Reportajul care scoată la lumină adevărul din spatele hainelor de câțiva lei de pe Shein. 'Dacă luna are 31 de zile, muncesc 31'

Reportajul care scoată la lumină adevărul din spatele hainelor de câțiva lei de pe Shein. 'Dacă luna are 31 de zile, mun
📅 2025-01-13

Fabricile din Guangzhou, China, care produc haine pentru gigantul Shein, funcționează aproape neîncetat, iar muncitorii lucrează în condiții care ridică semne de întrebare legate de drepturile omului și standardele legale ale muncii.

Un reportaj BBC scoate la lumină orele istovitoare, salariile mici și presiunea constantă resimțită de angajați, care sunt plătiți pe bucată și depind de fiecare strop de productivitate pentru a-și întreține familiile.

Zumzetul mașinilor de cusut este o constantă în unele zone din Guangzhou, un port prosper situat pe râul Pearl, în sudul Chinei.

Acesta răsună prin ferestrele deschise ale fabricilor de dimineața devreme până târziu în noapte, pe măsură ce sunt terminate tricourile, pantalonii scurți, bluzele, pantalonii și costumele de baie care vor ajunge în dulapurile din peste 150 de țări.

Acesta este sunetul cartierului Panyu, cunoscut drept „satul Shein”, un labirint de fabrici care alimentează cel mai mare retailer de modă rapidă din lume.

O zi liberă pe lună

„Dacă luna are 31 de zile, voi lucra 31 de zile”, a spus un muncitor pentru BBC. Cei mai mulți spun că au doar o zi liberă pe lună.

BBC a petrecut câteva zile în această zonă: au fost vizitate 10 fabrici, au fost intervievați patru patroni și peste 20 de muncitori. De asemenea, au fost analizate piețele de muncă și furnizorii de textile.

S-a descoperit că inima acestui imperiu este o forță de muncă care stă la mașinile de cusut aproximativ 75 de ore pe săptămână, contrar legislației muncii din China.

Aceste ore nu sunt neobișnuite în Guangzhou, un centru industrial pentru muncitorii din mediul rural în căutare de venituri mai mari, sau în China, care de mult timp este considerată fabrica lumii.

Dar acestea adaugă o listă tot mai lungă de întrebări despre Shein, o companie fondată în China, care în doar cinci ani a devenit un gigant global.

Încă deținută privat, compania este estimată la aproximativ 36 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde de dolari) și are în vedere listarea la Bursa din Londra.

Acuzații de muncă forțată

Succesul meteoric al Shein este însă umbrit de controverse privind tratamentul angajaților și acuzațiile de muncă forțată. Anul trecut, compania a recunoscut că a găsit copii muncind în fabricile sale din China.

Shein a refuzat să ofere un interviu, dar a transmis BBC un comunicat în care afirmă că „Shein este angajată să asigure tratamentul corect și demn al tuturor muncitorilor din lanțul nostru de aprovizionare” și că investește zeci de milioane de dolari în consolidarea guvernanței și respectării normelor.

Compania a adăugat: „Ne străduim să stabilim cele mai înalte standarde de plată și solicităm tuturor partenerilor noștri să respecte codul nostru de conduită. În plus, Shein lucrează cu auditori pentru a asigura respectarea acestor standarde.”

Succesul Shein constă în volum — inventarul online numără sute de mii de produse — și reduceri mari: rochii de 10 lire sterline, pulovere de 6 lire sterline, prețuri care rareori depășesc 8 lire sterline în medie.

Veniturile au explodat, depășind branduri precum H&M, Zara și Primark. Vânzările la prețuri mici sunt susținute de locuri precum „satul Shein”, care găzduiește aproximativ 5.000 de fabrici, majoritatea furnizori Shein.

Clădirile au fost transformate în spații pentru mașini de cusut, role de material și saci plini cu resturi de țesături. Ușile subsolurilor sunt mereu deschise pentru ciclul aparent nesfârșit de livrări și colectări.

Oamenii sunt plătiți pe articol

Chiar și după ora 22:00, mașinile de cusut — și oamenii care lucrează la ele — nu se opresc, în timp ce alte materiale sosesc în camioane atât de pline încât bucăți de stofă cad pe podeaua fabricii.

„De obicei lucrăm 10, 11 sau 12 ore pe zi”, spune o femeie de 49 de ani din Jiangxi, care refuză să-și dea numele. „Duminica lucrăm cu aproximativ trei ore mai puțin.”

Pe străzile din Panyu, muncitorii calculează câți bani ar putea câștiga. Plata se face pe piesă, iar muncitorii examinează cusăturile unor pantaloni expuși, încercând să evalueze dificultatea lucrării.

Aceasta este rețeaua de aprovizionare a Shein. Fabricile sunt contractate să producă haine la comandă – unele mici, altele mari. Dacă pantalonii chinos au succes, comenzile vor crește, iar producția trebuie să țină pasul. Fabricile angajează muncitori temporari pentru a face față cererii pe care personalul permanent nu o poate îndeplini.

