Începând cu anul 2025, a intrat în vigoare o nouă lege care prevede obligativitatea încheierii unei polițe PAD pentru toți proprietarii de locuințe din România. Asigurarea PAD oferă protecție financiară în cazul producerii unor dezastre naturale precum cutremurele, alunecările de teren sau inundațiile. Cei care refuză să achiziționeze această poliță riscă să fie sancționați cu amenzi semnificative.
Potrivit Legii nr. 260/2008, locuințele sunt împărțite în două categorii, fiecare cu propria formă de asigurare, adaptată în funcție de materialele din care sunt construite, scrie bugetul.ro.
Două tipuri de locuințe, două tipuri de polițe
Pentru locuințele de tip A, suma asigurată este de 100.000 de lei, iar prima anuală este de 130 de lei. Acestea sunt construcții cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, ori cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
În cazul locuințelor de tip B, suma asigurată este de 50.000 de lei, iar prima de asigurare anuală este de 50 de lei. Acestea sunt construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau materiale nesupuse tratamentului termic și/sau chimic, cum ar fi chirpiciul.
Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea
Legea se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Cei care nu încheie o poliță PAD pot fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei, în funcție de tipul de locuință.
„În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei”, se arată pe site-ul PAD.
Autoritățile reamintesc că asigurarea PAD este esențială în fața riscurilor imprevizibile și frecvente care pot afecta grav patrimoniul unei familii. În plus față de polița obligatorie, cetățenii pot opta și pentru asigurări facultative, care oferă acoperiri suplimentare.