Un nor masiv de particule încărcate emis de Soare se îndreaptă spre Marte și ar putea provoca un spectacol global de aurore, potrivit Forbes. Fenomenul are loc în aceeași perioadă în care roverul Perseverance al NASA a înregistrat pentru prima dată aurore verzi vizibile de pe suprafața planetei, potrivit Antena 3 CNN.
Pe 14 mai, o erupție solară de clasă X2.7 – cea mai intensă până acum – a generat o explozie masivă de energie și radiații. După această erupție a urmat o ejecție de masă coronală (CME), adică un nor de particule supraîncărcate. Acesta pare să se îndrepte spre Marte și ar urma să ajungă la planetă pe 18 mai, potrivit datelor NASA. Pământul nu este afectat de această CME.
Imagini istorice surprinse de Perseverance
NASA a publicat recent imagini uimitoare cu aurore de pe Marte, observate în martie 2024 în urma unei alte CME. În timpul acelui eveniment, roverul Perseverance a reușit o premieră: detectarea aurorelor de la solul unei alte planete.
„Această descoperire interesantă deschide noi posibilități pentru cercetarea aurorelor și confirmă faptul că aurorele ar putea fi vizibile pentru viitorii astronauți de pe suprafața planetei Marte”, a declarat Elise Knutsen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Oslo și autor al unui articol apărut pe 15 mai în Science Advances.
De ce sunt diferite aurorele marțiene
Aurorele sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele solare și câmpul magnetic al unei planete, în combinație cu atmosfera acesteia. Marte nu are un câmp magnetic puternic și are o atmosferă rarefiată, ceea ce duce la apariția unor aurore specifice: aurore de particule energetice solare, care pot lumina întreg cerul nopții.
Cum au fost observate aurorele verzi
Până acum, aurorele marțiene au fost văzute doar în ultraviolet de către sonde aflate pe orbită. Acum, însă, camerele de lumină vizibilă de pe Perseverance au surprins aurore verzi.
„Trucul a fost să alegem o CME bună, una care să accelereze și să injecteze multe particule încărcate în atmosfera lui Marte”, a spus Knutsen. „Când am văzut puterea acesteia, am estimat că ar putea declanșa aurore suficient de strălucitoare pentru a fi detectate de instrumentele noastre.”
Trei zile mai târziu, instrumentele SuperCam și Mastcam-Z au înregistrat fenomenul. Aurorele au fost confirmate și de sondele MAVEN (NASA) și Mars Express (ESA).
Soarele pare să fi atins deja vârful activității sale magnetice – numit maxim solar – în octombrie 2024, potrivit NASA și NOAA. Deși maximul a trecut, următorii doi ani rămân favorabili apariției unor evenimente solare majore, care pot influența atmosfera planetelor din sistemul solar.