Serbia va purta pe 2 ianuarie negocieri cu reprezentanții SUA în legătură cu planurile Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva companiei NIS (Industria Petrolieră a Serbiei), a anunțat președintele republicii, Aleksandar Vučić, într-un mesaj video publicat pe rețeaua de socializare Instagram.
- NIS este unul dintre cele mai mari sisteme energetice integrate vertical din Europa de Sud-Est. Este implicată în explorarea și producția de petrol și gaze, comercializarea produselor petroliere, producerea și comercializarea energiei electrice și implementarea proiectelor petrochimice. Principalele unități de producție sunt situate în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România și Ungaria. Acţionarii majoritari sunt "Gazprom Neft" (56,15% din acţiuni) şi Serbia (29,87%).
"Astăzi avem vești importante. Vreau să vă informez că mâine vom avea negocieri extrem de importante cu partenerii noștri americani din cele mai înalte cercuri ale politicii americane, care vor fi legate de energie, în special de sancțiunile împotriva NIS. Singurul lucru pe care îl pot spune acum este că vom lupta pentru interesele țării noastre și ne vom strădui să menținem stabilitatea aprovizionării cu petrol și produse petroliere pe piața noastră. Aș spune că nu este vorba doar de supraviețuire, ci de progresul accelerat al țării noastre" - a spus Vučić, relatează Rador Radio România.
"Cred în muncă, cred în sârguința oamenilor noștri și sunt încrezător că împreună putem obține rezultatul pe care l-am planificat, și anume să devenim cea mai de succes și cea mai rapidă creștere economică din Europa în 2025" - a spus președintele Serbiei.
Liderul sârb a subliniat anterior că decizia SUA de a impune sancțiuni împotriva NIS din cauza deținerii de către Rusia a acțiunilor sale nu va afecta refuzul Belgradului de a se alătura restricțiilor anti-ruseşti. Vučić a instruit Guvernul să formeze un grup de lucru pentru negocieri cu Rusia și Statele Unite ale Americii, din cauza planurilor Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva NIS.
Președintele rus, Vladimir Putin, a subliniat în martie 2024 că "Gazprom Neft" este cel mai mare contribuabil din Serbia, lucrează foarte eficient și face foarte mult în domeniul inovației. Compania deține mai mult de 50% din compania NIS sârbească.
În 2023, contribuțiile fiscale și alte contribuții la bugetul țării s-au ridicat la 244,4 miliarde de dinari (2,28 miliarde dolari la cursul de schimb din 12 martie 2024).