Putin i s-a plâns liderului american de atacuri ucrainene/ Rusia încearcă să "câştige timp"(Zelenski)

Putin i s-a plâns liderului american de atacuri ucrainene/ Rusia încearcă să "câştige timp"(Zelenski)
📅 2025-05-21

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său american Donald Trump - în cadrul discuţiei telefonice purtate luni după-amiază - despre atacurile masive ucrainene împotriva Rusiei în primele ore ale dimineţii zilei de 7 mai, imediat după intrarea în vigoare a armistiţiului anunţat de Moscova, a dezvăluit marţi presei consilierul Kremlinului pentru afaceri internaţionale, Iuri Uşakov, citat de agenţia de presă oficială TASS, potrivit Agerpres.


"Preşedintele nostru a subliniat importanţa recentei aniversări a Victoriei în Marele Război Patriotic (aşa cum numeşte Rusia cel de-al Doilea Război Mondial), amintind că a anunţat un armistiţiu de trei zile înainte de sărbătoare. După aceea, în primele ore ale dimineţii zilei de 7 mai, Ucraina a lansat 524 de drone şi rachete Storm Shadow asupra Rusiei, majoritatea fiind îndreptate spre Moscova. Practic, toate au fost doborâte", a afirmat Uşakov, fost ambasador în SUA.

Potrivit consilierului prezidenţial, Putin i-a spus, de asemenea, lui Trump despre un (presupus) complot terorist dejucat în apropierea Kremlinului şi a Pieţei Roşii, înaintea paradei militare de 9 mai la care fuseseră invitaţi numeroşi lideri străini, între care preşedintele chinez Xi Jinping.

Preşedintele rus a decretat un armistiţiu de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 8 mai (ora 21:00 GMT, pe 7 mai) până la ora 00:00, ora Moscovei, pe 11 mai (ora 21:00 GMT, pe 10 mai), cu ocazia împlinirii a 80 de ani a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Marele Război Patriotic. Potrivit Kremlinului, "toate operaţiunile militare au fost suspendate în acea perioadă".

Kievul a respins armistiţiul propus de Putin, calificându-l drept o "acţiune de PR", propunând în schimb un armistiţiu de 30 de zile, o iniţiativă formulată anterior de însăşi administraţia preşedintelui Donald Trump.
Luni după-amiază, Putin şi Trump au vorbit la telefon mai mult de două ore, abordând în principal rezolvarea conflictului din Ucraina. Liderul rus a lăudat ulterior conversaţia sa cu preşedintele SUA, numind-o drept "constructivă".Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Rusia că încearcă doar "să câştige timp", făcând să treneze discuţiile în vederea unei încetări a focului pentru "a-şi continua" invazia în Ucraina, notează AFP.
Această discuţie, la trei zile după primele convorbiri de pace ruso-ucrainene din 2022, nu s-a încheiat cu un anunţ privind încetarea focului, aşa cum ceruseră Kievul şi aliaţii săi europeni.

În pofida absenţei vreunui progres major, Donald Trump, care presează Rusia şi Ucraina să reducă armele la tăcere, s-a lăudat că cele două părţi beligerante vor "începe imediat negocieri în vederea" unui armistiţiu.

În absenţa vreunui calendar, nu există nicio garanţie că Moscova şi Kievul vor ajunge la un acord, într-un moment în care armata rusă îşi continuă asaltul în estul Ucrainei, unde trupele ucrainene se confruntă cu nenumărate dificultăţi.

"Este evident că Rusia încearcă să câştige timp pentru a-şi continua războiul şi ocupaţia", a denunţat marţi Zelenski, calificând condiţiile Moscovei drept "nerealiste".

Delegaţiile rusă şi ucraineană, reunite vineri la Istanbul sub mediere turcă, au indicat că fiecare parte îşi va "prezenta" în curând "viziunea" asupra unui posibil armistiţiu, conform negociatorului rus,Vladimir Medinski.

Dar abordările celor două tabere diferă: Kievul cere o încetare a focului "necondiţionată" de 30 zile pentru a permite desfăşurarea discuţiilor de pace, în timp ce Moscova porneşte de la ideea că negocierile trebuie să aibă loc "simultan" cu luptele pe front, potrivit lui Medinski.

Principalele cancelarii europene, susţinătoare fidele ale Kievului, ameninţă Rusia cu sancţiuni "masive" dacă nu va exista un armistiţiu, dar Vladimir Putin respinge această cerere, considerând că acest lucru ar oferi armatei ucrainene timp să se reînarmeze cu ajutor militar occidental.

În ceea ce în acest stadiu pare să fie un impas diplomatic, Donald Trump susţinea luni că "s-au făcut progrese", conform AFP.

Putin a fost însă mai prudent, calificând convorbirea drept "utilă" şi apreciind că discuţiile cu Ucraina sunt "pe drumul cel bun".

Într-o scurtă declaraţie de presă, el a spus că Rusia este pregătită să lucreze cu Ucraina la un "memorandum", o etapă prealabilă înaintea unui "posibil tratat de pace", subliniind nevoia "găsirii unor compromisuri".

Or, Volodimir Zelenski a declarat luni seara că "nu ştie nimic" despre niciun fel de "memorandum", precizând totuşi că este gata să studieze oferta rusă.

