Joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre consumul de antibiotice în țara noastră, în anumite cazuri chiar și atunci când situația nu o cerea sau nu erau administrate la recomandarea medicilor, potrivit Mediafax.
Întrebat, joi, dacă Ministerul Sănătății deține o monitorizare a consumului de antibiotice, în condițiile în care acestea au reprezentat, ani de zile, o problemă, Alexandru Rafila a precizat că nu are cifrele, „o să vedem cifrele la sfârșitul anului 2024, dar din datele preliminare pe care le avem, a scăzut și cred că a scăzut probabil cu niște zeci de procente, nu știu, 10 sau 20%, dar consumul de antibiotice a scăzut în România după introducerea acelei măsuri”.
Ministerul Sănătății este de părere că aceasta a fost o măsură „binevenită”. „Apropo de acest lucru, mai ales că discutăm despre virozele respiratorii, nu se recomandă, inclusiv în această infecție cu metapneumovirus, nu se recomandă tratamentul antibiotic, el este rezervat persoanelor care fac o suprainfecție sau o infecție bacteriană, respiratorie, numai la recomandarea medicului și este cel mai bine după efectuarea unui test de sensibilitate ca să aleagă antibioticul potrivit și nu trebuie date niciodată antibiotice numite de rezervă, adică niște antibiotice pe care le folosim în situații speciale”, a mai spus Rafila, joi.
Potrivit declarațiilor sale, „există antibiotice de primă intenție, ele trebuie folosite exclusiv, dar doar atunci când este vorba despre infecție bacteriană și numai la recomandarea medicului”.