„Suntem plătiți pe bucată”, explică ea. „Depinde cât de dificil este produsul. Ceva simplu, cum ar fi un tricou, valorează unu-doi yuani (mai puțin de un dolar) pe bucată, iar eu pot face aproximativ zece într-o oră.”

Orele standard de lucru par să fie de la 08:00 până bine după 22:00, a constatat BBC.

Acest lucru este în concordanță cu un raport al grupului elvețian de advocacy Public Eye, bazat pe interviuri cu 13 muncitori din fabrici care produc haine pentru Shein.

Orele lungi de lucru au atras critici: conform legilor muncii din China, săptămâna de lucru nu ar trebui să depășească 44 de ore, iar angajatorii trebuie să asigure cel puțin o zi de odihnă pe săptămână.

Deși sediul Shein este acum în Singapore, majoritatea produselor sale sunt fabricate în China, o țară cu un lanț de aprovizionare complet, unde toate materialele sunt produse local.

Cu toate acestea, acuzațiile legate de utilizarea forței de muncă din regiunea Xinjiang și lipsa de transparență a lanțului său de aprovizionare rămân provocări majore pentru companie.

„Dacă Shein poate obține o ofertă publică inițială (IPO), acest lucru ar însemna recunoașterea sa ca o companie decentă”, a spus Sheng Lu, profesor la Universitatea din Delaware.

Însă până atunci, Shein va continua să fie subiect de controverse, iar muncitorii din Guangzhou vor continua să lucreze ore lungi, în speranța unui câștig mai bun.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Crin Antonescu, sigur că va fi candidatul coaliției, înainte de sondaje: 'Nu cred că mai are rost această întrebare'

Crin Antonescu a comentat informațiile legate de candidatura sa la alegerile prezidențiale. „'Dar dacă', nu cred că mai are rost această întrebare”, a explicat Antonescu. El este propus pentru a fi candidatul comun al PSD, PNL și UDMR. Citește mai departe...

Ultimă oră – A apărut motivarea Curții de Apel București în cazul Călin Georgescu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au arătat în motivarea deciziei luate în dosarul în care instanţa a respins, ca neîntemeiată, acţiunea lui Călin Georgescu de a ataca trei decizii ale Biroului Electoral Central în urma anulării alegerilor prezidenţiale, că hotărârile Citește mai departe...

Fost deputat PSD: În locul lui Crin Antonescu nu mi-aș face prea multe planuri de viitor

Fostul deputat PSD, Radu Cristescu, a lansat un atac dur la adresa candidatului comun al PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale. Citește mai departe...

Marocani depistaţi într-un tren care circula pe ruta Bucureşti-Timişoara - Intenţionau să ajungă în Italia

Poliţiştii de la Serviciul de Transporturi Mehedinţi au depistat doi cetăţeni marocani în trenul Bucureşti Nord- Timişoara. Ei întenţionau să ajungă în Italia, dar au fost preluaţi de poliţiştii de frontieră. Citește mai departe...

CFR Călători reduce din trenuri: care sunt rutele afectate și de ce a luat compania această decizie

CFR Călători anunță adaptarea temporară a capacității de transport, măsură care vizează suspendarea unor trenuri.Potrivit unui comunicat al companiei, „adaptarea circulației trenurilor este făcută în așa fel încât să aibă un impact minim asupra publicului și a pieței. Citește mai departe...

Răpire ca-n filme! Fiu de preot, din Vâlcea, torturat de interlopi, după ce ar fi investit banii lor în Bitcoin

Scene incredibile, ca dintr-un film de acțiune, s-au petrecut în Vâlcea. Fiul unui preot a fost răpit și torturat de trei interlopi, după ce ar fi făcut investiții cu banii lor în Bitcoin. Citește mai departe...

Studenții UBB, campioni mondiali la o competiție din SUA

Studenții Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat ediția din 2025 a competiției internaționale de studii de caz organizată de Grossman School of Business din cadrul Universității din Vermont (SUA). Citește mai departe...

Turnură neașteptată în cazul mamei şi fiului ei, găsiţi morţi în casă în Bihor. Suspectul este deja în arest

Răsturnare de situaţie în cazul mamei şi fiului ei, găsiţi morţi în casă, într-o localitate din Bihor. Poliţiştii au deja în custodie un suspect, pe care l-au reţinut pentru altă faptă. Citește mai departe...

Traficant arestat pentru comercializare de droguri către consumatori din Mehedinţi

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, au documentat activitatea infracţională a unei persoane, de 41 de ani, Citește mai de...

BREAKING| Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur foarte puternic/ VIDEO

Agenţia Meteorologică din Japonia a emis luni o avertizare de tsunami după ce un cutremur cu magnitudinea de 6,9 a avut loc în largul coastei de sud-vest a Japoniei, relatează CNN. Breaking News ????????????????JAPAN EARTHQUAKE UPDATEIn the CCTV footage from Miyazaki, Japan, a huge 6. Citeșt...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.