De când a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin şi-a menţinut revendicările maximaliste, în special ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi la cele patru regiuni ale sale controlate parţial de Rusia (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), pe lângă Crimeea, anexată în 2014.

Ucraina respinge cu fermitate aceste cereri şi cere ca armata rusă, care ocupă aproape 20% din teritoriul său, să se retragă. Ceea ce Moscova nu intenţionează să facă.

Pentru a evita o nouă invazie rusă în viitor, Kievul cere de asemenea "garanţii de securitate" solide, în special din partea SUA, principalul său susţinător de peste trei ani.

În faţa unei eventuale dezangajări din partea SUA, europenii au adoptat oficial marţi al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, a declarat că speră la o "reacţie puternică" din partea Washingtonului dacă Moscova îşi menţine actuala poziţie, în timp ce ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a apreciat că discuţia Trump-Putin a arătat că preşedintele rus "nu este pregătit" să facă concesii.

"Politicienii occidentali şi media depun eforturi titanice pentru a face să eşueze dialogul constructiv" între Rusia şi SUA, a denunţat trimisul lui Vladimir Putin pentru afaceri economice internaţionale, Kirill Dmitriev.

"Aceasta este o nouă victorie tactică pentru Putin", apreciază într-o declaraţie pentru AFP politologul independent Konstantin Kalacev, potrivit căruia statu quo-ul actual va da "timp" armatei ruse, care "speră să încheie înfrângerea trupelor ucrainene în această vară".

La rândul său, China, cel mai apropiat partener al Kremlinului, şi-a exprimat marţi sprijinul pentru "dialogul direct" între Moscova şi Kiev.

Aflându-se în avantaj pe front, forţele ruse susţin că au înaintat în ultimele zile în regiunea Doneţk (est), epicentrul luptelor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

A fost adoptat tratatul pandemic: Statele membre ale OMS au ajuns la o înțelegere

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat marţi un acord cu privire la modul de pregătire pentru viitoarele pandemii după cea de COVID-19 produsă între anii 2020 şi 2022, transmit agenţiile internaţionale de presă. Citește mai departe...

Start-up-ul românesc care zguduie lumea EdTech: singurul din Europa de Est în topul Time Magazine

Start-up-ul românesc Brio a făcut senzație în lumea EdTech: singura companie din Europa de Est inclusă în prestigiosul top Time Magazine al celor mai bune 100 de companii educaționale din lume. Citește mai departe...

Ce spune primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, după demisia lui Marcel Ciolacu de la şefia PSD

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, afirmă că după demisia lui Marcel Ciolacu de la şefia PSD în partid ”nu e nicio schimbare”, el susţinând că ”a rămas aceeaşi echipă acolo, cu Paul Stănescu, cu toată lumea. Citește mai departe...

Donald Trump anunţă construirea 'Domului de Aur': ce este noua armă care va apăra SUA de amenințarea rusă și cea chineză

Preşedintele american Donald Trump anunţă marţi că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul ”Domului de Fier” israelian, pe care miliardarul l-a numit ”Domul de Aur”, un proiect al securităţii naţionale estimat la 175 de miliarde de dolari, Citește mai departe...

Conflictul dintre marile puteri nucleare asiatice - China se poziționează clar

Ministrul de Externe din China a anunțat că sprijină Pakistanul „în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale”. Declarația apare la puțin timp după ce armatele indiene și pakistaneze s-au atacat reciproc. Citește mai departe...

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Armata rusă a atacat raionul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, cu ​​drone și artilerie

Rușii au atacat raionul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, cu ​​drone și artilerie. Loviturile au vizat orașele Nikopol și Marhaneț, precum și două sate, fără a provoca victime. În Herson forțele ruse au atacat un autobuz plin cu pasageri, o femeie fiind rănită.STIRIPESURSE. Citește mai d...

Ambasada Statelor Unite aşteaptă cu interes să colaboreze cu preşedintele ales, Nicuşor Dan, şi cu noul guvern

Ambasada Statelor Unite aşteaptă cu interes să colaboreze cu preşedintele ales, Nicuşor Dan, şi cu noul guvern, informează Rador Radio România. Citește mai departe...

Proprietarii de case și apartamente, vizați de o nouă lege: Asigurarea PAD devine obligatorie în 2025

Începând cu anul 2025, a intrat în vigoare o nouă lege care prevede obligativitatea încheierii unei polițe PAD pentru toți proprietarii de locuințe din România. Citește mai departe...

Horoscopul zilei de 22 mai 2025. Leii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Horoscopul zilei de 22 mai 2025 spune că nativii din zodia Leului au de luat o decizie importantă. Sfârșitul primăverii se apropie, iar acest lucru aduce cu sine schimbări pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Nativii sunt nevoiți să ia decizii importante pentru viitorul lor. Citește mai d...

Încălzirea globală a trecut linia roșie: Creșterea nivelului mării va deveni imposibil de controlat – Se anunță migrații interne catastrofale

Creșterea nivelului mării va deveni, în curând, imposibil de gestionat și va duce la „migrație internă catastrofală” din cauza încălzirii globale, avertizează oamenii de știință în cadrul unui nou studiu, conform Mediafax. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.