 50% aparține Gazprom,
• 35,6% - către guvernul Moldovei,
• aproximativ 13% - către autoritățile din Transnistria,
• acționarii minoritari dețin și o parte din acțiuni.
Potrivit lui D. Rechan, un grup de avocați internaționali este acum în curs de formare pentru a ajuta la restituirea activelor energetice confiscate de Rusia.
Jurnalistii l-au intrebat pe oficial despre posibilitatea repetarii actiunilor ucrainenei Naftogaz, care a castigat arbitrajul international impotriva Gazprom. D. Recean nu a exclus un astfel de scenariu, spunând că autoritățile moldovenești iau în considerare toate opțiunile legale disponibile.
Afirmațiile premierului:
• vorbim de restituirea bunurilor Moldovei care au fost confiscate, inclusiv în mod fraudulos, din diverse sectoare, în special din sectorul energetic;
• aceste active includ Moldovagaz și Moldavskaya GRES din Kuchurgan, situate în regiunea transnistreană și privatizate de RAO UES din Rusia;
• returnarea activelor energetice este considerată o prioritate națională, având în vedere impactul semnificativ al problemei asupra securității energetice a țării;
• Guvernul Republicii Moldova intenționează să adere la experiența Ucrainei pentru a restitui bunurile naționale și a asigura protecția intereselor statului la nivel internațional;
• țara urmează să conteste în instanță pretențiile Gazprom privind datoria pentru livrări către malul drept.
Vă reamintim că compania rusă așteaptă o plată de 709 milioane USD de la Moldovagaz. Cu toate acestea, după audit, Moldova a recunoscut doar 8,6 milioane de dolari. Apoi, președintele țării, M. Sandu, a rotunjit suma la 9 milioane de dolari.
Aceste împrejurări au influențat, printre altele, sistarea livrărilor de gaze rusești către Moldova (malul stâng al Nistrului) după expirarea contractului de tranzit ucrainean la 1 ianuarie 2025 și au complicat posibilitatea menținerii livrărilor de gaze rusești.
Anterior, D. Rechan a cerut deja pregătirea modificărilor la legislație în vederea naționalizării unui număr de unități responsabile cu securitatea energetică a Republicii Moldova.
În Transnistria, starea de urgență (starea de urgență) în economie a fost prelungită până la 8 februarie 2025. A fost introdusă la 11 decembrie 2024 pentru o perioadă de 30 de zile din cauza riscului de sistare a livrărilor de gaze rusești, ceea ce s-a întâmplat. la 1 ianuarie 2025.
Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență pentru 60 de zile de la 16 decembrie 2024.
Gazprom a anunțat încetarea furnizării de gaze către țară pe 28 decembrie. 2024 din cauza faptului că Moldovagaz nu efectuează în mod regulat plăți în conformitate cu obligațiile sale contractuale, ceea ce încalcă termenii acordurilor.
Drept urmare, compania rusă leagă livrările către malul stâng al Nistrului cu recunoașterea Moldovei a unei datorii istorice, estimată chiar de Gazprom la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, Chișinăul nu este de acord cu valoarea datoriei, invocând rezultatele unui audit internațional, pe care partea rusă a conflictului nu le recunoaște. Se observă că din 4 decembrie 2022 gaze în volum de circa 5,7 milioane m3/zi a fost trimisă de către Gazprom, care l-a furnizat în cadrul unui acord cu Moldovagaz, Transnistriei.
Cum rămâne cu gazul în Transnistria?
Acum, în Republica Moldova Transnistreană (PMR) nerecunoscută, 122 de localități sunt întrerupte de la aprovizionarea cu gaze.
În total, nu au fost gaze:
• 51.500 de abonați în mediul rural,
• peste 20.000 de proprietari de case private în orașe,
• 1.800 persoane juridice persoane fizice și antreprenori.
Gaz disponibil:
• 17 facilităţi sociale,
• 79 de unități comerciale,
• sute de unități de catering.
Întreprinderile industriale au încetat să funcționeze, cu excepția întreprinderilor de susținere a vieții.
Centrala Electrică a Districtului de Stat al Moldovei funcționează acum pe cărbune, doar 2 unități electrice sunt folosite pentru a genera energie electrică pentru populație.
Datorită utilizării pe scară largă a aparatelor electrice, consumul de energie electrică a crescut. Rețelele de căldură și energie din Transnistria sunt supraîncărcate, ceea ce face situația critică.
Ca urmare a agravării situației, Consiliul Suprem al PMR a făcut un apel la comunitatea internațională, solicitând deblocarea alimentării cu gaze în regiune.
Să reamintim că la 15 ianuarie 2025, președintele PMR V. Krasnoselsky a anunțat că Pridnestrovie așteaptă restabilirea aprovizionării cu gaze rusești sub forma unei zone umanitare. Înainte de aceasta, oficialul a purtat negocieri cu conducerea Ministerului Energiei al Federației Ruse.
S-a clarificat faptul că Uzina Raională de Stat Moldova, situată în Transnistria, nu va furniza energie electrică pe malul drept al Nistrului, așa cum a fost cazul până în 2025.